Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová marmeláda má pikantní chuť po zázvoru, lehce nahořklou po citronové kůře a důležité využití najdou i citronová jadérka
Zdroj: Toprecepty, hosta

Pokud patříte k úspěšným pěstitelům cuket, určitě si je nějakým způsobem zavařujete do zásoby na zimní období. Jednou z možností, jak je uchovat, je cuketová marmeláda. Cukety totiž výborně chutnají i nasladko a aspoň jde o příjemné oživení oproti klasickým slaným cuketovým pochutinám. 

Cuketa je výborná nasladko

Marmelády a džemy jsou jedním z nejlepších řešení, jak si poradit s přebytkem ovoce ze zahrádky nebo sadu. Připravíte je celkem snadno a rychle, využijete do nich i ne úplně výstavní kousky, a ještě můžete mít dobrý pocit, že budete mít co odpovědět, až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě. Nasladko však nemusíte zavařovat jen ovoce. Do marmelád se dají zpracovat i některé druhy zeleniny – např. rajčata, cibule nebo třeba právě cuketa. Cuketa se ostatně do sladkých pokrmů dává úplně běžně, což dokládají různé cuketové buchty a koláče

Jak zavařit cuketu na zimu?

Cuketová zavařenina je neotřelým řešením, jak zavařit cuketu, pokud ji nechcete nakládat jako okurky nebo ji uchovávat ve formě různých čalamád, čatní či směsí na topinky. Předností marmelády z cukety je, že pro ni vždy budete mít využití, neboť ji můžete namazat na pečivo nebo použít i do různých moučníků. Na zavařování se navíc hodí i větší cukety, které již mají uvnitř hodně semínek a jsou vhodné leda tak k tomu, aby se nastrouhaly, povařily a následně nějak dochutily. 

Místo pektinu citronová jadérka

Marmeládu můžete připravit jen ze samotné cukety, ještě lepší však je ji něčím oživit. Cukety totiž nemají nijak specifickou chuť, proto se hodí je trochu zvýraznit. Ideální jsou citrusy, které jim dodají svěžest, nebo zázvor pro lehce pikantní chuť. Když použijete citrusy, nemusíte do džemu přidávat želírovací cukr. Díky citrusové kůře a citronovým jadérkům, která jsou bohatá na pektin, džem krásně zrosolovatí sám od sebe. Kromě toho mu kůra dodá ještě delikátní trochu nahořklou chuť a citronová šťáva rovněž působí jako vynikající konzervant. Pro chuť lze do džemu přidat i trochu skořice nebo muškátového oříšku, které jej krásně ovoní. 

Recept na cuketovou marmeládu s citronem a zázvorem

Příprava cuketové marmelády je poměrně snadná. Vše stačí jen smíchat a povařit. Cuketu můžete předem oloupat, pokud na ní ale sloupku necháte, bude mít džem zajímavější barvu. Cuketová zavřenina se často dělá tak, že jsou v ní větší kousky nahrubo nastrouhané cukety. Klidně ale můžete cuketu nastrouhat i najemno pro hladší konzistenci. To už záleží na vašich preferencích. A jak tedy cuketovou zavařeninu připravíte? 

Budete potřebovat: 280 g strouhané cukety, 2 citrony, šťáva ze 2 citronů, kůru ze 2 citronů, jadérka z citronu, 400 g cukru (použít můžete i třtinový), 30 g čerstvého zázvoru, 1 lžičku skořice a ¼ lžičky muškátového oříšku.

  1. Dva citrony, cukety a zázvor důkladně opláchněte a osušte. Z dalších dvou citronů oloupejte vnější žlutou kůru. Bílou část ponechte. Citronovou kůru pak nakrájejte najemno.
  2. Vymačkejte citronovou šťávu ze dvou citronů. Jadérka nevyhazujte. Ty pak dejte společně s bílou částí kůry do čisté gázy nebo hadříku a zavažte.  
  3. Cukety nastrouhejte nahrubo. Zázvor nakrájejte rovněž na drobné nudličky nebo nastrouhejte. 
  4. Cukety i zázvor dejte do hrnce, přidejte citronovou kůru, šťávu ze 2 citronů, cukr a bílou část kůry s pecičkami v gáze. Směs za stálého míchání přiveďte k varu. Poté ji při mírném varu vařte cca 15-20 minut, dokud cukety a citronová kůra nezměknou a marmeláda nezhoustne. 
  5. Z hotové zavařeniny vyjměte gázu s jadérky a zavařeninu dochuťte skořicí a muškátovým oříškem. Ještě promíchejte a přelijte ji do čistých vysterilizovaných sklenic. Uzavřete je, obraťte víčkem dolů na cca 10 minut. Pak sklenice opět otočte a nechte vychladnout. Cuketovou zavařeninu uchovávejte v chladu. Pro delší trvanlivost můžete sklenice ještě zavařit. 

Náš tip: Máte-li rádi pikantnější pochoutky, můžete vyzkoušet cuketové čatní podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více