Vepřenky z automatu Koruna

Karolina09 Kuchařka: Karolina09

Vepřové maso 18 názorů

Suroviny

0,5 kg mletého vepřového masa (nejlépe plece, libovost 70%)
sůl
čerstvě mletý pepř
vepřové sádlo
K podávaní:
kváskový chléb
tatarka (majonéza)
hořčice
cibule
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso osolte a opepřete. Je-li hmota příliš hutná, přidejte studenou vodu nebo sádlo. Nechte asi 15 minut odpočinout.

  2. Z masa vytvořte placičky, spíš menší a vyšší. Na pánvi rozpalte sádlo a opečte vepřenky z obou stran.

  3. Podávejte s chlebem, tatarkou nebo hořčicí a cibulí.

Poznámka

Vepřenky dělali v automatu Koruna, mleté údajně ředili vodou. Otec vzpomínal, jak na ně s máti chodili za dob studií. U obrovského tálu stála nerudná paní, potírala ho rozpuštěným sádlem a sázela na něj jednu za druhou. Bez vyzvání jste museli udat - hořčice nebo tatarka.

A druhý den - na sádle s výpekem topinky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 61 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřenky z automatu Koruna

  • Paul Sulc Paul Sulc

    Neni snad nikoho, kdo by na KORUNU nevzpominal se slzu v oku. Parky, bramboraky, veprenky, chlebicky, drzkova. A take lzice s diruu uprostred, aby je lide nekradli.

    Odpovědět

  • Kozelek Kozelek

    A co takhle pirohy na Nádraží Střed,to byl teprv mazec!

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autorka receptu)

    Eja57: Václavák je v současnosti směsicí středního východu a Afriky....:-//

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autorka receptu)

    yanull: tuky jsou všeobecně nositelem chuti, v Maďarsku na trzích prodávali x-druhů mleté papriky v sádle a i takový kmín nadrcený v hmoždíři, přidá-li se na závěr sádlo, získá jen na intenzitě.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Drobek: jo...já teď na Václavák i ve dne jen s dvěma osobními strážci a večer k tomu dva zdivočelé rotvajlery:-D;-(

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autorka receptu)

    yanull: Dávám na mrazák, tak na hodinu, malou perlivou vodu a přidávám jí pak do kde čeho

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    S vodou je to v pořádku. Může se přidat místo ní i ledová tříšť, v každém případě i maso musí být co nejvíce vychlazené. Dostala jsem kdysi radu, že mletá paprika se dobře rozpustí ve troše teplého sádla. Pokud melu pouze plecko, místo vody přidám do masa dobře vychlazenou smetanu na vaření, výsledný produkt je pak pěkně šťavnatý. :-K

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Překrásná vzpomínka na dáááávno prchlé mládí. Děkuju strašně moc. <3:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Karolina09: :-K:-D

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autorka receptu)

    JanaHl: Na klobásu na Václavák v noci po flámu, to byla v 80. letech povinnost....

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    JanaHl: Jo:yes: úplně to vidím - hooodně nezdravá opečená klobáska na papírovém tácku s plesknutím hořčice a chlebíkem, mňam....
    Moderátorky prominou ....není to k receptu....je to nostalgická vzpomínka nás 60 plus minus:-D

    Odpovědět

  • JanaHl JanaHl

    Jsem pamětník, taky jsem na ně chodila. Zkusím, díky.<3
    A hambáč jednou v životě, když tu McD začínal dole na Václaváku. Ze zvědavosti.:no: To radši vždycky tu karcinogenní klobásu, když tam ještě byly ty buřtstánky.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: Ctěné Casino, jsem málem spadla ze židle:-O Já hambáč McD jen v případě hladomoru:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57:
    No, na hambáče od Mekáče mi nesahejte ;-)
    "ale jinak ledová voda do mletého masa je dobrý trik, není to o šizení masa, ale o dosažení dobré konzistence."
    Jj, je to tak :yes:
    Karolina09:
    "přidejte studenou vodu nebo sádlo"
    Jj, vodu pro zdraví :yes: sádlo pro nadýchanost :yes::yes:

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autorka receptu)

    Dajda: znám bez, také je to na nich vidět, že jsou světlé

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vepřenky z václaváku

Zapomněl/a jsem heslo