Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staronovým hitem mezi burgery je smash burger: Dá se totiž snadno připravit i bez grilu jen doma na pánvi
Zdroj: Celeste Lindell, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Trend burgerových restaurací amerického stylu nás naučil, že pravý burger má být pořádně silný, propečený akorát tak dorůžova a uvnitř šťavnatý. Smash burger je jeho pravým opakem, je totiž tenký a dokonale propečený. Přesto si našel spoustu příznivců a hlavně jeho domácí příprava je mnohem snazší. 

Místo obouručáku tenká placka

Posedlost burgery začala u nás již před pár lety a rozhodně to nevypadá, že by měla v dohledné době končit. Lidé je grilují doma, stánek s burgery nesmí chybět na žádném food festivalu, v mnoha městech najdete restaurace zaměřené přímo na "hambáče".

Burgery již dávno nejsou jen podřadným produktem řetězců rychlého občerstvení, ale luxusním pokrmem z těch nejlepších ingrediencí a hlavně z kvalitního kusu masa.

A ten musí být patřičně silný – klasický „čtvrtlibrák“ obsahuje 120 g masa, Američani však nedají dopustit na ještě urostlejší „obouručák“, který váží až 250 g. Pokud patříte k těm, kteří na obří burger nezvládnou otevřít pusu a ani nemají příliš v oblibě maso, které je propečené jen na medium nebo rare, možná vás zaujme znovuobjevený hit některých restaurací zaměřených na burgery – smash burger. 

Smash burgery pro dělníky

Smash burgery pocházejí stejně jako klasické burgery z Ameriky. Má se za to, že je poprvé vytvořili roku 2007 v řetězci rychlého občerstvení Smashburger, po němž právě dostaly své jméno.

Někteří ovšem připisují autorství smash burgeru jistému Billu Culvertsonovi, majiteli hamburgerové restaurace Dairy Cheer v Ashlandu ve státě Kentucky, který prý tak tento burger pojmenoval poté, co jeho zaměstnanec jednou rozbil (smash) nebo spíš rozmáčkl na grilu kus mletého masa plechovkou od fazolí na tenkou placku.

Ani on prý nebyl první, podobné tenké burgery prý existovaly již ve třicátých letech minulého století. Dávají se i do souvislosti s burgery nastavovanými cibulí, které se dělaly ve dvacátých letech v časech krize, kdy bylo maso drahé. Podobné tenké „karbanátky“ se tehdy také nabízely dělníkům v továrnách. 

Burger je třeba rozmáčknout

V každém případě řetězec Smashburger tyto speciální burgery proslavil, velkým hitem byly tyto placky před několika lety, pak boom utichl a nyní jej nabízejí nejen americké podniky, ale i některé „burgerové“ restaurace u nás.

A čím jsou tedy tyto burgery tak výjimečné? I smash burgery se připravují z kvalitního mletého hovězího masa, nejlépe plemene angus, z něho se však nevytvaruje silný karbanátek.

Masová koule se totiž nejprve položí na rozpálený gril nebo pánev a pak se zmáčkne lisem na burgery nebo špachtlí, aby se zploštila na tenkou placičku. Ta se pak na chvilku ještě přimáčkne k horké grilovací ploše, aby se plátek dokonale propekl a na povrchu byl až trochu křupavý, a dokonce i mírně připálený. 

Tenčí plánek - výraznější chuť

Hotový burger pak má úplně jinou chuť než ten normální silnější a šťavnatý. Může za to Maillardova reakce, což je chemická reakce mezi aminokyselinami a tzv. redukujícími sacharidy, které se nacházejí na povrchu potraviny, za přítomnosti tepla. Tato reakce pomáhá vytvářet hluboké a pikantní chutě a vůně.

Vzhledem k tomu, že většina masa je na grilu přitisknuta dolů a opečena víc než při přípravě běžného hamburgeru, získáte tak ještě intenzívnější chuť. A aspoň nebudete muset hlídat, jak moc je burger udělaný a zda je ještě uvnitř částečně nedopečený. Navíc se takový burger mnohem jednodušeji připravuje doma na pánvi, což přijde vhod, když se vám nechce rozpalovat gril. 

Vzhledem k tomu, že je tento burger zcela propečený, můžete jej bez obav servírovat i dětem. 

Jak připravit dokonalý smash burger?

Předností smash burgeru je, že vám na jeden plátek bude stačit méně masa (cca 100 g). Díky tenčímu plátku se pak vejde do burgeru víc dalších ingrediencí – třeba sýra, zeleniny a omáčky. A to rozhodně stojí za to. A jak tedy smashburger uděláte?

Budete potřebovat: 400 g mletého hovězího masa, 4 hamburgerové housky, 2 lžíce másla, 1 lžíci soli, 1 lžíci pepře a 1 lžičku kořeněné soli nebo sušeného česneku, 1/2 hlávky listového salátu, 1 středně velké rajče, nakrájené na plátky, 1/2 střední červené cibule, nakrájené na plátky a 4 plátky sýra na burgery. Na omáčku si připravte: 1/4 šálku majonézy, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžičky šťávy z nakládaných okurek a 1 lžíci nakrájených okurek.

  1. V malé misce smíchejte majonézu, hořčici, okurkovou šťávu a nakrájené okurky. Odložte stranou. V jiné malé misce smíchejte sůl, černý pepř a ochucenou sůl. 
  2. Mleté hovězí maso volně rozdělte na čtyři stejně velké kuličky. Ty pak ochuťte 1/8 lžičky směsi koření na hamburgery. Nedělejte si starosti s jejich úplným pokrytím, další koření můžete přidat během opékání. 
  3. Důkladně rozehřejte pánev, rozpusťte na ní trochu másla a pak na ni položte kuličky masa. Pořádně je rozplácněte pomocí lisu na burgery nebo pomocí menší pánve či kastrůlku zabaleného do alobalu. Na každou placku tlačte přibližně 10 sekund.
  4. Každý burger ještě dochuťte další 1/8 lžičky směsi koření, a ještě je asi 90 sekund opékejte, poté je obraťte. Na každý burger položte plátek sýra a pokračujte v opékání 2 až 3 minuty, dokud nejsou hamburgery propečené. Burger je tak tenký, že není třeba kontrolovat teplotu. Hotový bude, pokud bude na povrchu důkladně opečený. 
  5. Mezitím na druhé lžíci másla opečte rozpůlené housky řeznou stranou dolů, dokud nezezlátnou. Každou housku potřete asi 1 lžící omáčky, obložte ji hlávkovým salátem, pak přidejte smashburger a nakonec ho doplňte plátky červené cibule a rajčete. Přiklopte druhou polovinou housky a můžete podávat.
  6. Burgery můžete ještě dozdobit plátky slaniny nebo osmaženými cibulovými kroužky, zkrátka tak, jak to máte rádi.

Náš tip: Pokud neseženete ty správné burgerové housky, můžete si je upéct podle našeho video receptu

Zdroje informací: 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více