Karbanátky z vařených vajec a strouhaného sýra jsou překvapivě báječně šťavnaté, typickou chuť a vůni dodá majoránka
21. 6. 2023 Vaření
Karbanátky se obvykle připravují z mletého masa, ale také se můžeme obejít bez něj. Co třeba zkusit je připravit z vajec natvrdo a strouhaného sýru? Využijte vařená vajíčka v netradičním receptu, kdy výsledek překvapí i skvěle chutná.
Jak jinak připravit karbanátky
Karbanátky v našich krajích jsou velmi oblíbené. Snadno je připravíme, jsou rychlé, ale především nádherně šťavnaté. Na klasické karbanátky potřebujeme mleté maso. Někdy se do masa přidávají další suroviny, které dodají šťavnatost či křupavost. Jestliže ale maso nejíme nebo třeba chceme vyzkoušet něco nového, můžeme si připravit karbanátky zeleninové, mezi ty velmi neobvyklé patří vaječné.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na vaječné karbanátky
Základem vaječných karbanátků jsou vařená vejce. Připravují se nakrájená na kostičky nebo nastrouhaná podle toho, jaká konzistence komu vyhovuje. Chuť dodá hořčice. Můžeme sáhnout po plnotučné, ale i dijonské. Podstatnou část směsi tvoří i nastrouhaný sýr. Ať už zvolíme klasický eidam, goudu, nebo aromatičtější sýry, jako jsou parmazán či čedar, získáme díky němu dobrou konzistenci. V základu je ještě potřeba na dochucení sůl a pepř. Variantou ochucení ale mohou být bylinky, například majoránka nebo oregano. Na spojení poslouží syrové vejce.
Pro chuť můžeme přidat i nasekanou syrovou nebo osmaženou cibulku. Na zahuštění se hodí nakrájená houska namočená v mléku, variantou jsou ale i vločky nabobtnané v zeleninovém vývaru. Ze směsi připravíme placky, které obalíme ve strouhance.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Jak připravit vaječné karbanátky se sýrem
Na neobvyklé bezmasé karbanátky budete potřebovat: 5 vajec, 200 g tvrdého sýru, 2 lžičky hořčice, špetku soli, špetku pepře, hrst petrželky, 1 lžíci hladké mouky, strouhanku na obalení a olej na smažení.
Jak na to: V osolené vodě uvařte čtyři vejce natvrdo a nechte je vychladnout. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky do mísy. Dobře to půjde pomocí kráječe na bramborový salát. Sýr nastrouhejte najemno a přidejte k vajíčkům. Přisypte hladkou mouku, plnotučnou hořčici a rozklepněte k tomu syrové vejce. Petrželku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy. Vše dobře promíchejte a směs ochuťte solí a pepřem.
Připravte si misku se strouhankou na obalování. Ruce si navlhčete a tvarujte malé karbanátky. Hotové placičky obalte ve strouhance. Připravte si pánvičku, rozehřejte v ní vrstvu oleje a karbanátky postupně osmažte dozlatova.
Variantou jsou i vaječné karbanátky s bešamelem obalené v trojobalu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Jak používat ranou mrkev karotku? Je výtečná v mnoha pokrmech a skvěle se hodí i do moučníků
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?