Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušenky Iced VoVo jsou pokryté fondánovou vrstvou, zdobené malinovým džemem a sypané strouhaným kokosem
Zdroj: By Bilby - Own work, CC BY-SA 3.0

Potrpíte si na sladké a láká vás zkoušet nějaké nové netradiční speciality? Sušenky Iced VoVo vás určitě zaujmou. Jsou nápadité, vtipné, barevné, sladké až až a hlavně děti z nich budou nadšené. Vždyť na povrchu je zdobí sladká růžová poleva. Jako chuťovka na letní párty jsou zkrátka dokonalé. 

Sušenky z Austrálie

Sušenky Iced VoVo jsou populární australskou specialitou, a to i přesto, že jde vlastně jen o sušenky. Ovšem sušenky neobyčejné, hlavně svým vzhledem. Zakrývá je totiž růžová fondánová vrstva, která zdobí v pruzích strany sušenek a uprostřed je ještě pruh červeného malinového džemu. Povrch sušenek je pak navíc ještě posypaný strouhaným kokosem, který doplňuje chuť sladké vrstvy. Sušenky Iced VoVo se v Austrálii běžně prodávají v obchodě, spousta lidí si je ale připravuje i doma. 

Iced VoVo existují již více než 100 let

Iced VoVo jsou takovou tradiční australskou sladkostí, která se dělá i na výjimečné příležitosti a na různé oslavy, třeba i na oslavu Dne Austrálie. Nejde ostatně o žádnou novinku. Ochrannou známku na název Iced Vo-Vo zaregistroval australský výrobce sušenek Arnott's dokonce již v roce 1906. Zřejmě je však firma vyráběla už dva roky předtím, což dokládají i dobové reklamy. Ačkoli se „ledové“ VoVo spojují právě se společností Arnott's, někteří tvrdí, že se do Austrálie původně dostaly z Nového Zélandu.

Zajímavostí je, že se podobné sušenky vyrábějí i v Irsku a to dokonce již od konce minulého století. Říká se jim Mikado a na povrchu je zdobí poleva z bonbonů marshmallow. Někteří však tvrdí, že marshmallow polevu najdete i australské verzi, což by však podle odpůrců tohoto tvrzení bylo v rozporu s názvem iced – ledový. V každém případě jsou sušenky v Austrálii oblíbené natolik, že se objevily i jejich předělávky do podoby koláče, do něhož se sušenky používají, a připomíná je i tvarově. 

Recept na Iced Vovo s marshmallow

Pokud vás tato sladká australská pochutina zaujala, můžete ji rovnou vyzkoušet podle následujícího receptu přímo z australských stránek, který je důkazem, že i verze s marshmallow je v Austrálii oblíbená. Jak na to?

Budete potřebovat: 60 g másla, ½ šálku moučkového cukru, 1 vejce, ⅔ hrnku hladké mouky, ⅔ hrnku samokypřicí mouky (případně můžete použít jen hladkou mouku a přidat do ní 1-1,5 lžičky prášku do pečiva). Na polevu si připravte: 100 g růžových bonbonů marshmallows, 30 gramů másla,¼ hrnku prosátého moučkového cukru, ½ šálku strouhaného kokosu,  ⅓ hrnku malinového džemu.

  1. Předehřejte troubu na mírnou teplotu 180 °C. Dva plechy vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
  2. Máslo nechte trochu povolit a nakrájejte je na menší kousky. Ve velké míse vyšlehejte pomocí elektrického mixéru máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. Poté přidejte vejce a opět prošlehejte do pěny. 
  3. Oba druhy mouky prosejte a vmíchejte do krémové směsi. Těsto přendejte na lehce pomoučněný vál. Lehce prohněťte, dokud nebude těsto hladké. Zabalte je do fólie a nechte 15 minut odležet v lednici. 
  4. Těsto rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na tloušťku 4 mm. Pomocí vroubkovaného rádýlka těsto nakrájejte na 24 obdélníků o rozměrech 4 x 5 cm. Přendejte je na plech, přičemž mezi nimi nechte rozestupy cca 3 cm. 
  5. Plech vložte do trouby a sušenky pečte 10-12 minut, až lehce zezlátnou. Poté je nechte na plechu 10 minut vychladnout, přeneste je na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  6. Mezitím připravte polevu. V malém hrnci smíchejte marshmallows a máslo. Míchejte na mírném ohni, dokud se bonbony nerozpustí a nevznikne hladká směs. Pak do ní vmíchejte moučkový cukr. 
  7. Strouhaný kokos nasypejte na talíř. Rychle rozetřete trochu marshmallow polevy po obou stranách sušenky, středový pruh nechte volny. Poté sušenky ponořte do kokosu a přebytečné množství setřeste. Středový proužek potřete rozehřátým malinovým džemem. Hotové sušeny nechte ztuhnout a můžete podávat. 

Zdroje informací: 
Womensweeklyfood.com.au: Iced vovos
196flavors.com: Iced VoVo
Wikipedia.org: Iced VoVo

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více