Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Itálie na talíři: Aby lasagne chutnaly fantasticky, je důležité připravit perfektní boloňskou omáčku a správně zacházet s těstovinami
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Italská kuchyně je plná skvělých chutí. Patří k nim především těstoviny. Z těch jsou náročnější na čas i přípravu lasagne. To nám pak však plně vynahradí tento úžasný a sytý pokrm na talíři.

Odkud pocházejí lasagne

Italové jsou přesvědčeni, že lasagne patří mezi jejich národní recepty podobně jako pizza, polévka minestrone, boloňská omáčka, nebo milánské špagety.

O původu lasagní se vedou spory mezi Italy a Řeky. Ve hře by měli být i Britové. Italové se ale nenechávají odradit, lasagne chystají na všemožné způsoby a na jedno z národních jídel si nedají sáhnout. Lasagne jsou pláty těstovin proložené různými potravinami, může to být mleté maso, ale i zelenina. Bývají zality boloňskou omáčkou, na povrchu je bešamel a sýr. 

Co patří do lasagní s mletým masem a rajčatovou omáčkou

Nezbytností jsou plátky těstovin zvané lasagne, které si můžeme připravit, ale snadnější je koupit hotové. Do pokrmu, jehož významnou část tvoří rajčatové ragú alla bolognese, patří mleté maso (nejlépe hovězí), loupaná rajčata, rajčatový protlak, někdy se přidává i mrkev a řapíkatý celer. Ochucení zajišťuje bobkový list, tymián, oregano. Potřeba je i sýr, olivový olej, pepř a sůl.

Významnou roli hraje také omáčka zvaná bešamel, bez které by tyto těstoviny nebyly správně připravené. Když se budeme držet správného postupu, nebude příprava bešamelu problém.

Který sýr se hodí do lasagní?

Italové by nejspíš řekli, že by to měl být parmazán. Pokud nebudeme tak úplně lpět na tradicích, můžeme použít eidam nebo třeba goudu.

Jak péct lasagne

Lasagne je lepší zpočátku (něco přes půl hodinu) péct při nižší teplotě, zhruba okolo 140 °C, a pak je dopéct dozlatova při vyšších stupních, 160-170 °C.

Italská

Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Jak připravit italské lasagne

Na přípravu budete potřebovat: 1 balení lasagní, asi 300 g mletého masa, 1 větší cibuli, 1 stroužek česneku, 1 konzervu oloupaných rajčat, rajčatový protlak, olej, oregano, tymián, pepř a sůl. Na bešamel: 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 500-600 ml mléka (případně trocha smetany), 100 g strouhaného sýru, pepř, muškátový oříšek a sůl. Navrch: 70 g strouhaného sýru. 

Jak na to? Připravte si zapékací nádobu. Přichystejte si bešamel tak, že v kastrolu rozpustíte máslo, přisypte mouku a metličkou vše dobře rozmíchejte. Za stálého míchání přilijte mléko dle potřeby, ochuťte muškátovým oříškem, pepřem, solí a nakonec nastrouhejte sýr. Bešamelovou omáčku je třeba stále míchat, ale už nevařit.

Na masovou směs nejdříve oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kostičky, osmahněte na trošce oleje v hlubší pánvičce. Oloupejte, prolisujte a přidejte stroužek česneku. Do pánvičky přidejte mleté maso a osmahněte. Pak vše zalijte rajčatovým protlakem a přidejte konzervu s rajčaty. Pokud je potřeba, podlijte trochou vody a duste. Přidejte tymián, oregano, pepř a sůl.

Troubu předehřejte zhruba na 140 °C. Vrstvení v zapékací nádobě začíná bešamelem, pak následují plátky těstovin, masová směs s rajčatovou omáčkou a vrstvy se opakují. Poslední vrstvou jsou těstoviny, které trochu smáčkneme, aby se vrstvy lépe propojily, a těstoviny nasákly tekutinou. Pak je zalijeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem.

Zapékací nádobu dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny, pak teplotu zvýšíme na 160 °C a dopečeme, dokud nebudou lasagne zlatavé.

Náš tip: Připravte si výborné lasagne podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více