Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezmasá jídla: Čočkové karbanátky jsou skvělou náhradou těch masových, voní čerstvými bylinkami a jsou jednoduché
Zdroj: Toprecepty, Lenunka

Jídla s čočkou jsou levná a zdravá. Ani když je připravíme bez masa jako v případě čočkových karbanátků, nemusíme se obávat, že strávníkům nebudou chutnat. Tyto karbanátky jsou výborné i v různých variantách.

Jaké varianty čočkových karbanátků připravit

Karbanátky nemusí být nutně z masa. I pro ty, kteří maso nejedí, je tu řešení. Čočkové karbanátky jsou jednu z možností, jak si dopřát potřebné luštěniny a zároveň si trochu odpočinout od masa. Mohou být připravené z různých druhů čočky. Většinou volíme hnědou nebo zelenou čočku. Když ale karbanátky přichystáme z červené čočky, získáme dvě výhody. Tuto luštěninu není nutné namáčet a kromě toho nenadýmá.

Co patří do čočkových karbanátků

V karbanátcích většinou nechybí česnek a cibule, na propojení použijeme vejce. Někdy se přidává i rajčatový protlak. Výborné je také vmíchat různá semínka (slunečnicová, lněná) a na dochucení poslouží stačí sůl a pepř.  

Vegetarianské

Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…

Které bylinky využít v karbanátcích proti nadýmání

Když máme jen zelenou nebo hnědou čočku, potřebujeme podpořit stravitelnost. S tím nám pomohou bylinky, které zabraňují nadýnání (například kmín, majoránka, tymián, koriandr, anýz, saturejka, nebo třeba bazalka). Případně si vybereme červenou čočku, která nenadýmá, a bylinky už jen jídlo chuťově zpestří a podpoří. 

Jak připravit čočkové karbanátky

Na přípravu 8 křupavých a voňavých placek budete potřebovat: 250 g zelené čočky, 1 malou cibuli, 3 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 hrst namletých vlašských ořechů, 1 hrst slunečnicových semínek, 2 lžíce lněných semínek, 100 g strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř, 1 hrst čerstvě nasekaných bylinek.

Jak na to? Čočku propláchněte a uvařte ji podle návodu na obalu. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno a dejte ji do mísy. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno a přidejte k mrkvi. Česnek očistěte a prolisujte a také přidejte k mrkvi, přisypte ořechy a semínka. Do mixéru dejte uvařenou čočku a trochu ji rozmixujte, ale nesmí být na kaši. Přidejte do mísy, přisypte namleté ořechy a semínka. Vejce rozklepněte do skleničky a prošlehejte. Pak je přilijte do mísy. Přidejte strouhanku, rajčatový protlak, sůl a pepř a bylinky. Dobře promíchejte, aby byla výsledkem pevná hmota. (Pokud je to nutné, můžete přisypat trošku hladké mouky.)

Troubu předehřejte na 140 °C. Pak ze vzniklé hmoty vytvarujte osm placiček.  Připravte si pánev (takovou, kterou můžete dát do trouby), opečte na ní placičky z obou stran, a pak je dejte předehřáté trouby asi 10 minut.

Náš tip: Pokud chcete s čočkou vyzkoušet něco jiného, můžete si ji zkombinovat s lilkem a připravit pokrm podle tohoto videoreceptu:

Jak připravit čočkové karbanátky jinak

Zajímavou variantou čočkových karbanátků jsou ty s bulgurem. V indické variantě karbanátků nechybí také rajčatový protlak, harissa pasta (pálivá pasta z červeného chilli ochucená česnekem, koriandrem, kmínem a solí), římský kmín a paprika. Mají tak velmi netradiční a zajímavý nádech.  

Netradičním receptem na čočkové karbanátky je také varianta vonící dálkami s kombinací kari, zázvoru a koření Garam masala. Není v něm klasická strouhanka, a tak jídlo zároveň poslouží i jako bezlepková strava. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více