Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 nejlepších bezmasých placiček: Brokolicové, houbové nebo zelné si určitě zamiluje celá rodina. Příprava je navíc velmi snadná
Zdroj: Toprecepty, mika59

Karbanátky většinou milujeme, ale ne vždy musejí být placičky s masem. Připravte si zeleninové placičky v různých variantách. A po těžkém masopustním období si naordinujte zeleninu.

Zeleninové placičky

Placičky se dají připravit z nejrůznějších druhů zeleniny. I teď koncem zimy si je můžeme připravit klasicky z brambor, výjimkou není zelí, květák, kadeřávek, ani brokolice. Ty bramborové se navíc dají připravit naslano i nasladko.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Květákové placičky

Pokud na konci zimy objevíme v obchodě krásný květák, můžeme z něj připravit nejen květákovou polévku, mozeček, ale třeba také právě květákové placičky. Chuťově neutrální květák se krásně kombinuje s aromatickými sýry, s bylinkami.

Na přípravu výborných kousků potřebujete: 1 květák rozdělený na růžičky, 2 vejce, hrst strouhanky, kmín, pepř, sůl, pepř, majoránku, 2 stroužky česneku, a olej na smažení.

Jak na to? Květák opláchněte a uvařte v hrnci s mírně osolenou vodou doměkka, trvá to do 10 minut. Pak květák vyndejte, nechte ho okapat a roztrhejte ho na menší kusy. Vše dejte do mísy a šťouchadlem na brambory ho rozšťouchejte. Pak přidejte zbývající ingredience, včetně prolisovaného česneku. Promíchejte a vytvořte směs, která bude držet pohromadě.

Zkuste vytvořit placičky o průměru 5 cm a usmažte je na pánvičce ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Placky otočte a opečte je i z druhé strany. Až budou hotové, tak je položte na papírovou utěrku a nechte, aby pohltila tuk.

Zelné placičky

Zelné placky neboli zelňáky se připravují z kysaného zelí. Často voní škvarky (pokud chcete čistě zeleninové, musíte se bez této dobroty obejít), bývají v nich brambory. Chuť většinou dodává kombinace česnek, pepř, kmín a sůl. Lépe chutnají, když je připravíte na sádle.

Náš tip: Připravte si snadno na pánvi zelnou placku z pár surovin

Placičky z kadeřávku

Kadeřavá kapusta neboli kadeřávek je zimní zeleninou a zůstává na našich záhonech do jara. Kromě toho, že postupně listy ulamujeme do polévek, pečeme v troubě zakapané olejem jako chipsy, se z něj dají připravovat i karbanátky s masem. Výborná jsou z něj ale také vyloženě zeleninová jídla, jako jsou právě placičky. Zeleninu je možné opět dochutit česnekem, výborně ladí se sýrem (eidam, parmazán, cheddar).

Náš tip: V tomto receptu na placky sice nechybí slanina, ale když místo toho zvolíte uzený sýr, získáte zase další chuťovou variantu. 

Placičky z brokolice

Příprava brokolicových placiček se o moc neliší než v případě květáku. Rozdíl je hlavně v barvě a výraznější chuti brokolice. Aby chutnala co nejlépe, je ideální omytou brokolici krátce a rychle uvařit, a pak ji prudce zchladit v ledové vodě. 

Náš tip: Takto snadno si připravte brokolicové placičky.

Náš tip: Připravte si výborné brokolicové placičky podle tohoto videoreceptu:

Houbové placičky

Výbornou možností bezmasých placek jsou ty houbové. Můžete si připravit třeba hlívové. Za touto houbou ještě můžete do lesa, případně ji najdete v chladících pultech některých obchodů s potravinami. Pokud máte doma zásobu zavařených hub, využijte je a připravte si houbové placičky ze směsi.

Náš tip: Přichystejte si výborné placičky z hlívy.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více