

Cuketová topinková směs
Suroviny
- 1,5 kg cuket nastrouhaných nahrubo
- 4 cibule na kolečka
- 6-8 stroužků česneku
- 125 ml olivového oleje
- 3 kávové lžičky soli
- 3 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce červeného vinného octa nebo balsamika
- 400 g rajčatového protlaku
- 1 malá sklenka harissy
- 5 polévkových lžic worcesteru
- 1-2 polévkové lžíce kaparů
- 1/2 kávové lžičky chilli nebo 2 sušené papričky
- případně klobása
Postup přípravy receptu
Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme cuketu, osolíme a promícháváme asi 3 minuty.
Přidáme ostatní suroviny a dáme do trouby na 200°C na zhruba 40 minut. Občas promícháme.
Buď plníme horké do skleniček a zavíčkujeme nebo čerstvé použijeme na opečené topinky. V tomto případě si ke směsi můžeme přidat nakrájenou klobásu a na topinkách posypat ještě sýrem.
Poznámka od kuchařky
Recept je z časopisu Apetit. Oproti receptu jsem přidala ještě harissu.
Vzhledem k tomu, že v těchto dnech hledáme recepty na použití cuket, přidávám i tento.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Cuketová topinková směs
-
1974andrea: Prima, děkuji za recept na ďábelské tousty, mám uloženo, ráda vyzkouším
-
misula29: Tak to mám radost, že Vám tak chutná, díky za zprávu
A kdybyste chtěli dobré ďábelské tousty, mám tu na ně recept
https://www.toprecepty.cz/recept/52600-masove-dabe...
-
Tak se ozývám znovu a příští rok nebudu určitě dělat z dvojité dávky, ale asi podstatně více, budou-li cukety. Jedna várka zmizela jako nic. Směsku jsem použila pod dušené maso, potom také do pikantní směsky na večeři zvané "zbytkobraní", dále jsem malou skleničku smíchala s kupovanou konzervou "ďábelské toasty" a byla prima směs na topinky. Konzervu občas koupím jako takovou rezervu do spíže, ale samotné mi to moc nejede, nicméně když se to "řízlo" touto směsí, nabralo jídlo pro mě ten správný směr
. Jedna sklenička jako vzorek pro rodiče a várka byla pryč. Manžel také pomlaskával, takže není co řešit, už se těším na léto
-
misula29: I já mám ráda zásoby takových a podobných dobrot. Díky za vyzkoušení a zprávu
-
Vyzkoušela jsem asi před dvěma týdny bez kaparů a klobásy s tím, že jsem skleničky 15min. zavařila. Určitě zase příští rok zopakuji z dvojité dávky, jsem velmi spokojená, mám moc ráda tyhlety " multifunkční směsky" ve skleničkách. Díky
-
Vlasta Vostradovská: Vlasti, to jsem moc ráda, že jsem Vám chuťově kápla do noty. Díky za zprávu
-
Andrejko,teď jsem dodělala tu vaši cuketovou lahůdku!!! Je to mana nebeská,moc za ní děkuju a jak jsem stará,tak jsem takovou směs na topinky ještě nejedla!! Bude to výborné i pod maso a na špagety! Místo kaparů,které nerada jsem do směsi namlela asi 20 dkg hlívy ústřičné!! Já ji dávám do všeho i snad do jogurtu
,je v tom moc dobrá
!! Dávám 10 bodíků!!!
-
janulle: Super
, jsem ráda, díky
-
Musím pochválit recept. Mý máme rádi ostřejší omáčky hlavně ke grilovanému masu. Tahle se opravdu hodí. Také jsem dala na 20minut zavařit, pro jistotu. Mám špatné zkušenosti s podobnými zeleninovými pokrmy. Už se mi pár zkazilo, ale je fakt, že jsem ještě používala klasické víčka s gumou. Teď už dávám všechno do zašroubovacích sklenic
Posílám bodík i foto.
-
Romana: ne Romano, tim, že se to peče v troubě, už pak není třeba. Dá se to do skleniček a otočí dnem vzhůru
-
Romana: Já jsem zavařovala 20minut na 80°, jenom pro jistotu, protože jsem dělala poprvé a nemám s tímto receptem zkušenosti.
-
Mensi dotaz...to se nezavaruje.
-
Právě jsem dodělala. Výborné to je. Udělám ještě. My takové směsi používáme do červené omajdy na špagety
-
Musím napsat, že jsem tuto směs dělala loni i letos několikrát, sezona cuket je v plném proudu a já osobně místo kapary přidávám např. žampiony nebo i hlivu :o) báječná směs, laškuji s ostrostí, protože tu my moc rádi :o)
-
Děkuji za skvělý recept.
Právě jsem dodělala první dávku a moc mi to chutná. Večer jdu na další. Při nejbližším grilování dám směs místo grilovací omáčky.