Jak připravit nejchutnější jarní pomazánky. Osvědčené recepty, do kterých využijeme čerstvou zeleninu, nejlépe přímo ze zahrady
Na jaře si dopřejeme co nejvíce zeleniny, která už konečně rychle roste. Hodí se do mnoha chutných pomazánek, jejichž základem jsou často vařená vajíčka a mléčné výrobky, především sýry a zakysaná smetana.
Jarní bylinky a zelenina ze zahrady
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ředkvičková pomazánka
Ředkvičky do pomazánky nahrubo nastrouháme nebo najemno nakrájíme. Nejhezčí jsou červenobílé nebo červené. Přidáme k nim nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku. Přimícháme tvaroh a další suroviny, vše osolíme a ochutíme kořením (provensálské bylinky nebo pepř). Podáváme s celozrnným pečivem.
Kedlubnová pomazánka
Do pomazánek využijeme nastrouhanou mladou kedlubnu. Doplníme ji jarní cibulkou a ředkvičkami nebo nastrouhanou mrkví. Do kedlubnové pomazánky se hodí uvařená vajíčka, zakysaná smetana, tvaroh nebo jogurt. Kdo má rád, přidá majonézu a dochutí pomazánku mletým pepřem.
Pomazánka s medvědím česnekem
Medvědí česnek se snadno pěstuje, nejlépe se mu daří v mírně vlhkém polostínu. Listy se sklízí, dokud rostliny nezačnou vykvétat. Medvědí česnek je trvalka, ale protože zatahuje, raději si místa jeho růstu označíme cedulkou, abychom cibulky při okopávání nepoškodili. Menší množství nakrájených listů dobře ochutí pomazánky. Vhodné k dochucení je i pesto z medvědího česneku.
Pomazánka s jarní cibulkou
Jarní cibulka je velmi oblíbená - nejlepší je čerstvá. Hodí se do mnoha pomazánek, můžeme ji přidat do tvarohové, sýrové, ředkvičkové nebo tuňákové, i do dalších. Do vařených jídel přidáváme častěji obyčejnou kuchyňskou cibuli, ale jarní cibulku si vychutnáme hlavně zasyrova.
Pažitková pomazánka
Pažitku najdeme snad ve všech zahradách. Hodí se do vaječných, tvarohových a sýrových pomazánek. Nakrájíme ji nadrobno a buď vmícháme přímo do pomazánky, nebo jí sypeme namazané krajíčky. Přebytek pažitky snadno zmrazíme. Čerstvá je ale nejchutnější a na zahradě ji můžeme sklízet od jara do podzimu. Rostlinu průběžně stříháme (nebo řežeme), aby dorůstaly stále mladé a svěží natě.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře