Sladký nesmysl z USA? Marshmallow znali už staří Egypťané, Řekové ho měli jako lék
30. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Jsou sladké, měkké a pružné - a také zatraceně dobré. Marshmallow jsou fenomén. Můžete je žvýkat jen tak, když máte chuť na něco sladkého, anebo si je můžete opéct u táboráku či na grilu. Řekli byste, že tahle cukrovinka vznikla už před tisíci lety?
Překvapivé zjištění
Jak uvádí Candyusa, internetový magazín o sladkostech populárních ve Spojených státech, marshmallow je vlastně rostlina. Jmenuje se althaea officinalis neboli proskurník lékařský, který nejspíš znáte pod názvem ibišek. Vyskytuje se převážně v Evropě a západní Asii. Jako člen rodiny slézů se vyskytuje hlavně ve vlhkých a bažinatých oblastech, odtud a spojení se slézem pochází i její název.
Mohlo by vás zajímat
Tisíciletá historie
Jak dále píše Candyusa, už 2000 let př. n. l. si staří Egypťané užívali zvláštní lepkavou pochoutku, kterou dnes známe pod názvem marshmallow. Vyjadřovali jí úctu a používali ji obřadům zasvěceným bohům. Byla určena především pro vysoce postavené členy královských rodů. Samozřejmě se nepodobala dnešním bonbonům; byla to pouze ibišková šťáva smíchaná s ořechy a medem. V 9 století př. n. l. Řekové používali balzám z mízy proskurníku k hojení ran a klidnění bolestí v krku. Často nacházel uplatnění i při bolestech zubů nebo včelích bodnutích. V dalších stoletích se léčivé využití ibišku různilo. Arabští lékaři používali listy jako protizánětlivý obklad, Římané objevili, že proskurník funguje jako projímadlo, zatímco řada jiných civilizací ho využívala jako prostředek k povzbuzení libida. Ve středověku sloužil ibišek jako lék na všechno, od bolavého žaludku, přes nachlazení až po nespavost.
Mohlo by vás zajímat
Francouzský vliv
Po staletí ibišek sloužil jako zdroj potravy v dobách hladomoru. Na rozdíl od bonbónů marshmallow je totiž tahle rostlinka tuhá a dost hořká. Jak píše Eleanour Sinclair Rohde v knize A Graden fo Herbs, v 19. století se francouzští cukráři rozhodli spojit léčivé vlastnosti rostliny s postupy Egypťanů. Tak vznikl pâté de guimauve, houbovitě měkký dezert vyrobený ze šlehaných sušených kořenů proskurníku s cukrem, vodou a bílky. Pochoutka se rychle stala hitem. Jenže se objevil problém. Sušení a příprava marshmallow natáhla výrobu na jeden nebo dva dny. Aby se zkrátil čas, cukráři nahradili rostlinný extrakt želatinou.
Mohlo by vás zajímat
Další skok ve výrobě marshmallows přišel v padesátých letech minulého století, kdy výrobce Alex Doumak vyvinul proces, který vytlačoval směs na marshmallow kovovými trubkami a tvaroval ji do dlouhých pásů, které se po té rozřezaly na jednotnou velikost. Tento postup dal bonbonům válcovitý tvar a napumpoval do nich ještě více vzduchu. Marshmallows byly mnohem měkčí, ale také pevnější.
Marshmallows v kuchyni
Zejména Američani tuhle pochoutku milují všelijak upravenou. Vlastně jako první přišli s nápadem opékat bonbony nad ohněm a nutno dodat, že to byla myšlenka velmi podnětná. Nemusíte ale zůstat jenom u ní. Zkuste hodit jeden kousek této cukrovinky do kávy; nejenom, že ji osladí, ale ještě na ní udělá pěnu. Marshmallow můžete použít do sladkých špízů, které proložíte sezónním ovocem. Rozumí si s čokoládou, dají se jimi zdobit poháry, anebo je můžete přidat do sladkých těst a vyrobit originální moučníky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně uvařit zelí, aby bylo chutné a zachovalo si blahodárné účinky. Poradíme, jak na to
Umíte správně vybrat a uvařit zelí, které je v našich zemích nejběžnější, neznámější a nejoblíbenější zeleninovou přílohou? Víte, jak se liší… Číst více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Příprava hlávek Při nákupu zelí vybíráme svěže působící hlávky. Jejich okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, aby neosychaly. Spodek košťálu… Číst více
Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
V létě si dopřáváme lehká a svěží jídla, k podzimu zase neodmyslitelně patří ta o něco tučnější. Pečené maso s kysaným zelím patří k těm velmi… Číst více
Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na… Číst více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu… Číst více
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Výpečky se připravují z levnějšího masa, většinou bůčku. Pokud je hodně prorostlý, přidáme k němu libové maso z plece nebo kýty. Kdo nemá rád bůček,… Číst více
Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse? Nezapomeňte na sádlo a zlatavou cibulku
Ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří husa se zelím. Kyselost zelí pomáhá k lepšímu trávení tučného masa, proto je zelí skvělou přílohou ke… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších jídel k táboráku: Opečte si u ohně jablka, kynuté těsto nebo brambory
Historie ananasu: Býval symbolem bohatství a luxusu, dnes se dává na pizzu
Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42