Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ceny zeleniny a ovoce v obchodech stoupají před očima, takže mnohé z nás to donutí zrýt si kousek zahrady nebo osázet různé nádoby na terase či na balkoně a pustit se do pěstování vlastníma rukama. S čím ale začít a jak si pomoci, když jaro je stále v nedohlednu?

Zkraťme si čekání na sklizeň

Dlouhé čekání na příznivější teploty si můžeme zkrátit výsevem semínek v domácím prostředí (příp. předpěstovávat ve skleníku, pařníku, máme-li k dispozici). Až počasí dovolí můžeme pak sázet už vyklíčené rostlinky na jejich finální místo.

K tomuto postupu můžeme vedle minipařenišť a výsevných misek využít i materiály, které běžně vyhazujeme či kompostujeme, a to plata od vajec či roličky od toaletních papírů. Základem úspěchu je kvalitní, výsevní substrát

Zvolenou nádobu vysypeme vrstvou substrátu, lehce ho uhladíme. Připravíme si semínka, které můžeme předem na pár hodin namočit ve vlažné vodě, aby snáz vyklíčila. Oschlá semínka rozložíme do substrátu, ten lehce dosypeme a uhladíme a opatrně zalijeme.

Pro zálivku můžeme používat rozstřikovač s odstátou vodou. Takto přichystané umístíme na místo, kde je alespoň 18 stupňů a pravidelně zavlažujeme, aby semínka neuschla. Postup se dá snadno využít na salát, kedlubny či květák, skvěle funguje i pro předpěstování hrášku či ředkviček. Využívá se samozřejmě i pro teplomilné druhy zeleniny, jako jsou rajčata, papriky, okurky či lilek. 

Tímto postupem si nejenom urychlíte dobu růstu a vyřešíte problém s možným přemrznutím klíčících rostlin, ovšem zabráníte i jejich likvidaci ptáky či slimáky.

Přepichování sazeniček 

Čas na přepichování rostlinek přichází ve chvíli, kdy se vedle dvou děložních lístků začíná objevovat lístek pravý. Tím si sazenice říká o svůj vlastní prostor. Použít se dají rašelinové sadbovače, nejrůznější květináče i vyčištěné kelímky od jogurtů s propíchnutou dírkou na dně.

Malou špachtličkou či dřívkem vyrýpneme opatrně sazeničku s kořenovým systémem a přesadíme do nádoby tak, aby koukaly jen lístky. Lehce přimáčkneme substrát a opatrně zaléváme. Sazenice necháme na světlém místě a před výsadbou ven otužujeme.

Použijete-li materiály, které se samy časem zapracují a poslouží jako hnojivo, např. plata od vajec či rašelinové květináče a sadbovače, nemusíte si s přepichováním dělat starosti. Karton se postupně lehce zaléváním deformuje a je dobré ho nechat ležet na pevném podkladu jako je víko od kbelíku či starý plech na pečení. Do záhonů vysadíte přímo do připravených důlků včetně kartonu, který se za pár dní v zemi vstřebá.

A na co určitě při výsevu nezapomenout?

Jednoduší bude situace pro ty, kdo mají k dispozici skleník či pařeniště. Ovšem můžeme si přeci jen pomoci i na obyčejných záhonkách snadnými triky. Půda se maličko víc prohřeje, zakryjeme-li záhon na pár dní černou textilií a po výsevu a zalití použijeme bublinkovou folii nebo bílou netkanou textilii. Toto vídáme i na polích, kde zemědělci mají vysetou jarní zeleninu.

Určitě volte semena pro dané roční období – začneme tedy odrůdami ranými či k určenými k rychlení. Pěstební plochu si rozvrhněte tak, aby místo odpovídalo potřebám pěstované zeleniny – teplomilné rostliny jako papriky a rajčata na slunce, saláty, hrách či mrkve nepohrdnou lehkým polostínem. Myslete také na to, že opakovaným výsevem po dvou týdnech, si můžete užívat sklizeň delší dobu.  

Zdroj:

Kniha Koštálové zeleniny, F.Vlček a kol.

Weiki.bio: Pikýrování neboli přepichování sazenic – jak to nez(v)orat?

Pestik.cz: JAK NA RYCHLENÍ - PĚSTUJTE RYCHLEJI


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více