Provensálské koření: Do směsi stačí jen pět druhů bylinek, důležité je jejich správné usušení a uložení v dobře těsnících nádobách
23. 8. 2023 Vaření
Bylinkové směsi si můžeme připravit doma sami. Provensálské bylinky se využívají poměrně často pro svou všestrannost. Hodí se do spousty masových a zeleninových jídel.
Co jsou provensálské byliny
Francie je známá bohatými chutěmi jídel. A to platí i pro provensálskou kuchyni. Právě kořenící směs zvaná provensálské byliny je součástí řady pokrmů tohoto nádherného regionu.
Koření se sice dá koupit namíchané, ale pokud máme bylinkovou zahrádku, snadno si ho můžeme vypěstovat a připravit sami.
Mohlo by vás zajímat
Do čeho se hodí provensálské koření
Toto koření se samozřejmě objevuje v pokrmech provensálské kuchyně, ale přidává se i do jiných jídel. Obecně se hodí k masu (i k rybám), třeba k nakládání na grilování, do polévek, k sýrům, do omelet, omáček, dresinků, a také na zeleninu.
Co patří do provensálského koření
Nejprve je třeba říci, že přesný poměr rostlin ani jejich kombinace není dán, a tak si můžeme provensálské koření připravit podle toho, co nám voní a chutná. Přesto však existuje jakýsi základ.
Do základu patří zhruba pět rostlinek: jde o bazalku, tymián, rozmarýn, oregano a saturejku. Nejvýznamnější by měl být tymián a rozmarýn. Můžeme ale sáhnout i po dalších bylinkách: po estragonu, šalvěji, levanduli (používá se spíše v Americe, než ve Francii), majoránce, hladkolisté petrželi, někdy ve směsi bývá i fenykl.
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…
Jak vyrobit provensálské koření
Bylinky sklízejte za tepla a sucha. Doma rostlinky přeberte, znečištěné části vyhoďte. Bylinky nasekejte najemno a sušte je na plechu v tenké vrstvě v troubě s ventilátorem za minimální teploty. Důležitý je proudící vzduch. Bylinky čas od času promíchejte. Rychlé a šetrné sušení je důležité, protože rostliny by mohly plesnivět. Sušit bylinky je možné i v sušičce.
Důkladně vyschlou směs můžete nadrtit v hmoždíři, ale také umlít v mlýnku na koření. Vše nasypte do dobře těsnících nádob a dejte je do sucha a temna.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nasušit bylinky, abyste nejlépe zachovali jejich aroma? Tyhle kroky zajistí perfektní výsledek
Jak na dokonalý francouzský toust? Ve sladké verzi pomůžou chuti smetana a třtinový cukr. Slanou vylepší sýr a bylinky
Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 54 minutami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 2 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 20 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno 6. 5. 2024 08:08
Křupavé gnocchi
Přidáno 6. 5. 2024 06:46
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté knedlíky trochu jinak: Nadýchaný alpský knedlík maxi velikosti s mákem a vanilkovou omáčkou chutná božsky
Francouzská kuchyně: Jaké je tajemství quiche? Pohlédněte s námi do historie a upečete si tento slaný koláč třeba v Remosce
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů