Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Král Karel III. bude korunován 6. května.
Zdroj: Arnaud Bouissou / Wikimedia Commons / CC0 1.0 a Toprecepty/koláž Toprecepty

Korunovace nového britského panovníka Karla III. je za dveřmi a celý svět pečlivě sleduje všechny podrobnosti jeho nástupu na trůn. Mimo jiné se zraky ubírají i do královské kuchyně, kde se bude chystat hostina, jakou Velká Británie nepamatuje 70 let. Mimo jiné bude v menu korunovační lilek, který podle snadného receptu připravíte doma i vy!

Odtajněný quiche i trojice receptů

Buckinghamský palác na zájem o menu, které bude servírováno králi, jeho rodině i významným hostům z celého světa, zareagoval velmi pohotově. Video s receptem na quiche se špenátem, který vystřídá tradiční korunovační kuře, se brzy stalo velkým hitem a nejen Britové si pochoutku, na níž si 6. května pochutná Karel III., zkouší připravit doma. To můžete udělat taky. Recept jsme totiž za vás vyzkoušeli a nabízíme tedy přesný postup.

Kromě slaného koláče jsou podle webu Country Living potvrzeny i další tři chody, které mají nově korunovaného krále potěšit. Jedná se o korunovační pečeni z jehněčího masa s marinádou v asijském stylu od Kena Homa, korunovační lilek od Nadiyi Hussainové či jahodový a zázvorový trifle (vrstvený piškotový dezert - pozn. red.) od Adama Handlinga.

Korunovační lilek

Právě na druhý jmenovaný pokrm, tedy lilek, se podíváme důkladněji. Jeho příprava totiž není složitá a dobře připravená zelenina může kolikrát zaujmout víc, než osvědčená masová klasika. Na přípravu slavnostního pokrmu ze Spojeného království budeme potřebovat: 225 ml olivového oleje, 3 rozmačkané stroužky česneku, 1 malou nastrouhanou cibuli, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku soli, 2 velké lilky (zhruba 600 gramů), nakrájené na centimetr silné plátky.

Jak na to?

  1. Do mísy nalijte olej s prolisovaným česnekem, cibulí, paprikou a solí.  Pečlivě všechny ingredience promíchejte.
  2. Nakrájené lilky vyskládejte na plech. Plátky potřete dostatečnou vrstvou olejové směsi, opakujte až do chvíle, kdy se vám nepodaří všechen olej dostat do lilků.
  3. Připravte si jednu velkou nebo dvě menší pánve, na nichž budete lilky při střední teplotě grilovat po obou stranách. Z každé bude stačit přibližně dvě minuty, ve výsledku musí být plátky zeleniny měkké a na první pohled je na nich vidět, že absorbovaly tekutinu.
  4. Hotové lilky přesuňte z pánve na talíř a na moment je nechte „odpočinout“.

Náš tip: Aby se vám lilek nerozpekl na kašovitou hmotu, je potřeba jej před jakoukoliv další úpravou nasolit a nechat vypotit minimálně 30 minut, lépe však hodinu, a šťávu z něj poté důkladně osušit kuchyňskou utěrkou.

Štiplavá zálivka

K lilku nedomyslitelně patří lahodný dip nebo zálivka, která dá zelenině správnou chuť. Jinak tomu není ani u receptu, podle nějž bude připravován pokrm pro královskou rodinu. Na zálivku si připravte tyto ingredience: 200 g řeckého jogurtu, 2 lžičky kari, 2 rozmačkané stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky mangového čatní, 2 lžičky plnotučného mléka. Při servírování ještě využijeme malou hrst smažené cibulky, stejné množství rozinek a zhruba dvakrát tolik čerstvého koriandru, nakrájeného na tenké plátky.

Jak na to?

  1. Smíchejte jogurt, kari, česnek, sůl a mangové čatní. Přidejte plnotučné mléko.
  2. Vzniklou směsí polijte připravený lilek, při podávání jej posypte smaženou cibulkou, rozinkami a koriandrem.

Náš tip: Zkuste třeba lilek i podle našeho video receptu:  

 

Zdroj informací:

Country LivingThe 3 official recipes for King Charles III's Coronation revealed

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více