Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polenta e osei: Italský dezert z piškotového těsta s jemným máslovým krémem a zdobený marcipánem je vláčný a chutná božsky
Zdroj: Wikimedia Commons, By Mike Rosenberg from London, England - Polenta e Osei, CC BY 2.0

Léto, prázdniny a vůbec doba dovolených přímo vyzývá k tomu ochutnat nějaké speciality. Pokud jste cestovali do italského Bergama, možná vás tam zaujal jeden neobvyklý dezert – polenta e osei. A nyní si ho můžete připravit i doma, stejně jako ti, kteří v létě zamířili jinam než do Itálie.

Dezert z italského Bergama

Bergamo je mezi turisty oblíbené město na severu Itálie v Lombardii, konkrétně mezi těmi, kteří v zimě míří do místních lyžařských letovisek. Leží totiž v předhůří Alp a je takovou vstupní branou do nich. A protože jsou italské Alpy překrásné i v létě, můžete se s polenta e osei seznámit klidně i nyní, když místo sněhu pokrývá alpské svahy zelená tráva. Dezert má většinou podobu malého dortíku (i když někdy se dělá i ve formě velkého dortu) v podobě kupole přikrytého vrstvou marcipánu, takže trochu připomíná švédský princeznin dort, o němž jsme psali v našem starší článku.

Místo polenty marcipán

Na rozdíl od něj ale italský zákusek nezakrývá marcipán zelený, ale žlutý. Ten pak zdobí malé krystalky cukru, takže na první pohled dezert vypadá jako kopeček zrnité polenty. Pokud nepatříte mezi milovníky žluté kukuřičné kaše, která je v Itálii oblíbenou přílohou, můžete být v klidu, ta se v moučníku vůbec nevyskytuje. Pod marcipánovou vrstvou se ukrývá jen piškotový korpus, čokoláda, máslo, lískooříškový krém a rum.

Díky tomu je moučník až hříšně sladký, chuť pocukrovaného marcipánu se však výborně snoubí s nadýchaným piškotovým korpusem. Zajímavá je také ozdoba dezertu, která je rovněž z marcipánu a má připomínat ptáčky. Právě slovo osei je totiž nářeční název pro malé ptáčky – pravděpodobně křepelky, které se často s polentou servírují a jde o typický italský pokrm v době lovecké sezony. 

Recept na polenta e osei

Pokud máte rádi hodně sladké moučníky a polenta e osei vás zaujala, můžete si ji rovnou upéct podle našeho receptu. 

Na korpus budete potřebovat: 390 g cukru, 15 g medu, 5 vajec velkosti L, 7 žloutků, 320 g hladké mouky, 130 g kukuřičného nebo bramborového škrobu a ½ lžičky kypřicího prášku. Na náplň si připravte: 500 g másla, 200 g bílé čokolády, 50 g rumu a 50 g lískooříškového krému. Na máslový krém potřebujete: 7 bílků, 50 g cukru, 600 g másla a 100 cl. alkoholu. Nakonec: pečený cukr (připravený z 1 kg cukru, 50 g glukózového sirupu, 75 g vody), modrý likér curacao, žlutý marcipán, čokoládový marcipán (na ptáčky), žlutý cukr v krystalcích, meruňkový džem, malé kostičky kandovaného citronu a kakao.

  1. Na piškot vyšlehejte cukr s medem, vejci a žloutky a pomalu přisypávejte mouku a škrob smíchané s kypřicím práškem do pečiva. Když je celá směs jednolitá, nalijte ji do tukem vymazaných formiček ve tvaru polokoule. Pečte 20-30 minut v předehřáté troubě při 200 °C. 
  2. Na čokoládový a lískooříškový krém vyšlehejte máslo s předem rozpuštěnou bílou čokoládou a poté přidejte lískooříškovou pastu a rum.
  3. Připravte si pečený cukr. Cukr nasypejte na plech vyložený pečicím papírem, navlhčete vodou, přidejte glukózový sirup a pečte, dokud cukr nedosáhne teploty 120 °C.
  4. Na máslový krém vyšlehejte tuhý sníh z bílků s cukrem, přidejte pečený cukr a nechte vychladnout. Poté vmíchejte předem ušlehané máslo a alkohol.
  5. Korpusy nejprve rozdělte na poloviny, navlhčete je trochou curacaa a spojte čokoládovo-oříškovým máslovým krémem. Zakryjte zaoblenou částí a tu pak potřete máslovým krémem a přikryjte žlutým marcipánovým těstem rozváleným na tloušťku 4 až 5 mm.
  6. Nakonec dezert posypejte krystalky žlutého cukru. Střed potřete meruňkovým džemem a ozdobte malými kostičkami kandovaného citronu a ptáčky vymodelovanými z hnědého marcipánu (jejich nožky musí být vždy otočené nahoru). Vše potřete zbylým meruňkovým džemem a posypejte kakaem.

Zdroje informací: 
Indiaitaly.com: Polenta e Osei - Bergamo's Signature Italian Cake
Visitbergamo.net: Polenta e Osèi

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více