Jak hravě zvládnout moučníky z třeného těsta. Nejen bábovky, po kterých se zapráší
Moučníky z třených těst znáte hlavně v podobě bábovek, biskupských chlebíčků, ale i řezů a koláčů na plech. Nabízíme několik rad a tipů, jak toto oblíbené těsto zvládnout a mít už provždycky perfektní.
Správný výběr surovin je základ
Třená těsta se většinou dělají z polohrubé mouky, někdy s přídavkem škrobové moučky pro větší jemnost a hebkost těsta.
Cukr používáme vesměs krupicový (dříve pískový), protože je jemnější než krystal a lépe se v těstě rozpustí. Moučkový cukr moc nepoužíváme, protože v něm bývají přídavné látky a navíc drobné krystalky krupicového cukru pomáhají vhánět do těsta vzduch a tím ho nadlehčovat.
Vejce do třených těst většinou rozdělujeme na žloutky a bílky, z bílků šleháme sníh.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z tuků je nejchutnější máslo, ale můžete použít i kvalitní margarín nebo v levných těstech stolní olej neutrální chuti. Máslo i margarín musí být změklé na pokojovou teplotu.
Z tekutin je ve většině receptů mléko nebo smetana (u extra levných těst i voda), mléko může být i rostlinné.
Pro větší kyprost často přidáváme kypřící prášek do pečiva. Do úsporných těst přidáváme na zkypření a vláčnost vařené a zchladlé nastrouhané brambory.
Těsto můžeme ochutit vanilkou, citrusovou kůrou, alkoholem (pečením se alkohol vypaří, zbyde jen vůně a chuť), ořechy, kakaem, skořicí apod.
Třená těsta a jejich členění
Jednoduchá, v kterých odměřujeme na hrnky nebo vše prošleháme dohromady, jejich výroba je snadná a rychlá.
Levná (úsporná) těsta jsou s menším množstvím tuku a malým množstvím vajec. Místo másla bývá olej nebo margarín. Někdy těsto nastavujeme tvarohem, vařenými bramborami apod. Pokud ubíráte cukr, neubírejte víc než polovinu daného množství, aby se vám dobře vyšlehala vejce.
Dobrá a jemná těsta používáme na sváteční řezy, chlebíčky a bábovky. Jsou náročnější na suroviny, ale jejich chuť je bezkonkurenční.
Bábovky
Chcete moučník, který bude chutnat každému a bude skvěle vypadat? Sáhněte po receptu na bábovku, která je jednoduše geniální. Ingredience jen smícháte, vlijete do formy a upečete. Do těsta je možné… Podívejte se na všechny bábovky.
Chlebíčky
Řezy
Jsou jednoduché, rychlé, hravě je zvládne i začátečník a výsledek je velmi uspokojivý. Takže pokud se vám nechce do pečení dortů nebo zákusků, připravte jednoduše těsto, nalijte ho na plech a ozdobte… Podívejte se na všechny řezy.
Jak postupovat při přípravě třeného těsta
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Změklý tuk šleháme s cukrem do světlé hebké pěny. Pak přidáváme žloutky a vešleháme je do máslové hmoty. Pokud do receptu patří ochucení (rum, kůra z citrusů, koření), přidáme ho nyní a krátce zašleháme. Pokud do receptu patří tekutina, přidáme ji nyní. Mouku prosejeme s práškem do pečiva (pokud do receptu patří kakaový prášek, prosejeme ho spolu s moukou). Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Pak po částech vařečkou vmícháváme (už nešleháme) střídavě sníh a moučnou směs. Sníh vmícháváme lehce, abychom jej nerozbili. Těsto by mělo být hladké a z vařečky těžce odkapávat. Nenecháváme ho dlouho stát, ale šetrně nalijeme (ne z výšky) do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
Jak správně péct
Moučníky z třeného těsta pečeme při 180 °C, vyšší moučníky (bábovky) po zapečení dopékáme při teplotě 160 °C. Upečený moučník poznáme špejlí – po vytažení musí být suchá, okraje se oddělují od formy a moučník by měl být růžový a vonět. Korpus na řezy a koláče necháme zchladnout na plechu, bábovky, chlebíčky a dorty opatrně vyklopíme na mřížku. Krájíme a zdobíme zcela zchladlé.
Věříme, že už pro vás třené těsto nebude složité a různé moučníky z něj hravě zvládnete.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Proč předehřívat troubu před pečením moučníků? A jak péct různá těsta
7 tipů, jak na nejlepší bublaninu: Důležitý je druh těsta i ovoce a taky správná teplota trouby. Co ještě nepodcenit?
Výborná ořechová bábovka, kterou zvládne každý: Za dokonalou chuť vděčí jednomu snadnému kroku navíc
Komentáře