Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečená bramborová kaše je ideální pro využití zbytků v ledničce a posune obyčejnou přílohu do chuťových nebeských výšin
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Bramborová kaše je skvělá příloha třeba k řízku nebo ke karbanátku. A ta zapečená poslouží jako rychlé a levné hlavní jídlo. Přichystat ji přitom můžeme v různých variantách chutí.

Jak využít bramborovou kaši

Také patříte mezi milovníky bramborové kaše? Na přípravu výborné bramborové kaše je dobré znát několik triků. Kaše jako příloha k řízku nebo k různým dalším smaženým jídlům není jediným způsobem, jak si ji podávat. Další možností je také smíchat kaši s různými ingrediencemi a zapéct ji.

Co je potřeba na zapečenou bramborovou kaši

Základem je dobrá bramborová kaše. Tu můžete doplnit o maso, ať už o uzené, anglickou slaninu, nebo třeba opečené kuličky z mletého masa. Hezky k ní ladí osmažená cibulka, opečený česnek. Kaše výborně chutná se sýrem, ať už je to klasický eidam nebo výraznější čedar či parmazán, variantou je i brynza.

Jako koření se hodí pepř, muškátový oříšek a samozřejmě nesmí chybět ani sůl. Můžete ale také použít různé druhy bylinek a sezónních rostlin, a to od pažitky přes medvědí česnek či rukolu až po špenát. Na jaře můžeme zužitkovat také listy pampelišky.

V čem zapéct bramborovou kaši

Bramborovou kaši můžete zapéct v klasické velké zapékací nádobě. Variantou jsou ale také menší mističky, které jsou vhodné do trouby. Každý pak dostane dekorativní porci.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak připravit zapečenou bramborovou kaši

Tuto vynikající kaši se špenátem a sýrem je možné zapéct i s rozklepnutým vajíčkem. Výborně ale chutná vrchní část opečené kaše, obzvlášť pokud jste udělali „špičky“ jako na úvodním obrázku tohoto článku. Proto je třeba počítat s větším prostorem místem pro kaši okolo vejce. 

Na přípravu zapečené bramborové kaše si přichystejte 500 g brambor, 50 g másla, asi 75 ml mléka nebo smetany (dle potřeby), 200 g anglické slaniny, 2 hrsti čerstvého špenátu, 1 velkou cibuli, 2 větší stroužky česneku, 150 g nastrouhaného tvrdého sýru (eidam, čedar, parmazán), 1 vejce (případně více, podle počtu strávníků), sůl a olej.

Jak na to? Brambory oloupejte a uvařte je v horké slané vodě doměkka. Slijte je, nechte je chvíli vypařit a prolisujte nebo důkladně rozmačkejte. Osolte a přidejte máslo a tolik horkého mléka, aby výsledná kaše byla spíše řidší. Promíchejte.

Připravte si misku s ledovou vodou. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Oloupejte česnek.

Špenát krátce prudce převařte v osolené vodě a po 1 minutě ho slijte a přesuňte do ledové vody. Troubu rozehřejte na 200 °C.

Slaninu pokrájejte na kostičky. Připravte si pánev, kápněte na ni olej a rozehřejte ji. Orestujte cibulku na oleji, přidejte česnek a slaninu. Párkrát promíchejte, nechte slaninu zesklovatět a sundejte ze sporáku. Špenát pokrájejte na menší kousky. Nastrouhejte sýr.

Do horké kaše vmíchejte slaninu s cibulí a česnekem, sýr a špenát. Připravte si zapékací misku, udělejte lžicí příslušný počet důlků, do kterých přijdou nakonec vajíčka, a vložte nádobu do předehřáté trouby. Pečte asi 35-40 minut. Ke konci pečení vyklepněte do každého důlku vejce a nechte v troubě ztuhnout jako v našem videu.

Náš tip: Připravte si zapečenou bramborovou kaši podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více