Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná drobenka na koláče: Můžeme si ji připravit klasicky, nebo z ovesných vloček, kokosu, perníku i ze sušenek
Zdroj: Toprecepty, mika59

Drobenku na koláči považuje řada strávníků za to nejlepší, co nabízí dezert. Můžete připravit tu klasickou, víme, co v ní nesmí chybět. Máme ale pro vás i varianty různé chutí i strukturou.

Jak se dělá drobenka

Sladká a křupavoučká kombinace tuku (většinou másla), mouky a cukru si strávníka rychle podmaní. Výbornou drobenku snadno zvládnete i u vás doma. Někdy se jí říká i žmolenka, protože máslo vytvoří žmolky, zatímco mouka se postará o drobivost a křupavost a cukr samozřejmě osladí. Obvykle se doporučují 2 díly mouky, 1 díl cukru a 1 díl tuku. Poměr ale můžete přizpůsobovat typu koláče. Jde o to, že pokud přichází drobenka hned na šťavnaté ovoce, bude lépe vyhovovat sušší drobenka, doporučuje se přidat mouku. Jestliže se posypává sušší náplň nebo těsto, může být podíl surovin vždy stejný (50 g mouky, 50 g cukru, 50 g tuku).

Po které mouce sáhnout? Většinou se využívá polohrubá, případně hrubá mouka. Nemusí se ale jednat o pšeničnou bílou mouku. Pro změnu připravte jemně mletou celozrnnou, pohankovou, vyměnit ji můžete za jemně namleté vločky, strouhaný kokos, případně mák. Hodí se využívat koření, jako je skořice, citronová kůra, mletý badyán, nebo vanilku. Přidat ale můžete i některý druh najemno nasekaných, případně namletých ořechů. Pohrát si můžete i s druhy cukru. Může se jednat o klasický cukr krupice, ale i o moučkový. Moučkový cukr vytvoří hladší konzistenci, krupicový dodá křehkost. Vyměnit ho ale můžete i za třtinový cukr, případně kokosový cukr. Místo cukru můžete využít i med, I tady máte na výběr, kolik využijete cukru. Pro kyselejší se ho bude hodit více, v případě sladkého koláče slaďte opatrněji. 

Jak na drobenku z ovesných vloček

Hlavně na ovocné koláče se drobenka z ovesných vloček. Co potřebujete? 70 g ovesných vloček, 50 g třtinového cukru a 60 g másla. Jak na to? Aby vločky chutnaly lépe a trochu připomínaly ořechy, tak je krátce opražte na suché pánvi, a pak je trochu nadrťte. Opražené vločky smíchejte s máslem, cukrem a rukama vytvořte drobivou směs. Náš tip: využijte nastrouhanou citronovou kůru pro dodání svěžesti, skořici pro vůni a trochu nasekaných vlašských ořechů, které podpoří ořechovou chuť. Připravte si třeba špaldový koláč s ovocem a drobenkou z ovesných vloček.

Jak na kokosovou drobenku

Velmi oblíbenou je také osvěžující kokosová drobenka. Můžete ji připravit čistě kokosovou, na kterou budete potřebovat: 60 g mletého kokosu, 60 g třtinového cukru a 60 g másla. Variantou je také kombinace mouka a kokos, kdy budete potřebovat: 50 g polohrubé mouky, 30 g kokosu, 80 g cukru krupice a 80 g másla. Jak na to? Pro vznik drobenky vše opět dobře smíchejte a vytvořte drobivou směs. Hodí se nejen na ovocné, ale i tvarohové koláče. Náš tip: Pro kokosovější vůni můžete místo másla zvolit kokosový olej.

Jak na skořicovou drobenku

Skořicová drobenka je požitkem pro smysly: voňavá a lahodná. Výborně ladí s jablkovým koláčem. Krásně doplňuje hrušky i švestky. Budete na ni potřebovat: 70 g hrubé mouky, 10 g mletých vlašských ořechů (můžete přidat i trochu nasekaných ořechů navíc), 1 lžičku mleté skořice, 50 g třtinového cukru a 60 g másla, 50 g třtinového cukru. Jak na to? Všechny suroviny zase zpracujte v misce do drobivé směsi. Připravte si výborný jablkový koláč se skořicovou drobenkou.

Jak na sušenkovou drobenku

Sušenkovou drobenku snadno vytvoříte ze zbytků sušenek. Hodí se máslové, oříškové, i lotusky. Když budete chystat drobenku, část mouky nahraďte rozdrcenými sušenkami. V reálu pak budete potřebovat 50 g polohrubé mouky (pohankové mouky, ale i třeba špaldové), 50 g rozdrobených sušenek, 50 g třtinového cukru, 50 g másla. Jak na to? Pro přípravu drobenky vše dobře smíchejte, a vytvořte drobivou směs.

Náš tip: Připravte si drobenkový koláč s jablky podle tohoto videoreceptu:

Perníková drobenka

Voňavou perníkovou drobenku nejvíce oceníte v chladných měsících. Skvěle chutná s kyselejším ovocem. Co na ni potřebujete? 100 g špaldové mouky, 65 g másla, 1-2 lžíce třtinového cukr a 1 lžíci perníkového koření. Jak na to? Vše smíchejte a propracujte, aby vznikla drobivá směs. Můžete si ale také vytvořit perníkovou drobenku ze zbytků perníku tak, jako je tomu tu tohoto jablkového koláče.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více