Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná ořechová bábovka, kterou zvládne každý: Za dokonalou chuť vděčí jednomu snadnému kroku navíc
Zdroj: Toprecepty, recepty73

I jednoduchým moučníkem můžete ohromit návštěvu. Bábovka patří mezi dezerty a právem je oblíbená. Jak na nejlepší ořechovou bábovku? Pochutnejte si Pa zároveň provoňte byt vlašskými ořechy.

Jaká je nejlepší ořechová bábovka?

Sice ji považujeme za typicky českou, ale bábovka se peče i v Rakousku, Německu, Polsku a na Slovensku. Bábovky se většinou připravují v typické formě s otvorem uvnitř. Dnes mají bábovkové formy spoustu variant. Výběr je i v těstech. Ať už jde o nadýchané třené těsto, rychlé šlehačkové, nebo dokonce kynuté, každé má své kouzlo a specifickou chuť.

Ořechová bábovka představuje pro každého něco jiného. A přece všechny mají něco společného. Důležité je, aby tzv. nedusila. Dezert by měl být vláčný a nadýchaný. A samozřejmě vonět ořechy. Ideálně vlašskými. Namletými, ale i více či méně nasekanými.

Když ořechy před namletím krátce nasucho opražíte, budou ještě voňavější. Je to sice jeden krok navíc, ale spíš je to jen krůček a věřte, že se vyplatí.

Na co myslet při přípravě bábovky

Důležitý je už začátek - vhodná forma na bábovku. Každá má totiž svá specifika a záleží na tom, kterou si vybereme. Silikonová, litinová, keramická, hliníková, kameninová... Je z čeho vybírat. Nejjednodušší je silikonová, která se nevymazává. Nejobvyklejší bývá kovová forma s nepřilnavým povrchem. Správné vymazání je jedním z důležitých faktorů, aby šla dobře vyklopit. Formu je třeba vymazat tukem, který ideálně rozpustíme a natíráme ho mašlovačkou. Využít jde i olej ve spreji. Vysypat formu můžeme polohrubou moukou, ale i strouhankou nebo kokosem. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit nejlepší ořechovou bábovku?

Na přípravu bábovky budete potřebovat: 120 g másla, 200 g cukru moučky, 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, 120-130 ml vlažného mléka, tuk na vymazání formy a strouhanku na vysypání.

Jak na to: Tuk nechte změknout. Formu vymažte tukem a vysypejte ji strouhankou. Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce rozklepněte do dvou misek: žloutky zvlášť, bílky zvlášť. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte je do pěny. Přidejte máslo a znovu prošlehejte. Pak přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a střídejte ji s přiléváním mléka dle potřeby. Vše promíchejte a vmíchejte mleté ořechy. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy a rovnoměrně vyrovnejte povrch.

Formu dejte do předehřáté trouby a pečte asi 45 minut. Jestli je upečená, zkontrolujte špejlí, a pokud vyjde čistá, můžete bábovku vyndat. Bábovku nechte chvíli stát ve formě, přikryjte utěrkou. Asi po 10 minutách ji vyklopte. Nechte ji vychladnout. Případně můžete ještě posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou. 

Výbornou ořechovou bábovku můžete získat přidáním jablek, která dodá moučníku svěžest. Skvělou variantou je také kombinace ořechy a banán

Náš tip: Připravte si ořechovou bábovku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více