

Šťavnatý burger
Suroviny
- Na karbenátek
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 zarovnaná lžíce francouzské hořcice
- 1 - 2 lžičky worcesteru
- 1 větší větvička tymiánu
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- (Na žemle)
- 15 g droždí
- 260 g polohrubé mouky
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 vejce na potření
- 120 ml mléka
- 3 lžíce tekutého másla
- sezamová semínka
- Na oblohu
- čedar
- 4 cherry rajčátka
- 1/2 menšího ledového salátu
- kečup
- domácí majonéza
- 1/2 malé cibule
- 1 stroužek česneku
- zavařená okurka
- pepř
- sůl
- 4 lžíce opečených dýňových semínek
Postup přípravy receptu
Nejdříve si zaděláme těsto na žemle. V pekárně si rozdrobíme droždí, přidáme cukr a přidáme 2 lžíce vlažného mléka. Já nechám párkrát v pekárně projet míchání (cca 2 minutky), pekárnu zastavím a nechám nakynout kvásek. Jakmile se na kvásku objeví bubliny, přidáme mouku, sůl, zbytek mléka, jedno vejce a rozpuštěné máslo.
Necháme pekárnou promíchat a vykynout (program těsto). Po nakynutí si těsto lehce propracujeme na pomoučněném vále, pokud hodně lepí, podsypeme dostatečným množstvím mouky.
Rozdělíme si na 4 bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme dalších cca 20 minut kynout pod utěrkou, poté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme ve vyhřáté troubě na cca 180 stupňů 15-20 minut.
Karbanátky: Mleté maso pořádně propracujeme s hořčicí, worcesterem a kořením, vytvoříme si 4 placky, silné cca 1-1,5 cm a necháme odpočinout.
Na pánvi na troše oleje zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo a dáme do trouby pod gril. Doporučuji použít grilovací tácek, burger pustí hodně šťávy, která se tímto zadrží krásně mimo burger (pokud ji je opravdu moc, tak šťávu slívám, aby byl burger pěkně křupavý).
Vychladlé žemle rozkrojíme, na rozpálenou pánev bez tuku, položíme bulky řeznou stranou dolů a opečeme.
Spodní díl pomažeme trochou kečupu, přidáme nakrájený ledový salát, cherry rajče na plátky, dáme čerstvě ugrilovaný burger, posypeme nastrouhaným čedarem a přidáme lžíci majonézy, do které přidáme trošku na drobno nakrájené cibule, na jemném struhadle strouhanou okurku a utřený česnek (popřípadě dochutíme solí či pepřem), posypeme dýňovými semínky, přiklopíme houskou, přimáčkneme, pořádně otevřeme pusu a jíme.
Poznámka od kuchařky
Manželův oblíbený burger :-)
http://www.magdalenka.cz/recepty/slane/hamburger.h... zde inspirace na žemličky, ubrala jsem trošku droždí a přidala nepatrně mouky. Kdo chce, může zapracovat trochu sezamu rovnou do těsta.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šťavnatý burger
-
Dělávám v létě na grilu,jen nedávám do směsi na hambáče hořčici,ale vkládám na oblohu plátek kys.okurky.Tak vyzkouším.Super.
Jana Remkova:Jani,ty kupované se nedají pozřít,domácí je uplně jiný,fakt zkus,děcka ti urvou ruce. -
Dělávám v létě na grilu,jen nedávám do směsi na hambáče hořčici.Tak vyzkouším.Super.
-
Mirusko, dekuji za bezva inspiraci.Burgery delavam stejne, pekla jsem podle tebe bulky a byly bajecne a i druhy den krasne vlacne.
-
američan by zaplakal, chytl by se za srdce a zavyl by Hálelůůja
-
Já jsem to nikdy moc neuznávala. Kamkoliv jsme jeli, děcka chtěly nějaký burger, který stál asi tolik, za kolik bych uvařila oběd
, takže jsem měla vždy v zásobě svačinu. Uznávám ale, že tohle se mi moc líbí. Jen bych na to asi neotevřela hu..pusu
-
paráda...
-
Tak ten vypada uzasne
, musim vyzkouset...
-
ten je teda parádní a parádní je i popis