Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Více o významném dni
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
9. 4. 2023 Zahrada
Pokud přemýšlíte o vypěstování vlastních rajských jablíček, máte nejvyšší čas. Poradíme vám, jak postupovat správně, aby se rostliny dobře ujaly a poskytly vám hojnou sklizeň. V tomto článku se podíváme na základní kroky pro předpěstování rajčat a další zeleniny.
Chuť na zahrádce vypěstovaného rajčete převálcuje ty běžně k dostání v supermarketech. Doma si také můžete vyzkoušet vysít různé odrůdy, které byste na trhu či v zahradnictví nesehnali, např. podle barvy, tvaru či chuti plodů, či podle vzrůstu - rajče tyčkové či keříčkové, které se skvěle hodí do nádob na terase. Sáhnout také můžete po odrůdách podle doby dozrávání – odrůdy rané, či pozdní. Zkratka všechno je možné.
Kalendář Celý kalendář
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Více o významném dni
Rajčata jsou velmi citlivá na nízké teploty, proto přistupujeme k předpěstování sazenic v domácím prostředí a s dostatkem světla, aby se rostliny nevytahovaly.
Základem je výběr semínek zvolených odrůd a zakoupení substrátu, ideální je sáhnout po speciálním výsevním. Před vysetím semen je dobré substrát navlhčit a nechat ho několik hodin odstát. To pomůže zajistit rovnoměrnou vlhkost a tím i lepší klíčení semen.
V substrátu uděláme malé dírky (0,5 cm hluboké) a do každé vložíme jedno semínko. Nádoby s pěstebním substrátem umístíme na světlé a teplé místo – ideální teplota pro fázi klíčení rajčat je 22-25 °C. Zaléváme cca 3x týdně tak, aby substrát lehce v mezičase proschl.
Mohlo by vás zajímat
Aby semenáče rostly zdravě a silně, je důležité dodržovat několik zásad. Především je potřeba zajistit dostatečnou vlhkost substrátu, ale zároveň i přiměřenou ventilaci.
Dbáme také na to, aby nádoby s rajčaty nebyly vystaveny přímému slunci, které by mohlo semenáčům uškodit. Jakmile semenáče dorostou do výšky asi 5-10 cm, přesadíme je do větších nádob.
V této fázi už je velká teplota spíše na škodu, dobře jim bude v prostředí, kde je mezi 15 až 20° C. Sazenice dva týdny před plánovanou výsadbou na finální venkovní stanoviště otužujeme – vynášíme ven či větráme, se sluncem ovšem opatrně a pozvolna, aby se listy nepopálily. Teplotou se dá regulovat i rychlost růstu. Není žádoucí, aby sazenička moc vytáhla či dokonce nasazovala na květy.
Jakmile jsou sazenice dostatečně silné, můžete je přesadit do zahrady (až pomine hrozba přízemních mrazíku). Vysazujeme šikmo, obzvláště vyšší či vytáhlé kusy, takže sazenička může doslova ležet. Do jamky můžeme přidat uleželý kompost či hnůj, vedle živin tím dodáme i teplo od spodu. Dbáme na pravidelné hnojení a zálivku (ideálně nesmáčíme listy a zaléváme ke kořenům).
Rajčata vyžadují umístění na slunné a chráněné stanoviště v humózních půdách bohatých na živiny i vláhu. Zásadně nepěstujeme rajčata po bramborách, příp. v jejich blízkosti, protože ty mohou infikovat půdu chorobami, které by vás mohly o úrodu rajských připravit. Naopak dobře jim bude tam, kde rostl přes zimu pór nebo raný hlávkový salát.
Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, A. Dolejší
časopis Flóra, 5/2022
Témata
Mohlo by vás zajímat
Vaříme z rajčat: Rychlé a snadné recepty na zapékaná rajská jablka
Encyklopedie rajčat: Seznamte se s nejznámějšími druhy. Jak se liší tvarem a kde je využít?
Jak na správné klíčení semen? Hitem jsou klíčící misky, ale jde to i bez nich. Poradíme, které klíčky jsou nejchutnější