Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sherlock Holmes jedl jen ryby, které sám ulovil. Měl rád jehněčí, a když chytal zločince, bral si s sebou jako svačinu slané koláče
Zdroj: Wikimedia Commons, Special Collections Toronto Public Library, Public Domain, a Freepik, valeria_aksakova/koláž Toprecepty.cz

Lupa, dýmka, šálek kávy a hra na housle. Tak nějak si představujeme literárního a posléze i filmového hrdinu Sherlocka Holmese. Spisovatel Arthur Conan Doyle vytvořil dokonalou postavu anglického gentlemana s vytříbeným vkusem – a to i v jídle a pití.

Anglická snídaně

Jídelníček Sherlocka Holmese prostřednictvím jeho případů zkoumala německá spisovatelka Silke Martinová, která v roce 2021 sestavila kuchařku 55 receptů inspirovaných napínavými příběhy Arthura Conana Doyla.

Legendární detektiv byl vcelku rezervovaný muž, který nevyhledával společnost. Se svým společníkem a životopiscem doktorem Watsonem často řešili případy u snídaně, kterou jim připravovala hospodyně paní Hudsonová. Holmes si vychutnal kávu, později následovala typicky anglická snídaně – šunka s vejci, slanina a omeleta, k tomu pečivo.

Obědy podle detektivovy zaneprázdněnosti

Génius dedukce byl během dne tak zaneprázdněný prací, že si často vzal jen sendvič nebo studený hovězí nářez s chlebem. Pokud se chystal pronásledovat zločince, pořádně se najedl. Apetit měl vskutku šlechtický, neboť nechyběly smažené koroptve marinované v portském víně a čerstvé ústřice.

Rebarborová polévka a jehněčí pečeně se zeleninou, tedy také britská klasika, patřily k oblíbeným jídlům Holmese. Menu Sherlocka Holmese je nepředstavitelné bez anglického pastýřského koláče, tedy pekáče s masem zapečeným s bramborovou kaší.

Svačiny při pronásledování zločinců

Aby mu během stopování zločinců nevyhládlo, bral si s sebou slané koláčky plněné špenátem a lososem nebo zeleninou a masem. Okurkové sendviče a dušené maso v madeirské omáčce s nakládanými broskvemi pomáhaly Holmesovi trávit čas v bažinách, když řešil případ psa baskervillského.

A alsaský koláč „tart flambé“ s cibulovými kroužky a tymiánem cestoval s ním a Watsonem do Švýcarska, kde se Sherlock Holmes vydal na osudové setkání se zákeřným profesorem Moriartym.

Zvěřina musela být

Na večeře si Holmes potrpěl. Pokud nebyl na návštěvě u klienta, přesně v 19.00 nosila paní Hudsonová na stůl. Servírovala většinou zvěřinu a drůbež s dušenými zelenými fazolkami. Při slavnostních příležitostech nechyběla ani dobře vypečená husička. Když se Holmes rozhodl pro studenou večeři, rozhodně se neodbýval a dopřával si labužnické dobroty. Například nářez z pečeného bažanta nebo sluky a foie gras.

Chybí vám na jídelníčku londýnského detektiva ryby? Holmes se jim nevyhýbal, ale konzumoval pouze ty, které on nebo doktor Watson sami chytili. Nemůžeme s tedy divit, že ryby a rybí polévky tedy nebyly na stole v Baker Street 221B příliš často.

Stejně jako Bond měl raději kávu než čaj

Sherlock Holmes nebyl žádný asketa. Rád zapil dobré jídlo pivem, platil za znalce vína a bohužel byl i silný kuřák, což nelibě nesl jeho přítel a kolega Watson.

Ačkoli bychom od pravověrného Angličana očekávali, že se bude prolévat litry silného čaje s mlékem, opak je pravdou. Sherlock Holmes stejně jako další z fiktivních britských hrdinů James Bond, preferoval kávu. A káva je i součástí Holmesova oblíbeného koktejlu, který se připravuje z vodky, kávového likéru, studeného espressa a ledu.

Špenátový koláč, který by Holmesovi chutnal

Jak jsme už uvedli, na cestách se detektiv živil různými slanými koláči. Ten špenátový by mu určitě chutnal. Potřebovat na něj budete: Na těsto 1 vejce, 100 g másla, 300 g hladké mouky, 3 lžíce studené vody. Na náplň 1 stroužek nadrobno nakrájeného česneku, 1 lžičku soli, 3 vejce, 50 g másla, 250 g kysané smetany, 400 g mraženého listového špenátu, špetku mletého černého pepře, 100 g uzené plece a nasekané bylinky (tymián, bazalka, petržel...)

  1. Mouku prosejte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj nastrouhejte máslo. Pak  přidejte vejce a vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi půl hodiny odpočívat v lednici.
  2. Mezitím si připravte náplň. Špenát nechte předem povolit v lednici. Rozehřejte máslo a krátce na něm osmažte nakrájený česnek, přidejte špenát a prohřejte.
  3. Sundejte z hořáku a promíchejte s vejci, smetanou, solí, pepřem a nasekanými bylinkami.
  4. Uzené nakrájejte na kostičky.
  5. Těsto rozválejte, dejte do koláčové formy a propíchejte vidličkou. Nejprve na něj dejte asi polovinu rozkrájeného uzeného masa několika plátky uzeného, pak nalijeme náplň a přidejte zbylé uzené.
  6. Troubu vyhřejte na 200 °C a koláč pečte asi 45 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň neztuhne.

Náš tip: Výborný je také slaný cuketový koláč podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

time.news: Sherlock Holmes Culinary Evidence: What the Legendary Detective Eat for Breakfast | Culture and Lifestyle in Germany and Europe | Dw

grammaticus.blog: Eat like Sherlock: food in Arthur Conan Doyle’s stories

amazon.de: Sherlock Holmes: Das Kochbuch

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více