Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejchutnější jarní pomazánky. Osvědčené recepty, do kterých využijeme čerstvou zeleninu, nejlépe přímo ze zahrady
Zdroj: Top recepty

Na jaře si dopřejeme co nejvíce zeleniny, která už konečně rychle roste. Hodí se do mnoha chutných pomazánek, jejichž základem jsou často vařená vajíčka a mléčné výrobky, především sýry a zakysaná smetana.

Jarní bylinky a zelenina ze zahrady

Na jaře si konečně užijeme více zeleniny z vlastní zahrady. Do pomazánek přidáváme jemně nakrájenou petržel, pažitku a zimní pórek. Využijeme mladé kedlubny, jarní cibulku a svěží ředkvičky. Na doplnění a zdobení se bude hodit i koupená zelenina - především okurky a rajčata.

Ředkvičková pomazánka

Ředkvičky do pomazánky nahrubo nastrouháme nebo najemno nakrájíme. Nejhezčí jsou červenobílé nebo červené.  Přidáme k nim nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku. Přimícháme tvaroh a další suroviny, vše osolíme a ochutíme kořením (provensálské bylinky nebo pepř). Podáváme s celozrnným pečivem.

Kedlubnová pomazánka

Do pomazánek využijeme nastrouhanou mladou kedlubnu. Doplníme ji jarní cibulkou a ředkvičkami nebo nastrouhanou mrkví. Do kedlubnové pomazánky se hodí uvařená vajíčka, zakysaná smetana, tvaroh nebo jogurt. Kdo má rád, přidá majonézu a dochutí pomazánku mletým pepřem.

Pomazánka s medvědím česnekem

Medvědí česnek se snadno pěstuje, nejlépe se mu daří v mírně vlhkém polostínu. Listy se sklízí, dokud rostliny nezačnou vykvétat. Medvědí česnek je trvalka, ale protože zatahuje, raději si místa jeho růstu označíme cedulkou, abychom cibulky při okopávání nepoškodili. Menší množství nakrájených listů dobře ochutí pomazánky. Vhodné k dochucení je i pesto z medvědího česneku.

Pomazánka s jarní cibulkou

Jarní cibulka je velmi oblíbená - nejlepší je čerstvá. Hodí se do mnoha pomazánek, můžeme ji přidat do tvarohové, sýrové, ředkvičkové nebo tuňákové, i do dalších. Do vařených jídel přidáváme častěji obyčejnou kuchyňskou cibuli, ale jarní cibulku si vychutnáme hlavně zasyrova

Pažitková pomazánka

Pažitku najdeme snad ve všech zahradách. Hodí se do vaječných, tvarohových a sýrových pomazánek. Nakrájíme ji nadrobno a buď vmícháme přímo do pomazánky, nebo jí sypeme namazané krajíčky. Přebytek pažitky snadno zmrazíme. Čerstvá je ale nejchutnější a na zahradě ji můžeme sklízet od jara do podzimu. Rostlinu průběžně stříháme (nebo řežeme), aby dorůstaly stále mladé a svěží natě. 

Kromě uvedených druhů zeleniny rostou rychle i mnohé další. Dopřejeme si je hlavně čerstvé, abychom z nich měli co největší užitek. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více