Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?

29. 3. 2021 17:59

Zdraví Lucie Pilátová

Zdroj: Pixabay, Romjan Aly, Pixabay licence Zdroj: Pixabay, Romjan Aly, Pixabay licence
Jogurty jsou natolik běžnou součástí našeho života, že si mnohdy ani neuvědomíme, co všechno se v té malé skleničce nebo v kelímku skrývá. Odkud se jogurt vlastně vzal?

Dlouhá historie jogurtu

Jogurtová historie se začala psát už ve starověku; stalo se tak na území ovládaném Turky a vlastně tak trochu omylem. Doba kočovníků vyžadovala, aby s sebou migrující kmeny pastevců vozily i mléko. To bývalo uchováváno ve vacích ze zvířecí kůže, která obsahovala bakterie, jež v teplém prostředí způsobovaly mléčné kvašení. O tom, že středověcí Turci znali a jedli jogurt, ze píše v historickém spisu Dīwān Lughāt al-Turk, který pochází z 11. století. Zároveň název přímo slovo jogurt rovněž pochází z tureckého jazyka, a sice z pojmu yogurut, což v překladu znamená zkvašené mléko. V souvislosti s jogurtem se ale v knize Siren Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece od Andrewa Dalbyho píše ještě o jeho pravděpodobném předku jménem oxygala, kterého staří Řekové vyráběli z kyselého mléka a sladili medem.

Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte

Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte

Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší, o čem je řeč. Jeho druhé označení, totiž avokádo,…

Kravské, kozí, nebo ovčí?

Tradiční jsou pro nás jogurty vyrobené z kravského mléka. Dnes ovšem najdete na pultech obchodů i výrobky z mléka ovčího nebo také z kozího, které má jednu velkou výhodu.Podle webu Zdrava-vyziva.doktorka.cz totiž kozí mléko obsahuje až o 10 % méně laktózy, než mléko kravské, a dokonce až o 20 % méně, než ovčí mléko. Jogurt z kozího mléka tak mohou i lidí s lehkou nesnášenlivostí laktózy.

Co všechno ovlivňuje chuť?

Pro krávy, ovce, ale i kozy je nejlepší, když se mohou pást na loukách. V přeneseném smyslu slova je to nejlepší i pro nás, protože to, co spasou, tedy různé druhy travin, bylin nebo lučních květin, se promítá do výsledné chuti mléka a následně jogurtu. To ovšem není jediný detail. Hodně totiž záleží i na čase dojení a ročním období.

Léčba jogurtem

V jogurtu najdete vápník, hořčík a další minerály, stejně jako vitamíny, z nichž nejdůležitější jsou zejména vitamíny skupiny B, především B2 a B12. Kromě toho jogurty obsahují i prospěšné bakterie, které v těle pozitivně ovlivňují řadu funkcí. Tak například příznivě upravují trávení a střevní mikroflóru, což je důvod, proč je vhodné jíst alespoň jeden jogurt denně po léčbě antibiotiky, která naopak dělají ve střevech pořádnou paseku. Jogurty, zejména ty s probiotickými kulturami, rovněž pozitivně působí na imunitní systém. To je dáno faktem, že tělo do určité míry zbavují zánětlivých procesů. Jíst by je měli i lidé ve vyšším věku, kteří jsou ohroženi osteoporózou, neboli ztrátou kostní hmoty, která může vést k častějším zlomeninám.

Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně

Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně

To, co dělá italský dezert tiramisu lahodným, je doslova božská chuť mascarpone, krémovitého sýra…

Jogurt v kuchyni

S bílým jogurtem se můžete v kuchyni doslova vyřádit. Tvoří základ jednoduchých snídaní nebo svačin, kdy k němu stačí přidat čerstvé ovoce a lžičku medu. Skvěle nahradí majolku v bramborovém salátu. Oblíbené jsou jogurtové dipy, které stačí okořenit, přidat třeba nadrobno nasekané rajče, okurku nebo papriku, zakápnout olivovým olejem a můžete je použít ke grilovanému masu, rybě nebo pečeným bramborám. Jogurty to umí i v teplé kuchyni, nebojte se je přidat do omáček, polévek a nepochybně tenhle vynález oceníte i v těstech, která jogurt dokáže spolehlivě dovést k lehkým, nadýchaným výšinám.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni?…
Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…
Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně…