Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat čerstvého kapra a který kus je ten nejchutnější? Na velikosti záleží!
Zdroj: unplash, Adam Rhodes

Štědrovečerní večeře se blíží a tradiční českou pochoutkou na slavnostním stole je kapr. Kádě s živými rybami jsou v tomto období na mnoha venkovních místech a i obchodníci v supermarketech se předhánějí s nabídkou. Víte ale, jak poznat, že je ryba čerstvá, a podle čeho vybrat kapra, aby mělo jeho maso nejlepší chuť?

Čerstvost nade vše

Pokud kupujete kapra živého, musí být v kádi skutečně živý. Neváhejte si ukázat na vámi vybraný kus ryby. Kapr by měl být od pohledu čilý, doslova se má mrskat nebo hbitě plavat a nemá mít poškozené šupiny. Berete-li si živého kapra domů, připravte si na to utěrku a nějakou vhodnou tašku a spěchejte s ním do vlastní koupelny. Tam dejte kapra do vany nebo jiné dost velké nádoby s vodou a vodu denně vyměňujte. Pokud by se vám ryby pak zželelo, nastává skoro až Hamletovská otázka: Pustit nebo nepustit do řeky? Jak na webu Rybo.cz uvádí ředitel Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech pan Tomáš Randák, odpověď zní: spíše ne. V průběhu sádkování, které probíhá od výlovu do jeho konečného prodeje, totiž kapr nepřijímá žádnou potravu a spotřebovává své rezervy energie uložené zejména v tuku. Jakmile jej tedy koupíte, je už značně „vyhladovělý“ a věčným mrskáním v kádích unavený. Proto je pro něj riskantní „volnost v řece“. Není totiž jisté, zda to přežije.

Čemu se vyhnout

Když přijdete do obchodu, nebo i venku ke stánku, a kapr před vámi je již zabitý, dobře si jej před koupí prohlédněte a nebojte se na něj i sáhnout. Čerstvá ryba, a to platí nejen pro kapra, musí mít neporušenou pevnou kůži, vypouklé jasné oči s průhlednou rohovkou a pevné maso s příjemnou vůní. Na kůži by měl být lehký sliz, to je v pořádku. Po lehkém tlaku prstu by se důlek měl rychle vyrovnat zpět. Můžete zkusit i zatahat za šupiny, ty mají pevně držet. V žádném případě ani zadarmo neberte rybu, která:

  • má matný a vybledlý povrch
  • povolenou kůži, jež se po zatlačení prstem nevrací pružně zpátky
  • matné oči a zapadlou rohovku
  • hnědé zašpiněné žábry
  • nažloutlé nebo šedavé měkké až blátivé maso
  • lehce se uvolňující kosti nebo šupiny

Na velikosti záleží

Ovšem v tomto případě je to jinak, než si možná myslíte. Chutnější a pevnější maso mají totiž skutečně spíše kapříci menší, tedy do hmotnosti kolem 2 kg, maximálně tříkiloví. Větší kapři bývají tučnější, ale na druhé straně už mají vyvinuté pohlavní žlázy, tedy jikry a mlíčí. Takže záleží na tom, o co vám jde více.

Jak na kapra

Máte-li už rybu doma, čerstvě zabitou a vykuchanou, dobře ji opláchněte pod tekoucí studenou pitnou vodou, a pak uchovávejte v lednici, zabalenou v čisté, ve studené vodě navlhčené utěrce. Ale maximálně dva dny! Před přípravou se doporučuje rybu nechat naloženou několik hodin v mléce, dobrým pomocníkem je i čerstvá citronová šťáva. Ta maso příjemně provoní a zpevní. Po „mléčné lázni“ ale nezapomeňte rybu opláchnout ve studené vodě a dobře osušit. Až pak ji nasolte. A solí v tomto případě, podobně jako u drůbeže, nešetřete. Ryba samotná má chuť příliš jemnou, až mdlou. Takže se nebojte osolit jak maso, tak rozšlehaná vejce na trojobal.

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie