Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Crumble ve slané verzi: Zelenina pod peřinkou z křupavé drobenky se sýrem a s voňavými bylinkami chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Crumble je přímo geniálním moučníkem – jeho příprava je snadná, nezabere vám moc času a ještě jej zvládnou i kuchařští začátečníci. Pod vrstvou drobenky se obvykle ukrývá ovoce, které zrovna roste na zahrádce, klidně je ale můžete nahradit i směsí zeleniny a za pár minut máte večeři na stole. 

Crumble snadný koláč bez těsta

Crumble je jedním z nejjednodušších dezertů, které můžete připravit, když nemáte času nazbyt a nebo se vám nechce do pečení klasického koláče. Crumble se mu na první pohled hodně podobá, jen mu chybí spodní vrstva těsta. Jde zkrátka o kombinaci šťavnatého ovoce a křehké a sladké máslové drobenky.

Ačkoli dnes crumble považujeme za přímo dokonalý vynález, původně tento křupavý zázrak vznikl z nouze během druhé světové války, kdy bylo obtížné sehnat suroviny na pečení koláče, neboť byly jen na příděl. Když se ale spodní vrstva vynechala, nebylo jich již tolik potřeba, takže se díky tomuto koláči značně ušetřilo. 

Místo ovoce zelenina

Crumble se nejčastěji připravuje z jablek, ostatně má se za to, že jeho vzorem byl podobný anglický jablečný dezert apple brown betty. Postupně se ale začal péct i s dalšími druhy ovoce, jejichž sezóna zrovna nastala. Odtud už byl jen krůček k tomu upéct crumble i ve slané verzi, do níž se místo ovoce dá zelenina. Díky tomu vytvoříte lahodný nákyp plný zeleniny ozvláštněný křupavou vrstvou, který můžete klidně podávat jako hlavní chod na oběd či na večeři. 

V letní i zimní verzi

Do zeleninového crumblu se hodí různé druhy zeleniny. Nejlepší je ovšem spojit více druhů. Můžete jej vytvořit v letní variantě z rajčat, paprik a cukety i v zimní z kořenové zeleniny – třeba kombinace mrkve, tuřínu, bulvového celeru, brambor a pastináku je vynikající. Báječný je v něm třeba i květák, brokolice, sladké brambory neboli batáty, dýně, ale i luštěniny, jako jsou čočka či fazole. Drobenku můžete připravit klasicky z hrubé či polohrubé mouky, dobře se na ní hodí i ovesné vločky (celé či lehce pomleté).

Delikátnější chuť pak drobence dodají plátky mandlí a větší křupavost i různá semínka. U zeleninového crumblu je vhodné podtrhnout slanou chuť. Na to jsou ideální strouhané sýry, například parmezán, mozzarella nebo čedar. Samozřejmě se hodí přidat pro vůni i trochu čerstvých bylinek, a pokud byste si crumble chtěli hodně vylepšit, můžete zeleninovou směs oživit i opečenou slaninou nebo šunkou.

Recept na crumble s paprikami a lilkem

Pokud vás slaná verze crumble zaujala a přemýšlíte, jak zpracovat zeleninovou úrodu ze zahrádky, můžete se do něj pustit. Navíc zelenina ozvláštněná křehkou vrstvou zachutná v této formě i těm, kteří jí jinak příliš nefandí. A jak jej připravíte?

Budete potřebovat: 2 červené cibule, 1 lilek, 2 cukety, 3 papriky různých barev, 2 lžíce olivového oleje, mořskou sůl, čerstvě mletý pepř, 150 g hladké mouky, 45 g studeného másla, 25 g dýňových semínek, 2 stroužky česneku, 100 g mozzarelly, 30 g strouhaného parmezánu, 1 lžíci nasekaných bylinek (např. tymián nebo bazalka), 660 ml passaty z cherry rajčat. 

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte a nahrubo nakrájejte červenou cibuli. Lilek a cuketu očistěte a nakrájejte na kousky. Papriky rozpulte, vydlabejte z nich semínka a také je nakrájejte.
  2. Zeleninu dejte do zapékací formy a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a dochuťte špetkou soli a pepře. Promíchejte, aby se zelenina dobře obalila v oleji, pak ji vložte do trouby a pečte 30 minut, dokud nezměkne a lehce se neopeče.
  3. Do mísy nasypejte mouku, přidejte sůl a máslo nakrájené na kousky a vypracujte drobenku. Pak do ní vmíchejte dýňová semínka. Oloupejte a nadrobno nasekejte stroužky česneku. Mozzarellu nechte okapat a natrhejte ji na malé kousky nebo ji nastrouhejte.
  4. Upečenou zeleninu vyjměte z trouby. Přidejte k ní česnek a 1 lžíci směsi bylinek a promíchejte. Pak vše přilijte rajčatovou passatou a znovu promíchejte. Zeleninu posypejte mozzarellou a poté drobenkou. Vraťte pokrm do trouby a pečte 20-25 minut, dokud na povrchu nezezlátne a nezačne bublat. Podávejte ihned ještě teplé.

Náš tip: Máte-li rádi zapékané pokrmy, můžete vyzkoušet třeba i tuto brokolici se sýrem podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více