Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na originální Waldorfský salát? Stačí jen řapíkatý celer, jablka, ořechy a majonéza a při správném postupu vznikne delikatesa
Zdroj: Profimedia

Pokud patříte k milovníkům salátu, tento ve vašem repertoáru nesmí chybět. Salát Waldorf patří k nejslavnějším salátům světa. I když se dá připravit i s na nudličky nakrájeným a lehce povařeným bulvovým celerem, mnohem lepší je s celerem řapíkatým. Ten v něm totiž krásně křupe a navíc právě teď nastává jeho sezóna. 

Waldorf – salát ze čtyř ingrediencí

Salát Waldorf je vlastně takový celoroční salát, neboť ingredience na něj jsou běžné v každou roční dobu. S řapíkatým celerem se ovšem rázem stává dokonalým letním salátem, který je krásně svěží, je lehký a křupavý a ideálně doplňuje různé grilované pokrmy. Oblíbený je pro svou snadnou přípravu i proto, že do něj není potřeba příliš mnoho ingrediencí – v základu si vystačíte pouze celerem, jablkem, vlašskými ořechy a majonézou. Salát má však samozřejmě mnoho dalších verzí a některé suroviny, které se do něj přidávají, vás mohou poměrně překvapit. 

Salát z amerického hotelu

Waldorfský salát má nejen báječnou chuť, ale poměrně dlouhou historii sahající až do konce 19. století. Tehdy jej podle nejznámější historky o jeho vzniku připravili v newyorském hotelu Waldorf-Astoria při příležitosti konání charitativního plesu pořádaného na počest dětské nemocnice St. Mary's Hospital. A právě po tomto hotelu získal salát své jméno.

Zásluhy na autorství salátu si připisoval jistý zaměstnanec hotelu Oscar Tschirky, který tvrdil, že vymyslel i další slavnou specialitu vejce Benedikt. Možná se ale chtěl jen proslavit, neboť jiná teorie tvrdí, že salát vznikl až ve 20. letech minulého století pro americký řetězec jídelen, který měl ve znaku jablko. V každém případě se prý v až v této době dostaly do salátu vlašské ořechy, jež v původní receptuře chyběly. 

Místo jablek, rozinky nebo marshmallow

Ačkoli má salát v základu přesně dané složení, často se do něj přidávají i různé další ingredience navíc. Waldorf se například podává na listech hlávkového nebo ledového salátu a kromě jablka se do něj přidává i hroznové víno. Sladká chuť je ostatně v salátu hodně důležitá. Kromě již zmiňovaných druhů ovoce se tam dodává prostřednictvím ovoce sušeného, např. rozinek, datlí nebo sušených brusinek.

Občas se pro chuť dává i pomerančová či citronová kůra. Pro salát značně neobvyklou ingrediencí jsou pak miniaturní bonbony marshmallow, které najdete hlavně v amerických receptech. Další alternativou je použití květáku místo celeru. A pokud by vám Waldorf v originální verzi připadal moc chudý, můžete do něj přidat kousky pečeného kuřecího masa či šunky nebo vařené brambory, díky nimž bude sytější. 

Jak správně připravit waldorfský salát?

Přesto (a nebo možná právě proto), že je salát tak jednoduchý, dá se s jeho přípravou trochu vyhrát a dovést ho tak k úplné dokonalosti. Třeba tím, že do něj přidáte nějaká pevnější a kyselejší jablka, např. odrůdu Granny Smith. Pokud je na vás majonéza příliš sytá, můžete připravit zálivku z kysané smetany nebo můžete aspoň majonézu touto smetanou či jogurtem naředit.

Zajímavým oživením je i to, když vlašské ořechy vyměníte za delikátnější pekanové. Pokud je ještě dopředu opečete nasucho na pánvi, ještě víc jejich chuť zvýrazníte, navíc pražené oříšky krásně kontrastují ke svěží zelenině a sladkému ovoci. A jak tedy salát Waldorf připravíte

Budete potřebovat: 6 lžic majonézy (nebo obyčejného jogurtu), 1 lžíci citronové šťávy, ½ lžičky soli, špetku mletého černého pepře, 2 jablka, 1 šálek červených hroznů bez jadérek nebo ¼ šálku rozinek, 1 šálek řapíkatého celeru, oloupaného a nakrájeného na kousky, 1 šálek nasekaných, lehce opražených vlašských ořechů a hlávkový salát. 

  1. Připravte si dresink tak, že smícháte v misce majonézu s citronovou šťávou, solí a pepřem. Pokud používáte jogurt, můžete šťávu vynechat. 
  2. Jablka omyjte, oloupejte, vyřízněte jádřince a jablka nakrájejte na kousky nebo tenké plátky. Jablka dejte do mísy společně s celerem, kuličkami hroznového rozpůlenými na poloviny a ořechy. Vše zalijte připraveným dresinkem a promíchejte.
  3. Salát nechte vychladit a podávejte jej na listech salátu buď jako přílohu k masu nebo samotný s pečivem. 

Náš tip: Máte-li rádi řapíkatý celer, můžete si připravit i tento salát podle našeho videoreceptu

Zdroje infromací: 
Wikipedia.org: Waldorf salad
Food52.com: The Story Behind The Most Popular Salad in New York
Tasteatlas.com: Waldorf Salad


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více