Egyptský faraon Tutanchamon si pochutnával na pečené gazele a červeném víně a doslova si ujížděl na sladkém
23. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Ačkoli mu egyptský trůn ve 2. tisíciletí před naším letopočtem patřil pouhých devět let, faraon Tutanchamon je jedním z nejznámějších starověkých egyptských panovníků. Jeho hrobka odkryla mj. tehdejší jídelníček vládnoucí dynastie.
Sto košů plných jídla
Připomeňme si, že ve skutečnosti Tutanchamon nebyl nijak významným panovníkem. O jeho posmrtnou slávu se postaraly až úžasné nálezy v jeho hrobce. Ta byla objevena před sto lety, v roce 1922, a její odkrytí je spojeno se jménem britského archeologa Howarda Cartera.
Protože faraon musel být na „druhý břeh“ vybaven všemi důležitými věcmi, které by mohl potřebovat, kromě kompletní válečné výbavy a oděvů byly v jeho hrobce objeveny i zbytky jídla. A nebylo jich málo, nalezeno bylo více než sto košů naložených jídlem! Právě na jejich základě vědci mohli odhalit stravovací zvyklosti nejbohatších lidí.
Mohlo by vás zajímat
Pečená gazela, telecí a holoubata
Chléb, pivo a cibule byly každodenními základními potravinami pro širokou veřejnost, ale faraoni jedli jen to nejlepší. Ačkoli Nil byl plný ryb, něco tak „obyčejného“ vladaři zřejmě nemuseli. Zbytky ryb se v hrobu nenašly.
Tutanchamon si mohl dopřávat ve velkém množství maso. Kromě telecího masa pečené husy či kachny si faraon rád pochutnával i na pečené gazele, jehněčím mase nebo na holoubatech. Maso se většinou připravovalo na rožni nebo peklo, výjimkou nebylo ani dušené.
Přidával se k němu kmín, koriandr, hořčičná semínka, rozmarýn a majoránka, ale také skořice, med a rozinky. Přílohou byly různé druhy placek a chleba nebo luštěniny, především cizrna a čočka.
Faraon ujížděl na sladkém
Nechyběla zelenina, v Egyptě se pěstovala cibule, pórek a česnek, oblíbený byl také celer, ředkvičky, okurky a různé listové saláty. Zapomenout nesmíme na ovoce. Záleželo na sezóně, ale například šťavnaté melouny zahnaly žízeň a osvěžily.
Sladké hrozny, datle, fíky a granátová jablka spolu s obrovskou nádobou medu svědčí o tom, že tento panovník rád mlsal sladké. Na poslední cestu ho ostatně vybavili i dezertem, který připomínal medový dort.
Víno nesmělo chybět
Cestu na věčnost faraonovi zpříjemňovaly také nádoby s vínem. Vinná réva se do Egypta dostala z oblasti Levanty, tedy ze současného Jordánska, a pěstovala se v okolí Nilu.
Tutanchamon zřejmě dával přednost víno sladšímu. V jeho hrobě se totiž našlo víno Shedeh. To se připravovalo z červených hroznů a šlo silnější sladký nápoj podobný dnešní madeiře. Amfory s vínem byly označeny etiketami s uvedením ročníku sklizně, oblasti původu a jména vinaře!
Zdroje informací:
theguardian.com: Tutankhamen 's top tipple
robbreport.com: What He Ate
chqdaily.com: Richard Roush to explore food practices of ancient Egyptians in King Tut era
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jídelníček stavitelů egyptských pyramid: Místo mzdy dostávali denně 5 korbelů piva, chleba a cibuli
Jan Punčochář připravil skvělou pomazánku na topinku: Ukázal i fígl, jak dosáhnout perfektně křupavého chleba
Přečtěte si Zobrazit více
Co s husím výpekem? Hodí se k ochucení zelí, do rizota, ale skvělý je i do základu mnoha pomazánek, v chladu vydrží týdny
První „kuchařka“ pochází ze starověké Mezopotámie. Takhle se vaří ječná kaše s datlemi podle 4 000 let starého receptu
Eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce: Znáte recept na tento rychlý a plnohodnotný oběd? Je skvělý na léto