

Vepřenky z automatu Koruna
Suroviny
- 0,5 kg mletého vepřového masa (nejlépe plece, libovost 70%)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- vepřové sádlo
- K podávaní:
- kváskový chléb
- tatarka (majonéza)
- hořčice
- cibule
Postup přípravy receptu
Mleté maso osolte a opepřete. Je-li hmota příliš hutná, přidejte studenou vodu nebo sádlo. Nechte asi 15 minut odpočinout.
Z masa vytvořte placičky, spíš menší a vyšší. Na pánvi rozpalte sádlo a opečte vepřenky z obou stran.
Podávejte s chlebem, tatarkou nebo hořčicí a cibulí.
Poznámka od kuchařky
Vepřenky dělali v automatu Koruna, mleté údajně ředili vodou. Otec vzpomínal, jak na ně s máti chodili za dob studií. U obrovského tálu stála nerudná paní, potírala ho rozpuštěným sádlem a sázela na něj jednu za druhou. Bez vyzvání jste museli udat - hořčice nebo tatarka.
A druhý den - na sádle s výpekem topinky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřenky z automatu Koruna
-
Neni snad nikoho, kdo by na KORUNU nevzpominal se slzu v oku. Parky, bramboraky, veprenky, chlebicky, drzkova. A take lzice s diruu uprostred, aby je lide nekradli.
-
A co takhle pirohy na Nádraží Střed,to byl teprv mazec!
-
Eja57: Václavák je v současnosti směsicí středního východu a Afriky....
-
yanull: tuky jsou všeobecně nositelem chuti, v Maďarsku na trzích prodávali x-druhů mleté papriky v sádle a i takový kmín nadrcený v hmoždíři, přidá-li se na závěr sádlo, získá jen na intenzitě.
-
Drobek: jo...já teď na Václavák i ve dne jen s dvěma osobními strážci a večer k tomu dva zdivočelé rotvajlery
-
yanull: Dávám na mrazák, tak na hodinu, malou perlivou vodu a přidávám jí pak do kde čeho
-
S vodou je to v pořádku. Může se přidat místo ní i ledová tříšť, v každém případě i maso musí být co nejvíce vychlazené. Dostala jsem kdysi radu, že mletá paprika se dobře rozpustí ve troše teplého sádla. Pokud melu pouze plecko, místo vody přidám do masa dobře vychlazenou smetanu na vaření, výsledný produkt je pak pěkně šťavnatý.
-
Překrásná vzpomínka na dáááávno prchlé mládí. Děkuju strašně moc.
-
Karolina09:
-
JanaHl: Na klobásu na Václavák v noci po flámu, to byla v 80. letech povinnost....
-
JanaHl: Jo
úplně to vidím - hooodně nezdravá opečená klobáska na papírovém tácku s plesknutím hořčice a chlebíkem, mňam....
Moderátorky prominou ....není to k receptu....je to nostalgická vzpomínka nás 60 plus minus -
Jsem pamětník, taky jsem na ně chodila. Zkusím, díky.
A hambáč jednou v životě, když tu McD začínal dole na Václaváku. Ze zvědavosti.To radši vždycky tu karcinogenní klobásu, když tam ještě byly ty buřtstánky.
-
casino: Ctěné Casino, jsem málem spadla ze židle
Já hambáč McD jen v případě hladomoru
-
Eja57:
No, na hambáče od Mekáče mi nesahejte
"ale jinak ledová voda do mletého masa je dobrý trik, není to o šizení masa, ale o dosažení dobré konzistence."
Jj, je to tak
Karolina09:
"přidejte studenou vodu nebo sádlo"
Jj, vodu pro zdravísádlo pro nadýchanost
-
Dajda: znám bez, také je to na nich vidět, že jsou světlé