Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro vepřenky podle normy ČSN: Takové mívali kdysi v automatu Koruna a šťavnaté byly díky malému fíglu s ledovou vodou
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Vepřenky byly oblíbenou pochoutkou mnoha bufáčů i restaurací za socialismu. Někdo se jim říkalo pepřenky, v tom případě ale hrozila záměna s nakládanými rybičkami. Vepřenky byly pojmenovány po vepřovém masu, z něhož se připravovaly, ovšem pepře v nich bylo také celkem dost. 

Vepřenky z Koruny

Pokud patříte k pamětníkům slavného pražského automatu Koruna na Václavském náměstí, tak určitě víte, že tam byly tyto masové placičky opravdu hitem. Smažily se vždy na velkém tále, prodávaly se rovnou položené na chlebu s hořčicí či tatarkou nebo majonézou a stály jen 2,40 Kč.  K dostání však byly i v mnoha dalších bufetech, nádražkách i obyčejných venkovských hospodách.

Podávaly se většinou na chlebu, vydatně posypané nakrájenou cibulkou, a hlavně k nim nesměla chybět hořčice, která se buď servírovala na talířku nebo se rovnou mazala na chleba, na který se pak položila vepřenka. Pokud jste někam pospíchali, šlo o ideální jídlo, které se dalo zkonzumovat i za pochodu. I když na talíři s bramborem stály také za to. 

Vepřové je nejlepší doma mleté

Na rozdíl od karbanátků musí být vepřenky vždy pouze z vepřového masa. Ostatně to jim dalo i název. Pokud byste na jejich přípravu chtěli použít směs hovězího a vepřového nebo mleté kuřecí či krůtí, nebudou to již ty pravé vepřenky. Maso je nejlepší použít doma namleté, ideální je pro tento účel plecko, libový bůček, případně krkovice nebo ramínko.

V mletém mase z obchodu mohou být totiž různé přídatné látky, které mohou způsobit to, že se vám budou vepřenky při smažení připalovat nebo budou vysušené. Díky tomu, že je vepřové maso tučnější, jsou vepřenky z doma namletého vepřového krásně šťavnaté a jemné. Aby měly vepřenky správnou konzistenci, je třeba maso pořádně vychladit. Doporučuje se i případně přidat do něj trochu ledové vody nebo ledové tříště, větší šťavnatost zajistí i vychlazená smetana

Vepřenky nejlépe okoření pepř a paprika

Příprava samotných vepřenek je pak velmi jednoduchá, maso se nastavuje už jen namočeným rohlíkem či houskou. V původní receptuře se namáčí pečivo do vody, pro delikátnější chuť můžete ale zvolit i mléko nebo smetanu. Vepřenky navíc nevyžadují žádné speciální koření, k dokonalé chuti jim stačí jen obyčejná mletá paprika a samozřejmě pepř a sůl. Navíc se do nich nepřidává ani vajíčko, ani žádné další ingredience. 

Pravé vepřenky podle normy

Kdysi se vepřenky musely připravovat podle ČSN. Pokud byste si chtěli připomenout chuť těch původních, vyzkoušejte je podle následujícího receptu dle normy. Jak na to? 

Budete potřebovat: 400 g vepřové plece, 50 g žemlí, 100 g pitné vody, 10 g soli, 5 g mleté papriky, 1 g mletého pepře, 40 g stolního oleje, 500 g chleba, 100 g cibule a 100 g hořčice. 

  1. Opláchnuté vepřové maso umelte nahrubo, přidejte ve vodě namočenou, pečlivě vymačkanou a najemno umletou žemli, sůl, papriku a pepř a pečlivě promíchejte. 
  2. Ze vzniklé hmoty tvarujte ploché tenčí placičky a upečte je rychle po obou stranách v horkém oleji dozlatova. 
  3. Vepřenky podávejte na krajíčku chleba posypané jemně nakrájenou cibuli a potřené hořčicí. 
Náš tip: Chcete-li se vyhnout smažení, můžete si připravit tyto jednoduché karbanátky z trouby podle našeho video receptu
 
Zdroje informací:
Kucharkaprodceru.cz: Vepřenky
Syrový, F., Nestával, A.: Receptury teplých pokrmů

Recepty k tomuto článku

Komentáře

jozsu

4. 8. 2023 21:28

Dobrý den paní Hanko Malénková. Kdybych věděl,co obnáší zaregistrování na toprecepty ,tak bych se na to vykašlal. ( To novodobé StB po mě chtělo vědět vše) . A já Vám chtěl jenom poděkovat za úžasný recept. Už jsme je dělal 2x a zítra je budu dělat potřetí. Děkuji za připomenutí ČSN . Móóóc jsem si pochutnal. Ještě jednou děkuji a přeji Vám hezký život s chutí života.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více