Slavné korunovační kuře z dob Alžběty II.: Tuhle lahůdku s kari a majonézou si královna dopřávala před 70 lety
27. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Blížící se korunovace nového britského panovníka Karla III. vyvolává spekulace o tom, jaké vybrané delikatesy se budou podávat na slavnostní tabuli. Jedna věc je ovšem už teď jasná. Korunovační kuře, které v roce 1953 obědvala zesnulá panovnice Alžběta II., se na ní neobjeví. Vy si ho ovšem snadno můžete připravit doma a zjistit, jak jí královská rodina.
Připomínka historie
Ještě vloni se připomínka nástupu Alžběty II. na britský trůn odehrála 3. června na zámku Somerset v hotelu Taunton. Zde se dokonce podávalo stejné menu, na němž si před 70 lety v Buckinghamském paláci pochutnávala tehdy sedmadvacetiletá královna. Kromě kuřete se podával i pošírovaný mořský jazyk, jehněčí hřbet a pimmské či jahodové želé.
Pokrm z drůbeže vymyslela floristka Constance Spryová, která vytvořila jídlo ze studeného kuřete v kari omáčce se smetanou a s upraveným salátem z rýže, zeleného hrášku a směsí bylinek. Recept získal souhlas ministra prací a od té doby je znám jako korunovační kuře.
Mohlo by vás zajímat
Utajované menu na korunovaci 6. května
Letos je v plánu hostina na počest Alžbětina syna Charlese, který se 6. května 2023 už oficiálně stane novým králem Spojeného království. Slavnostní menu je stále obestřeno tajemstvím, ale jedna věc už je nyní jasná. Tabule nebude obsahovat tradiční kuře, které bylo po dlouhá léta spjato právě s milovanou královnou. Místo něj se letos bude podávat populární quiche, tedy slaný koláč, tentokrát se špenátem, fazolemi a estragonem.
Královské chutě
Populární korunovační kuře ovšem Britové najdou ve speciální nabídce některých hotelů na Ostrovech, které na 6. května připravily pro své hosty doslova královskou hostinu. Tu si ovšem, minimálně přípravou korunovačního kuřete, můžete udělat doma i vy. Nabízíme totiž dva recepty, podle nichž nenáročnou pochoutku zvládnete připravit klidně i sami doma.
Snadná a rychlá verze
Na přípravu prvního receptu na oblíbené jídlo Alžběty II. budete potřebovat tyto suroviny:
- 6 lžic majonézy
- 2-3 lžičky jemného kari
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 lžíce mangového čatní
- 1-3 lžíce rozinek
- 500 g drceného vařeného kuřecího masa
- mletý černý pepř
Jak na to?
- Majonézu smícháme s kari, skořicí, čatní a rozinkami (nejlepší jsou takzvané sultánky). Ochutíme čerstvě namletým pepřem.
- Přidáme rozdrobené kuřecí maso a promícháme se směsí, kterou jsme si připravili. Kousky masa by měly být rovnoměrně obaleny v omáčce.
- Pokud je omáčka moc hustá, vmícháme 2 lžíce vody a vše znovu důkladně promícháme.
Náš tip: Čatní využijeme především k masu, případně sýrům a zelenině. Skvěle ovšem chutná i namazané na chlebu s máslem nebo tvarohem.
Složitější varianta s hromadou chutí navíc
Pokud si chcete dát na „královském“ jídle záležet a první recept byl pro vás moc jednoduchý, nabízíme i verzi, u níž chvilku strávíte. Na přípravu budete potřebovat:
- 6 kuřecích prsou bez kůže
- 2 lžičky jemného kari
- 150 g majonézy
- 125 g crème fraîche
- 3 lžíce mangového čatní
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 2 celerové stonky, jemně nakrájené
- 75 g sušených meruněk, nasekaných na kousky
- 50 g rozinek
- 50 g mandlových vloček
- velká hrst nasekaného čerstvého koriandru
Jak na to?
- Kuřecí prsa vložíme do vroucí osolené vody v kastrůlku a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme a necháme zcela vystydnout.
- Na malé pánvi si opečeme kari, mělo by stačit zhruba 30 vteřin, dokud se koření nerozvoní. Poté ho, společně dalšími ingrediencemi, vložíme do velké mísy.
- Vychlazené kuřecí maso nakrájíme nebo natrháme na kousky. Ty přidáme do majonézové směsi spolu s většinou mandlových vloček a nasekaným koriandrem. Opatrně promícháme.
- Při podávání ozdobíme zbylými mandlemi a koriandrem.
Náš tip: Místo crème fraîche lze použít zakysanou smetanu či smetanu ke šlehání. Pro dosažení lahodné chuti pokrmů s francouzskou specialitou je ovšem lepší investovat do originální suroviny.
Zdroje informací:
The Castle at Taunton - Menu fit for The Queen’s 1953 coronation to be recreated at Somerset’s Castle at Taunton Hotel
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více