Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Na chutný zeleninový vývar s úspěchem zužitkujeme všechny natě, slupky a odkrojky ze zeleniny, z nichž se vyluhuje jejich vůně a chuť.
Jakou zeleninu použít
Zeleninu pro vývar lze schraňovat v mrazničce a až při dostatečném množství vařit. Základní podmínkou je, aby zeleninové zbytky nebyly nahnilé, byly bez hmyzu a čisté (omyté). Použijeme cibuli i se slupkou, natě a slupky z kedluben, listy květáku, zelené konce pórku a jarních cibulek, natě listové petržele, mrkvové natě (těch nedávejte mnoho, aby vývar nebyl příliš sladký), okrájené zbytky bulvového celeru, okrájenou mrkev a petržel, košťál brokolice, dřevnaté konce chřestu apod. Zeleninu použijeme ve směsi několika druhů.
Jak postupovat
Omytou zeleninu nakrájíme na menší kousky, aby se co nejvíc chuti dostalo do vývaru. Vložíme do vyššího úzkého hrnce, můžeme ji předem podusit na kousku tuku, zalijeme studenou vodou, zlehka osolíme, můžeme přihodit několik kuliček pepře a uvedeme téměř k varu. Pak snížíme teplotu a vývar zvolna „táhneme“, dokud není zelenina měkká, ale ne rozvařená (vývar by tím mohl zhořknout). Scedíme a použijeme nebo po zchladnutí zmrazíme. Vyvařenou zeleninu (už je bez chuti, tu předala vývaru) vyhodíme nebo dáme domácímu zvířectvu (slepice, prase).
Vývar využijeme v polévkách, omáčkách, rizotu, můžeme v něm vařit polentu, zalít jím kuskus apod. a tím pokrmům dodat další chuťový rozměr na rozdíl od pouhé vody.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 11 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 21 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Novoroční jídelní zvyky a pověry: Čočka přináší blahobyt, s kuřecími pokrmy odletí štěstí, humr vás zavede do minulosti
Jak připravit dokonale nadýchaný a šťavnatý kuskus: Díky několika fíglům to zvládne každý a chuť kuskusu bude skvělá
Vánoční zelňačka na svátečním stole: Skvěle chutná vylepšená kvalitní klobáskou a sušenými švestkami
Komentáře