Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Princeznin dort není jen pro princezny: Na slavný švédský dezert je třeba piškotový korpus, jemný krém a speciální zelená peřinka
Zdroj: Wikimedia Commons, By Tegenfeldt - Own work, CC BY-SA 3.0

Na první pohled vypadá známý severský moučník luxusně, princeznin dort kupodivu ale zase tak náročný na přípravu není. Jasně zelený dort obvykle zdobený marcipánovou růžičkou se totiž skládá jen z vrstvy piškotu, marmelády a šlehačky. A samozřejmě nesmí chybět zelený marcipánový potah. 

Dort tří švédských princezen

Výrazný dort prinsesstårta s kupolovitým vrškem možná znáte díky obchodnímu řetězci Ikea. Tento dort totiž patří ke Švédsku stejně jako známé masové kuličky a pro Švédy je dokonce jedním z nejoblíbenějších dortů, který se připravuje nejen k narozeninám, ale hlavně k promocím nebo na oslavu konce školního roku. Může se chlubit historií, která sahá až do počátku 20. století.

Tento dort prý tehdy patřil k oblíbeným moučníkům švédského krále Carla, který měl jako správný král tři dcery – Margarethu, Märthu a Astrid. Malé princezny měly tento dort ve velké oblibě, a tak se mu začalo říkat princeznin, ačkoli jeho původní název zněl zelený. Dort by se ovšem možná tak neproslavil, kdyby nebylo učitelky tří princezen Jenny Åkerström, která recept na něj vydala ve své kuchařské knize Prinsessornas kokbok

Proč je princeznin dort zelený?

Na princeznině dortu je nejzajímavější jeho zelená barva. Přestože je pro dort typická, nikdo přesně neví, proč je dort zrovna zelený. Usuzuje se, že šlo možná o oblíbenou barvu některé z princezen nebo o odkaz na svatební kytici, podle jedné z teorií prý ale byly dorty původně tři, neboť každá princezna měla ráda trochu jiný. Ty pak zřejmě nějaký  cukrář spojil do jednoho, aby to bylo jednodušší, a ze všech barev vybral zrovna tu zelenou. V současnosti se sice objevují i jiné barevné verze dortu – světlá nebo žlutá je někdy označována jako princův dort a červená zase dort opera – zelená ale vede. Zajímavostí rovněž je, že podobný dezert se připravuje i v Austrálii, kde se mu příznačně říká frog cake neboli žabkový koláč. 

Pudinkový krém nesmí chybět

Princeznin dort je ve Švédsku tak populární, že se připravuje nejen jako dort, ale i v podobě malých zákusků nebo dokonce v podlouhlém chlebíčkovém tvaru. Vždy je ale základem nadýchaný piškotový korpus, marmeláda (obvykle malinová nebo jahodová), žloutkový pudinkový krém créme pâtissière, vrstva šlehačky a nakonec marcipán, jímž se celý dort potáhne. V původní receptuře ovšem chyběla marmeláda, která se teď do dortu často dává, nebo se i nahrazuje čerstvým ovocem. Pokud by vás tato vyhlášená švédská sladkost zaujala, můžete si ji připravit podle následujícího originálního receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 3 vejce, 150 ml cukru krupice, 75 ml hladké mouky, 75 ml solamylu, 1 lžičku prášku do pečiva. Na náplň si připravte: 150 ml mléka, 150 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 1 lžíci cukru krupice, 1 lžíci solamylu, 4 plátky želatiny, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky vanilkového cukru. Na ozdobu: 300 ml smetany ke šlehání, 1 rozválený plát zeleného marcipánu (nebo světlého obarveného zeleným potravinářským barvivem) a růži z marcipánu

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Kulatou rozevírací pečicí formu (o průměru zhruba 24 cm) vymažte máslem nebo vyložte papírem na pečení. 
  2. Vejce utřete s cukrem do pěny. Mouku smíchejte se solamylem a práškem do pečiva a opatrně vmíchejte do vajec. Pak směs vlijte do pečicí formy. Pečte asi 30 minut ve spodní části trouby. Po vyjmutí z trouby nechte korpus chvíli chladnout ve formě a pak jej vyjměte a přendejte na mřížku.
  3. Na náplň smíchejte mléko, 150 ml smetany ke šlehání, vaječné žloutky, cukr a solamyl do pudinkového krému Za stálého míchání zahřívejte při mírné teplotě, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat. Poté odstavte. Plátky želatiny namočte na pět minut do studené vody.  Pak je vyjměte a přidejte je do ještě teplého pudinkového krému. Míchejte, dokud se plátky nerozpustí. Pak nechte krém zchladnout za občasného míchání ve vodní lázni. 
  4. Zbylou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem a ušlehejte dotuha. Takto vzniklou šlehačku vmíchejte do pudinkové směsi. 
  5. Korpus podélně rozdělte na tři části. Vrchní patro by mělo být asi 1 cm vysoké. Spodní patro položte na tác a potřete polovinou krému. Na něj položte další plát a potřete zbytkem krému. Vrstva uprostřed by měla být trochu vyšší, aby byl dort zakulacený. Pak na ni položte poslední plát. 
  6. Ušlehejte smetanu určenou ke zdobenÍ dortu. Trochou šlehačky potřete okraje dortu, zbytek rozetřete na horní část. Opět udělejte střed trochu vyvýšený. Dort pak zakryjte dotenka vyváleným marcipánovým plátem, ozdobte růžičkou marcipánu a posypejte případně moučkovým cukrem. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Princess cake
Unicornlove.com: Royal Dilemma: Why is the Princess Cake Green?
Thespruceeats.com: Prinsesstårta: Swedish Princess Cake
Jansson, F., Hegerfors, A.: Fika

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více