Smalt je moderní trend – buďte IN!
17. 9. 2014 Historie a zajímavosti
Smalt je osvědčená a spolehlivá klasika, především proto se v současné době dostává opět na výsluní. Na jeho místo se v posledních letech snažily dostat jiné moderní materiály, jako třeba nerez nebo teflon, ale smalt svoji pozici uhájil. V současnosti je opět v nabídce předních světových výrobců kuchyňského nádobí a vybavení - a ti se dokonce vrací i k původním tvarům!Smaltované nádobí můžete zakoupit v eshopu www.vsenavareni.cz, nebo v kamenné prodejně Vše na vaření.cz v Praze 8.
Smalt je osvědčená a spolehlivá klasika, především proto se v současné době dostává opět na výsluní. Na jeho místo se v posledních letech snažily dostat jiné moderní materiály, jako třeba nerez nebo teflon, ale smalt svoji pozici uhájil. V současnosti je opět v nabídce předních světových výrobců kuchyňského nádobí a vybavení - a ti se dokonce vrací i k původním tvarům! Smaltované nádobí můžete zakoupit v eshopu www.vsenavareni.cz, nebo v kamenné prodejně Vše na vaření.cz v Praze 8.
Nádobí a kuchyňské vybavení s povrchem ze smaltu je velmi dobrá volba za přijatelnou cenu. Nové kvalitnější materiály a moderní technologie ještě vylepšily tepelnou vodivost, usnadňují údržbu a prodlužují životnost. Na korpusy se nanáší vrchní speciální vrstva smaltu, který má i různé barvy.
Smaltovaný hrnec, kastrol, rendlík i pánev se může používat na všech typech ohřevu a indukční varné desce, smaltovaný pekáč a plech na pečení je možné bez problémů vložit do každé plynové i elektrické trouby. Smalt se používá i na různé další kuchyňské potřeby a vybavení, jako jsou například naběračky nebo obracečky, různé mísy, talíře, podnosy, hrnky, džbány nebo konvice i vědra v mnoha tvarových provedeních a velikostech.
Skutečnost, že například společnosti Ibili, které patří k nejlepším výrobcům nádobí a kuchyňských potřeb na světě, mají nyní ve své nabídce mnoho různých výrobků ze smaltu, jen potvrzuje, že tento materiál má před sebou ještě dlouhou budoucnost. Všichni se navíc vrací i k osvědčeným klasickým tvarům, barvám a vzorům…
Do moderní kuchyně, na chatu i chalupu
Smaltované konvice i džbány, hrnky, mísy nebo talíře jsou ideální třeba na chaty nebo chalupy, můžou se používat uvnitř i venku třeba při grilování. Jsou lehké a praktické, nevyžadují žádnou zvláštní údržbu. Mnoho výrobků ze smaltu - například hrnce nebo pekáče - ale zcela jistě najde své místo i v moderní kuchyni. Pokročilé technologie umožňují využití různých barev, nechybí ani moderní tvary, a přitom všechny další výhody smaltu samozřejmě zůstaly zachovány.
Retro v moderním provedení
Smaltované nádobí se používá dlouhé roky a ještě se dlouhou dobu používat bude. Jako vše, co přetrvalo z dob minulých, má své určité kouzlo. Buchty nebo pečené kuře nikdy nebudou víc lákavější a chutnější, než když je vyndáte z trouby v smaltovaném pekáči, a bramboračka ze smaltovaného hrnce také chutná úplně jinak. Dokonce i čaj z elegantní smaltované konvice a hrnku jednoduchého tvaru mnohem víc zahřeje, voda z krásného smaltovaného džbánu naopak víc ochladí…
Nebojte se smaltu! Je to svým způsobem retro, ale využívá vymoženosti moderní doby tak, že s ním musí být spokojený úplně každý.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Superlevná kopřivová polévka: Kromě perfektní chuti překvapí i velmi snadnou přípravou. Lehce ji zvládne každý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Banana split
Přidáno před 16 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Komentáře
2. 10. 2014 20:30
Jak se zúčastnit?
Pod následujícím odkazem naleznete IQ test: http://cz.iq-test.eu/#9402
Pozor! Aby se výsledek je započítal do soutěže, je potřeba vyplnit celý test!
Po vyplnění testu získáte podrobné statistiky o hodnotě svého IQ a také zjistíte, jak jste na tom v porovnání s ostatními Čechy i Evropany.
Víte, že zjistit své IQ je otázka několika minut a znalost vlastního IQ může být důležitá pro celý život? Hodně štěstí a správných odpovědí!
30. 9. 2014 20:14