Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová kaše zapékaná se sýrem: Slanina jí dodá výraznou chuť a vůni, smetana neuvěřitelnou jemnost
Zdroj: Freepik, fahrwasser

Bramborová kaše se vždycky považovala za tak trochu luxusní přílohu, která patří k nedělnímu řízku. Ačkoli podle většiny receptů se brambory na kaši smíchají s vlažným mlékem, do té jemné „nedělní“ kaše se často přidává tučnější smetana i máslo.

Luxusní příloha i skvělý základ pokrmů

Bramborová kaše je skvělá příloha k mnoha pokrmům. Kromě řízků jsou to různě připravené ryby, masové nebo zeleninové karbanátky, masové kuličky, sekaná, pečené nebo smažené kuře i různě připravené vepřové maso.

Pokud náhodou zbyde, určitě se využije v mnoha jídlech. Například Britové mají skvělé recepty na jejich klasiku cottage pie, což je většinou zbylé maso zakryté bramborovou kaší a zapečené v troubě. Na podobném principu je i řecké kleftiko, kdy se pod „pokličkou“ z bramborové kaše zapéká šťavnaté jehněčí maso.

Zapékaná kaše

Bramborovou kaši můžeme samozřejmě zapékat i s levnějšími ingrediencemi. Kromě zbylého pečeného masa to může být slanina nebo nějaká uzenina a sýr. Když bramborová kaše zbyde, je to jednoduché. Ale připravit si můžeme i čerstvou, která bude ideální právě pro zapékání.

Jaké ingredience jsou nejlepší?

Začněme bramborami na kaši. Tady jsou nejvhodnější ty typu C. Jsou moučnaté a vhodné právě na kaši. Pokud jde o mléko, zvolte raději to víc tučné, nejlepší je ale smetana, a to aspoň 12%. 

Na zapečení je skvělý tučnější sýr, ideálně 40% eidam, výborný je také čedar nebo gouda.

Z koření většinou stačí sůl a pepř, využít je možné také špetku muškátového květu, výraznou chuť dodá stroužek prolisovaného česneku nebo nadrobno nakrájená jarní cibulka či pažitka.

Zapečená kaše se sýrem

A co budete potřebovat? Na bramborovou kaši: 750 g brambor typu C, 100 g másla, 3 vejce, ½ litru mléka (nebo kombinace mléka a smetany). Na zapečení pak 1 bílek, 150 g sýru (eidam, čedar, gouda), 400 g anglické slaniny, rostlinný olej.

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do osolené vody a povařte doměkka.
  2. Sceďte je a poté zalijte mlékem nebo smetanou. Přidejte 50 g másla a brambory rozšťouchejte. Přidejte žloutek a tři vejce, směs osolte a řádně promíchejte.
  3. Poté ještě můžete vše prošlehat ručně nebo elektrickým ručním šlehačem. Pozor, nepoužívejte ponorný mixér! Kaše by byla lepivá. Do směsi pak přidejte na drobné kostičky nakrájenou anglickou slaninu a dobře promíchejte.
  4. Pekáč vymažte máslem a pokryjte ho kaší. Bílek rozšlehejte, smíchejte s polovinou sýru a potřete jím kaši. Zbytek sýru nasypte na povrch. Poklaďte plátky zbylého másla a vložte do trouby předehřáté na 200 °C (horkovzduch na 180 °C) a pečte asi 30 minut.
  5. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.
  6. Pokud chcete, můžete do pekáče ještě před navrstvením kaše dát podušenou zeleninu, jídlo bude pestřejší. 

Náš tip: Bramborová kaše je skvělá také zapečená s mangoldem a krkovičkou podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více