Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Pěstujete na zahradě rajčata? V tom případě možná právě teď řešíte, jak sladké červené plody co nejlépe zpracovat. Pokud jich máte víc, než nevyužijete do salátů, je kromě kečupu ideálním řešením i protlak. Ten z konzervy se tomu domácímu nemůže rovnat a rajská i těstoviny s ním budou nepřekonatelné. 

Protlak nebo pyré?

Protlak je jedním z oblíbených rajčatových výrobků a obvykle jej využíváme jako polotovar pro přípravu mnoha rajčatových pokrmů, jako jsou omáčky a polévky. Často se zaměňuje s dalšími rajčatovými produkty jako je pyré, sugo nebo passata. Na rozdíl od nich je ale protlak mnohem hustší a má jemnější konzistenci bez kousků rajčat, slupek a semínek.

Vyrábí se totiž propasírováním rajčat jako passata, na rozdíl od ní se ale vzniklá rajčatová omáčka vaří tak dlouho, aby se odpařilo co nejvíc vody a dosáhlo se husté konzistence typické pro protlak. Díky tomu má protlak kašovitou texturu a pokrmům dodává koncentrovanější chuť rajčat. Záleží ovšem na jeho kvalitě. 

Opravdová chuť rajčat bez chemie

Protlak si většinou kupujeme v obchodě v konzervě nebo v tubě. Součástí průmyslově vyrobených protlaků jsou ovšem i různá dochucovadla a aromata. Tyto protlaky se také často zbytečně doslazují velkým množstvím cukru, je v nich příliš mnoho soli, případně se navíc zahušťují škroby. Mnohdy také neobsahují dostatek rajčat, což má negativní vliv na jejich chuť. 

Jaká rajčata do protlaku?

Rajčatový neboli rajský protlak slouží jako základní surovina pro výrobu kečupu. V české kuchyni se používá nejen do rajské, ale třeba i do základu na guláše, do buřtů na pivu nebo do pokrmů ze zvěřiny. Všem jídlům dodá specifickou sladší chuť, které byste pomocí čerstvých rajčat nedosáhli. Pokud jich tedy máte na zahradě dostatek, určitě stojí za to si domácí protlak udělat. Budete vědět, co vše jste do něj dali, navíc kvalitní rajčata ze zahrádky mají mnohem výraznější a krásně nasládlou chuť.

Předností rajčatového protlaku navíc je, že do něj využijete i přezrálá a trochu popraskaná rajčata. Naopak právě tato hodně zralá a měkká rajčata jsou do něj nejvhodnější, neboť jsou krásně sladká a nemusíte pak dávat ani tolik cukru. V případě domácího protlaku navíc můžete cukr nahradit medem nebo jiným sladidlem. Samozřejmě se vyhněte nahnilým nebo plesnivým rajčatům, ta by zkazila celý výrobek. 

Jak na domácí rajčatový protlak?

Při přípravě domácího rajčatového protlaku si vystačíte jen s rajčaty, trochou cukru a případně i soli, která slouží jako konzervant. Pak už vám stačí jen rajčata pomalu dusit, aby se odpařila voda a dosáhlo se husté konzistence. Právě pomalé dušení rajčata při nízké teplotě je pro chuť protlaku stěžejní. I tak ale počítejte s tím, že domácí rajčatový protlak je řidší než ten z obchodu, to vám ale vynahradí jeho mnohem lepší chuť. A jak jej tedy připravíte? 

Budete potřebovat: 2 kg hodně zralých a měkkých rajčata, 1 lžíci cukru a 1 lžičku soli. 

  1. Omytá rajčata nakrájejte na kousky, dejte do nižšího širokého kastrolu, podlijte dvěma lžícemi vody a za stálého míchání je duste, až se rozvaří a odpaří se asi polovina objemu. 
  2. Horká rajčata prolisujte, protlak přislaďte a osolte, nechte přejít varem a naplňte až po okraj do vymytých sklenic ovinutých vlhkou utěrkou. 
  3. Okraje skleniček rychle otřete, upevněte víčka, skleničky obraťte dnem vzhůru, přikryjte složenou dekou a nechte vychladnout. 
  4. Protlak můžete případně i sterilovat v hrnci s horkou vodou asi 20 minut při teplotě 80 °C.

Náš tip: Při přípravě rajčatového protlaku můžete postupovat i podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více