Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kečup: Zkuste jej udělat s medem, chilli omáčkou nebo z pečených rajčat
Zdroj: Freepik, jcomp

Víte, jaké jídlo děti nejčastěji jmenují jako své nejoblíbenější? Správně, špagety s kečupem. A nebo hranolky se kečupem…nebo párek s kečupem. Ať už je to jeho krásnou červenou barvou nebo sladkou chutí, kečup je tam vždycky. Ostatně s tou jeho oblíbeností to platí i u dospělých.

Když se ještě dělal bez rajčat

Možná vás to překvapí, ale původ kečupu není v Americe, která ho tak proslavila svými hot dogy, hranolky a burgery, ale v Číně. Slovo kečup podle stránek Etymonline.com z čínského koechiap, jež znamenalo slaný rybí nálev. Odtud pak vznikl výraz catsup, kterým se neoznačovala původně jen ta rybí ale i další omáčky – ořechová, houbová, mušlová, ústřicová, okurková. Teprve kolem roku 1800 se v USA objevil pravý rajčatový kečup. Jak je uvedeno na webu Nationalgeographic.com, základ moderního kečupu v 70. letech 19. století položil muž, jehož jméno vám asi bude povědomě – H. J. Heinz. Ten vyvinul recepturu, která využívala zralá červená rajčata, jež obsahují pektin, výrazně zvýšil množství octa, a snížil tak riziko zkažení i bez množství konzervačních látek.

Pozor na složení

Při nákupu v obchodě je dobré se dívat po poctivém kečupu bez zbytečných přídatných a konzervačních látek, barviv, aromat a zahušťovadel. Kvalitní kečup by měl obsahovat aspoň 200 g rajčat na 100 g kečupu. Nemusíte se ale bát, že koupíte něco, co nemá s rajčaty nic společného. Podle údajů na stránkách Bezpečnostpotravin.cz totiž české kečupy musí obsahovat nejméně 12 % sušiny a z toho nejméně 7 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou, kečupy označené jako Prima, Extra, Speciál musí dokonce obsahovat nejméně 30 % sušiny a z toho nejméně 10 % musí být sušina vnesená rajčatovou surovinou. Máte-li zmlsaný jazýček, můžete vybírat různě ochucené kečupy, třeba pikantní s chilli papričkami, s bylinkami nebo s česnekem. Děti ocení sladší kečupy, diabetici zase ty se sladidly. Přes veškerou nabídku v obchodě ale domácí kečup udělá mnohem větší radost a kromě toho si ho můžete udělat o trochu zajímavější.

S jablky, medem nebo pikantní?

Běžný kečup se vyrábí z rajčatového pyré, soli, octa a cukru. Možností, jak jej připravit, je spousta. Můžete vsadit na klasiku, do níž přidáte navíc jablka, obohatit jej o papriky, případně, pokud vám chybí rajčata, udělat i verzi jen z protlaku. Chcete-li se vyhýbat cukru, není problém jej nahradit medem. A jestliže patříte mezi ty, kteří se neobejdou bez pálivého, udělejte pikantní kečup s chilli omáčkou. Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nezměkne. Vmíchejte asi 10 větších nasekaných rajčat. Vařte 25-30 minut. Propasírujte. Pak vařte, dokud se množství tekutiny nesníží na 1-1/2 šálku, asi 10 minut. Přidejte skořici, celerové semínko, hořčičné semínko a nové koření. Vmíchejte 70 g cukru a lžičku soli; přiveďte k varu a opět vařte asi 25 minut. Přidejte 3/4 šálku červeného vinného octa, 1 a 1/2 lžičky uzené papriky a 1 a 1/2 čajové lžičky chilli omáčky Sriracha. Ještě povařte a přelijte do sklenic.

Jeden krok navíc 

Chcete si ušetřit čas a usnadnit práci? Udělejte kečup z pečených rajčátek. Získáte dokonce ještě bonus navíc v podobě intenzívnější a sladší chuti. Rajčata nejprve rozkrojte, zbavte je semínek a položte je na polejem potřený plech řeznou stranou dolů. Posypejte je naseknou šalotkou a česnekem, přidejte oregano a bazalku a ještě zakápněte olivovým olejem. Pečte při 180 °C asi 30 minut. Pak rajčata oloupejte a rozmačkejte mačkadlem na brambory. Podle chuti oslaďte a dochuťte solí a pepřem. Přelijte do skleniček a dejte do lednice. Hotový kečup vám vydrží cca 5 dní. Pro delší uskladnění jej můžete případně ve skleničkách ještě sterilovat. Vynikající je na těstoviny.

A co takhle švestičky?

Víte, že ani v dnešní době nemusí být kečup jen z rajčat? Do jeho přípravy se můžete s klidem pustit i ve chvíli, kdy vám na stromě uzrají švestky. Švestkový kečup je ideálním řešením, když už nevíte, co se sladkými zavařeninami a povidly. Co se týče ingrediencí, od povidel se tolik neliší. Švestkám přece jen nejvíc lahodí skořice a perníkové koření. Pro větší pikantnost ale přidejte navíc česnek a pepř a samozřejmě ocet. Švestkový kečup je výjimečný právě svou vůní a chutí po aromatickém perníkovém koření, dobře ladí třeba s grilovanými masy nebo s různými druhy sýrů.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

22. 5. 2022 12:07

Tyto přísady a dochucovadla z různých surovin najdete dnes pod označením čatní (anglický pravopis: chutney). Původní vlastí je zřejmě Stará Indie. Slovo samo se ze sanskrtu dá přeložit nespíše jako "přimlsávka", tedy dochucovadlo.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více