Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Martin Lacina je zakladatel a majitel rodinných sádek kousek od Prahy, které se pyšní neopakovatelnou atmosférou i poctivým přístupem k rybám a řemeslu. Naše redakce se vydala navštívit působiště oceněné za mimořádný přínos regionu a zkušený rybář nám na kameru předvedl, jak správně naložit s tříkilovým vánočním šupináčem.

Tříkilový šupináč 

Kapřík o váze kolem tří kil je nejčastějším předvánočním přáním jeho zákazníků. Martin Lacina v našem videu vysvětluje, proč lidé chtějí spíše šupináče. Možná si právě představujete náhodně polétavé šupiny, které během jejich domácího odstraňování nacházíte ještě během následujícího léta (a možná i let) ve své kuchyni. Pokud se práce ujme ale odborník, odcházíte s filety připravenými k okamžitému obalování.

Odšupinování do košilky"

Rybář Lacina předvádí odšupinování takzvaně do košilky”, kdy pouhým nožem a několika pohyby odstraní celý plát kapřích šupin naráz. Když těch kaprů uděláte pár tisíc, tak to jde potom takhle jednoduše,” vypráví během bleskurychlé akce. Nůž má ostrý prý tak akorát ale ne příliš, aby neprořízl kůži. 

Tento způsob se běžně používal v dobách, kdy ještě nebyly žádné škrabky na šupiny. Má navíc nespornou výhodu – kapsy, ve kterých jsou šupiny ukotveny, se tak nepostaví a díky tomu kapříka mnohem jednodušeji obalíte. Pokud jste si na to zatím netroufli, díky našemu videu to jistě zvládnete. 

Aby kapr netrpěl

Odbornost a zkušenosti si samozřejmě žádá i samotné usmrcení kapra. Rybář nám vysvětlil, že se ryba sice nejdříve omračuje dřevěnou paličkou, ale k okamžiku smrti dochází až ve chvíli, kdy jsou mu přeříznuty žábry. Tím se přeruší cirkulace krve v těle. Pak můžete kapra vykuchat, ale dávejte si pozor, abyste neprořízli hořkou žluč. Když se to přihodí a zelená tekutina vyteče, nedá se jinak, než všechny vnitřnosti nemilosrdně vyhodit. 

Je potřeba, aby člověk měl zkušenost s rybami a věděl, jak s nimi nakládat. Stejně tak, jako to ví řezník, by to měl vědět rybář,” dodává mistr svého oboru a nepřímo tak naznačuje, že neodborné zabíjení ryb doma není ideální. 

Rodinné sádky

Ryby jsou Martinovým posláním, kterému se začal věnovat místo stavařiny až po prodělání velmi vážné nemoci. Během naší návštěvy mu asistoval tatínek, Martinova manželka zase vaří všechny polévky, připravuje rybí saláty a další pochutiny z místní produkce, které si můžete koupit zachlazené přímo na místě v chladícím boxu – zkrátka jedná se o ukázkový rodinný byznys.

Nutno dodat, že Martin sám ryby moc nejí, přestože mu velmi chutnají a má je rád. Každodenní péče o ně a nemilá zkušenost s kůstkou v krku z dětství mu velí pouze občasnou konzumaci ryb, které jsou stoprocentně bez kostí. Právě takové Martin nejen sám konzumuje, ale také je umí pro zákazníky připravit.

Jak vyfiletovat kapra, to vám ukážeme v jedné z dalších reportáží ze Sádek Lety. Zatím se můžete podívat do naší galerie, jak to v sádkách Martina Laciny vypadá a kolik jednotlivé ryby a úkony stojí

 

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více