Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

švédské masové kuličky
Zdroj: Toprecepty, maris

Také jste si zamilovali slavné švédské masové kuličky? Kulaté karbanátky s kořeněnou příchutí většinou bývají zality bohatou omáčkou, doplněné smetanou a trochou brusinkového džemu. Připravte si ty nejlepší.

Kde se vzaly švédské kuličky

Masové kuličky nejsou záležitostí jen Švédska, pokud zabrousíme do historie, nejspíš se dostaneme až ke starověkým římským kuchařkám. Později začali Turci připravovat grilované kuličky (nebo šišky) köfte z jehněčího, skopového, ale i hovězího masa. Začátkem 18. století si je z tureckého exilu přivezl švédský král Karel XII. a jeho kuchaři je doplnili o smetanovou omáčkou a kopeček brusinkové zavařeniny. Také v Itálii připravují masové kuličky. Pokud by vás zajímal rozdíl mezi nimi, tak italské mají parmazánovou a česnekovou chuť, zatímco ty švédské většinou voní po novém koření a muškátovém oříšku.

Co je důležité pro masové kuličky

Základem švédských kuliček köttbullar většinou bývá směs hovězího a vepřového mletého masa. Kuliček je ale mnoho druhů, s masem i bez něj. V jižním Švédsku je oblíbenější mleté maso s trochu větším podílem tuku. Zajímavé je, že severněji zase nenajdete v kuličkách téměř žádné vepřové.

Důležitá je strouhanka nabobtnaná v mléce, která dodá zvláštní měkkou konzistenci, a také brusinky. Dohady někdy vzbuzuje způsob použití cibule. Někteří preferují nastrouhanou syrovou cibuli, jiní ji raději krájí na kostičky a orestují zvlášť. Kromě toho bývá součástí pepř, nové koření a sůl. Dva hlavní tábory se ve Švédsku dělí na ty, kteří ke kuličkám podávají hustou hnědou omáčku, jiní dávají přednost řídké šťávě z vývaru. Jako ozdoba trůní navrchu kousky džemu z brusinek, nebo zavařené brusinky. Můžete využít ale i červený rybíz nebo malinovou marmeládu. Někdo dává džem i do omáčky, je pak příjemně nakyslá.

Švédská

Každý, kdo byl někdy v obchodním domě IKEA, zřejmě ochutnal nebo alespoň slyšel o masových kuličkách v hnědé omáčce s kaší a brusinkami. Toto jíldlo je ve Švédsku skutečně oblíbené, tamní kuchaři…

Jak na švédské masové kuličky

Pokud jste si severské kuličky zamilovali, můžete si je připravit podle výborného receptu. Na kuličky budete potřebovat: 350 g mletého hovězího masa, 150 g mletého vepřového masa, 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 1 prolisovaný stroužek česneku, 75 g strouhanky, 1 vejce, 150 ml mléka, namleté nové koření, pepř a sůl podle chuti, špetku muškátového oříšku a olej na smažení. Na hnědou omáčku si připravte: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 400 ml hovězího vývaru, 50 ml velmi tučné smetany, 2 lžičky sójové omáčky, špetku pepře a 0,5 lžičky dijonské hořčice.

Jak na to? Cibuli nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi nechte zpěnit trochu oleje a osmažte cibuli doměkka. Neměla by zhnědnout. Strouhanku namočte do mléka. Připravte si mleté maso. Rozmixujte ho v robotu s cibulí, vejcem, namočenou strouhankou a kořením. Pokud budete mít pocit, že je směs příliš tuhá, přikápněte trochu vody.

Pomocí dvou lžiček si připravte zkušební kuličku a na rozpálené pánvi s troškou oleje ji usmažte. Pokud bude její chuť v pořádku, můžete vytvarovat i zbytek kuliček a dejte je na talíře. Na pánvi rozehřejte olej, do pánve vložte masové kuličky a nechte je osmahnout ze všech stran. Bude potřeba, abyste pánví hýbali, aby se kuličky rovnoměrně připravily.

Na omáčku rozpusťte máslo na pánvi. Vmíchejte mouku a za stálého míchání opatrně přilévejte vývar. Směs přiveďte k varu a vařte zhruba 3–5 minut. Pak přidejte smetanu a dochuťte sójovou omáčkou, trochou dijonské hořčice a pepřem. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami. Hodí se i k bramborové kaši. Omáčku ozdobte brusinkami.

Náš tip: Vyzkoušejte i švédské bezmasé kuličky podle tohoto videoreceptu

Jak používat masové kuličky

Vytvarované a neuvařené karbanátky můžete zmrazit na tácku vyloženém pečicím papírem. Zmrzlé je pak dejte do mrazicího sáčku. Nechat je tak můžete zhruba měsíc. Než je budete chtít využít, vyndejte je do lednice den předem. Zbylé osmažené kuličky vydrží v dobře uzavřené nádobě v lednici zhruba 3-4 dny. Můžete je ale i zmrazit (dobře vychladlé) a uložit do dobře utěsněného mrazicího sáčku.

Zdroje informací:
https://sweden.se
https://www.simplyrecipes.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více