Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vykrajované ořechové měsíčky: Mleté ořechy a rumová poleva jim dají chuť i vůni, a připravují se úplně jinak, než jste zvyklí
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Pamatujete na vykrajované ořechové měsíčky, které jste možná jedli v dětství? Nic nám přece nebrání si toto neodolatelné cukroví s rumovou nebo citronovou polevou letos připravit.

Vykrajované měsíčky

Měsíčky jsou jedním z oblíbených druhů vánočního cukroví, které připravovaly naše babičky. Jde se o těsto, které může být s ořechy, ale také s příměsí kakaa. Většinou na nich bývá citronová nebo rumová poleva. Proto se můžeme setkat s názvy citronové měsíčky, ořechové, ale i rumové měsíčky. Těsto se peče podobně jako buchta ve vymazaném hlubokém plechu a navrch se zdobí již zmíněnou polevou.

Těsto na ořechové měsíčky

Těsto na ořechové měsíčky připravíme z mouky (většinou polohrubé, v některých receptech najdete hladkou), dále tuk (máslo, Hera), cukr moučka a několik vajec. Výsledkem je poměrně husté těsto. V ořechovém těstu také nechybí mleté vlašské ořechy, někdy se přidává kakao, případně nastrouhaná čokoláda. Když využijeme prášek do pečiva, budou měsíčky nadlehčenější a připomínat buchtu. Povrch těsta co nejvíce vyrovnáme, pak bude lépe držet poleva, kterou přidáme hned po upečení. Bude také rovnoměrnější.

Poleva na měsíčky

Na ořechové měsíčky dáváme rumovou polevu, ale může být i citronová. Pokud se rozhodneme pro ni, potřebujeme: 200 g cukru moučka, dále šťávu z půlky citronu a 2 lžíce horké vody. Vše smícháme a třeme ručně tak dlouho, až se vše spojí.

Vykrajování měsíčků

A jak vytvořit měsíčky? Upečené těsto potřeme polevou a pak vykrajujeme těsto pomocí kulaté formičky, ale můžeme si vzít na pomoc i skleničku. Pracujeme opatrně, abychom polevu nepoškodili.

Otázkou je, kdy měsíčky vykrojit. Když je vykrojíme ihned, dříve než poleva zatuhne, poleva nepopraská a povrch je hladký. Pokud počkáme na zatuhnutí polevy, sice bude trochu popraskaná, ale nebude stékat po okrajích měsíčků.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Vykrajované ořechové měsíčky

Na přípravu budete potřebovat: 4 vejce, 140 g másla, 140 g cukru moučka, 130 g polohrubé mouky, 120 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, tuk na vymazání plechu a mouku na vysypání plechu. Na polevu: 2 hrnky moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Do mísy dejte tuk, cukr a kakao. Rozklepněte bílky do jedné mísy a k tuku přidejte žloutky. Žloutkovou směs šlehejte asi 10 minut. Pak přidejte mouku a ořechy. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ruční metlou přimíchejte ke směsi do druhé mísy. Ušlehanou hmotu naneste rovnoměrně na plech a dejte ho do vyhřáté trouby. Pečte asi 20 minut.

Zatím si připravte rumovou polevu z cukru, vody, rumu a oleje. Upečený plech vyndejte z trouby a teplé těsto polijte polevou. Nechte asi čtvrt hodiny ztuhnout a vykrajujte kovovým kolečkem měsíčky.

Náš tip: Podle tohoto videoreceptu si můžete přichystat  rumové měsíčky naší babičky:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více