Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý mražený dezert? Krémové italské semifreddo připravíte snadno i doma!
Zdroj: Pixabay, RitaE

Léto nekončí a určitě ještě nastane čas na zmrzlinu. Na semifreddo rozhodně. Tato mražená pochoutka ani není zmrzlinou v pravé slova smyslu, ale spíše takovým zmrzlým dortíkem. Pozor ale na záměnu se semifredy, s těmito malými zákusky s krémem a piškotem nemá semifreddo nic společného.

Rozplývá se na jazyku

Na této specifické zmrzlině je zajímavé hlavně to, že se nechá před podáváním trochu rozmrazit, takže ji na talířku dostanete mírně rozteklou. I v překladu název semifreddo znamená napůl zmrzlý nebo chlazený. Semifreddo má navíc konzistenci jakéhosi nadýchaného krému nebo zmrzlé pěny, která se přímo rozplývá na jazyku, což mu dodává na lahodnosti. Jeho předností je také univerzálnost, stejně jako v případě zmrzliny může mít nesčetně mnoho příchutí. Oproti ní je ale semifreddo snazší na přípravu. Nepotřebujete žádné složité přístroje a ani krém nemusíte během mražení tak často míchat.  

Semifreddo nebo parfait?

Původ semifredda je italský a nepříliš dlouhý, jeho historie sahá do 19. století a často se spojována s francouzským dezertem parfait. Oba spadají do kategorie krémových pudinkových dezertů zvaných v angličtině custard, jejichž hlavní ingrediencí jsou vejce a smetana. Nejstarší dezert na parfait je doložen, jak se píše na stránkách Etymonline.com, v roce 1894. Podobné dezerty ale zřejmě existovaly již mnohem dřív, pravdběpodobně už v dobách renesance.

Jemná zmrzlina bez krystalků

Zajímavé je na semifreddu to, že se krém nejprve zahřeje a teprve pak mrazí. Kromě žloutků se do něj dává tučná smetana ke šlehání a cukr či cukrový rozvar. Díky vysokému obsahu tuků a cukrů se v semifreddu nevytvářejí krystalky vody, takže i bez složitého vybavení a neustálého míchání dosáhnete konzistence hladkého krému bez ledových krystalků. Vejce mohou být zpracované metodou meringa all’italiana nebo metodou pate à bombe. Rozdíl mezi nimi je v tom, že v prvním případě se používají jen bílky a je spíš typická pro semifreddo, v druhém případě u parfait jde o celá vejce. Metoda meringa all’italiana spočívá v pomalém přilévání cukrového rozvaru do ušlehaného bílkového sněhu. U pate à bombe se nejprve zahřejí ve vodní lázni vejce a žloutky s vodou a cukrem na teplotu 84 °C, teprve pak se ušlehají dotuha. Často se ale tyto postupy a využití žloutků a bílků zaměňují. Díky nim je dezert provzdušněný, lehký a nadýchaný.

Co třeba medové?

Místo cukru se dá semifreddo připravit i s medem. Zkuste je třeba podle následujícího receptu. Potřebujete 225 g smetany ke šlehání, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1/4 lžičky růžové vody, 4 velká vejce, 125 g medu, 1,5 g soli a na ozdobu nakrájené ovoce, opražené ořechy nebo strouhanou čokoládu. Vyložte formu na chlebíček pečicím papírem nebo potravinářskou fólií tak, aby bylo dno a stěny zcela pokryty. Poté si připravte horkou vodní lázeň v širokém hrnci. V míse smíchejte smetanu, vanilku a růžovou vodu a ušlehejte dotuha. V jiné míse smíchejte vejce, med a sůl a promíchejte. Misku umístěte nad připravenou vodní lázeň tak, aby se nedotýkala vody, a upravte teplotu tak, abyste udržovali mírný var. Vařte vaječnou směs nad párou za stálého míchání a seškrabování ohebnou stěrkou, dokud se nezahřeje na asi 74 °C, trvá to zhruba 10 minut. Pak misku sundejte z vodní lázně a šlehejte směs při vysokých otáčkách, dokud vejce nezpění a nezhoustnou. Trvá to asi 5 až 8 minut v závislosti na výkonu mixéru. Ručně jemně zašlehejte polovinu připravené šlehačky. Jakmile je směs hladká, přidejte zbytek smetany a krátce prošlehejte. Vše přendejte do připravené chlebíčkové formy, zakryjte a dejte mrazit asi na 8 hodin. Semifreddo vyklopte na talíř, nechte chvíli povolit a pak jej nakrájejte na plátky. Ozdobte ovocem nebo čokoládou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více