Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět tipů, jak správně skladovat vlašské ořechy: Nejlepší je nechat je ve skořápce, vyloupané zmrazit, překvapivě jdou i zavařit
Zdroj: Pixabay, Lubos Houska

Chcete si co nejdéle užívat krásné vůně a úžasné chuti ořechů? Základem je jejich správné skladování. Jen tak totiž nežluknou, zůstanou dlouho čerstvé a udrží si i výbornou chuť.

Jak správně skladovat ořechy

Vhodné skladování potravin je nezbytné pro to, abychom je uchovali v co nejlepší kvalitě. Na některé z potravin je třeba dávat větší pozor. Vlašské ořechy jsou plné rostlinných tuků a dalších látek, jejichž přítomnost vede k tomu, že jsou náročnější na skladování. Nevyloupané vydrží mnohem delší dobu, vyloupané je lepší co nejdříve zpracovat, zavařit nebo zamrazit.

1. Proč uchovávat vlašské ořechy ve skořápce?

Skořápka je ochranou ořechů před vnějším působením. Tím, že z ní jádra vyloupneme, začnou na něj působit další faktory, které mohou vést ke žluknutí a tvorbě plísní. Mezi tyto vlivy patří světlo, teplo, vlhkost a vzduch. Vlašské ořechy ve skořápce jsou tedy mnohem chráněnější. Základem je ale jejich dobré vyschnutí

2. Proč skladovat ořechy vcelku?

Pokud už máme je vyloupané, je lepší ořechy nechat celé, tedy je nesekat ani nemlít. Tím, že je upravíme na menší kousky, rozvolní se oleje. Ty jsou pak vystaveny velkému množství kyslíku, což je důvod, proč ořechy rychleji žluknou a kazí se.

3. Proč mají být ořechy ve tmě a suchu?

Mezi velmi důležité faktory patří způsob skladování. Působením vnějších vlivů se totiž i nerozlousknuté ořechy mohou kazit. Základem je skladovat ořechy ve tmě a suchu, a to nejlépe při teplotě mezi 10-20 °C. A v čem je skladovat? Výbornou možností je neprůhledná vzduchotěsná skleněná nádoba. Pokud máte vakuovačku, můžete ořechy zavakuovat.

Nevyloupané ořechy tradičně skladujeme v látkových nebo síťovaných pytlích, které jsou zavěšené u stropu. Hodí se ale také papírové bedny, případně plastové přepravky vyložené papírem. 

4) Jak zavařit ořechy?

Dobře vyschlé vyloupané vlašské ořechy je také možné zavařit. Jak na to? Připravte si důkladně čisté vypařené suché sklenice a zavíčkujte je (skvělá jsou šroubovací víčka). Uzavřené sklenice dejte do hrnce na zavařování a zalijte vodou tak, aby byly do poloviny ponořené ve vodě. Sterilujte je 10 minut od bodu varu. Takto zavařené ořechy vydrží až dva roky a stále budou skvělé

5) Jak zamrazit ořechy?

Ořechy se dají i mrazit. Lepší je vložit ořechy do mrazících sáčků. Mikrotenové se snadno protrhnou. Jak je zamrazit? Sáček naplňte vyloupanými ořechy v bezvadném stavu a vytlačte (nebo odsajte) z nich přebytečný vzduch, a pak je pevně uzavřete. Připravené sáčky dejte zamrazit. Zmražené ořechy by měly vydržet zhruba rok. Zachovají si svou chuť a nekazí se. Ořechy můžete nechat uložené v dobře uzavřené nádobě i v lednici, vydrží ale kratší dobu. 

Rada navíc: Pokud by vás zajímalo, jak dlouho vydrží kešu a mandle, tak tyto ořechy se skladují snadněji. Tolik se nekazí a vydrží déle. I ony ale potřebují tmu, sucho a chladno a nejlépe vzduchotěsnou nádobu. 

Náš tip: Potřebujete využít ořechy? Kromě různých dezertů si můžete připravit i žampiony plněné gorgonzolou s vlašskými ořechy na salátku z rukoly podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více