Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?
29. 3. 2021 Životní styl
Jogurty jsou natolik běžnou součástí našeho života, že si mnohdy ani neuvědomíme, co všechno se v té malé skleničce nebo v kelímku skrývá. Odkud se jogurt vlastně vzal?
Dlouhá historie jogurtu
Jogurtová historie se začala psát už ve starověku; stalo se tak na území ovládaném Turky a vlastně tak trochu omylem. Doba kočovníků vyžadovala, aby s sebou migrující kmeny pastevců vozily i mléko. To bývalo uchováváno ve vacích ze zvířecí kůže, která obsahovala bakterie, jež v teplém prostředí způsobovaly mléčné kvašení. O tom, že středověcí Turci znali a jedli jogurt, ze píše v historickém spisu Dīwān Lughāt al-Turk, který pochází z 11. století. Zároveň název přímo slovo jogurt rovněž pochází z tureckého jazyka, a sice z pojmu yogurut, což v překladu znamená zkvašené mléko. V souvislosti s jogurtem se ale v knize Siren Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece od Andrewa Dalbyho píše ještě o jeho pravděpodobném předku jménem oxygala, kterého staří Řekové vyráběli z kyselého mléka a sladili medem.
Mohlo by vás zajímat
Kravské, kozí, nebo ovčí?
Tradiční jsou pro nás jogurty vyrobené z kravského mléka. Dnes ovšem najdete na pultech obchodů i výrobky z mléka ovčího nebo také z kozího, které má jednu velkou výhodu.Podle webu Zdrava-vyziva.doktorka.cz totiž kozí mléko obsahuje až o 10 % méně laktózy, než mléko kravské, a dokonce až o 20 % méně, než ovčí mléko. Jogurt z kozího mléka tak mohou i lidí s lehkou nesnášenlivostí laktózy.
Co všechno ovlivňuje chuť?
Pro krávy, ovce, ale i kozy je nejlepší, když se mohou pást na loukách. V přeneseném smyslu slova je to nejlepší i pro nás, protože to, co spasou, tedy různé druhy travin, bylin nebo lučních květin, se promítá do výsledné chuti mléka a následně jogurtu. To ovšem není jediný detail. Hodně totiž záleží i na čase dojení a ročním období.
Léčba jogurtem
V jogurtu najdete vápník, hořčík a další minerály, stejně jako vitamíny, z nichž nejdůležitější jsou zejména vitamíny skupiny B, především B2 a B12. Kromě toho jogurty obsahují i prospěšné bakterie, které v těle pozitivně ovlivňují řadu funkcí. Tak například příznivě upravují trávení a střevní mikroflóru, což je důvod, proč je vhodné jíst alespoň jeden jogurt denně po léčbě antibiotiky, která naopak dělají ve střevech pořádnou paseku. Jogurty, zejména ty s probiotickými kulturami, rovněž pozitivně působí na imunitní systém. To je dáno faktem, že tělo do určité míry zbavují zánětlivých procesů. Jíst by je měli i lidé ve vyšším věku, kteří jsou ohroženi osteoporózou, neboli ztrátou kostní hmoty, která může vést k častějším zlomeninám.
Mohlo by vás zajímat
Jogurt v kuchyni
S bílým jogurtem se můžete v kuchyni doslova vyřádit. Tvoří základ jednoduchých snídaní nebo svačin, kdy k němu stačí přidat čerstvé ovoce a lžičku medu. Skvěle nahradí majolku v bramborovém salátu. Oblíbené jsou jogurtové dipy, které stačí okořenit, přidat třeba nadrobno nasekané rajče, okurku nebo papriku, zakápnout olivovým olejem a můžete je použít ke grilovanému masu, rybě nebo pečeným bramborám. Jogurty to umí i v teplé kuchyni, nebojte se je přidat do omáček, polévek a nepochybně tenhle vynález oceníte i v těstech, která jogurt dokáže spolehlivě dovést k lehkým, nadýchaným výšinám.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené flíčky se zelím hlávkovým
Přidáno před 21 hodinami
Žebírka v pivní marinádě
Přidáno 3. 12. 2023 23:11
Kuřecí prsa á la bažant
Přidáno 3. 12. 2023 21:49
Chlapská lutenice
Přidáno 3. 12. 2023 19:16
Vepřové nudličky na bramborách
Přidáno 3. 12. 2023 18:37
Kapustičky po rakousku
Přidáno 3. 12. 2023 15:00
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více