Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční pečení: Pět milovaných klasických druhů cukroví dotažených k dokonalosti
Zdroj: se souhlasem Apetitu

Bez pečení cukroví si Vánoce ani neumíme představit. S webem Apetitonline.cz jsme vybrali pět oblíbených klasických druhů, které redakce Apetitu vypilovala k dokonalosti. Stačí jednoduchý trik nebo drobná změna a z obyčejného cukroví budou sladké kousky, na které každý bude chtít recept.

Ještě lepší klasika 

Nemusíte být zrovna odvážný experimentátor, který se bez obav pustí do inovací jako jsou citronová vosí hnízda nebo sacher cukroví. I pokud se řadíte mezi milovníky tradic a bez klasiky si neumíte svátky představit, můžete svému cukroví dodat šmrnc a vtip. Uvidíte, že budete nadšeni.

Vykrajované vanilkové rohlíčky

Jedním z neodmyslitelných symbolů Vánoc jsou voňavé vanilkové rohlíčky. Křehké cukroví z ořechového těsta obalené ve vanilkovém cukru zdobí dezertní talířky ve většině domácností.

Pokud vás ovšem na tvarování vanilkových rohlíčků příliš neužije, máme pro vás jednoduchý trik. Ten zaručí, že budou jeden jako druhý a hotové vcukukletu. Vsaďte na vykrajované rohlíčky. Chuť je stejná, příprava expresní a rohlíčky jsou jako ze žurnálu. Je jen na vás, zda je připravíte z vlašských nebo lískových ořechů či mandlí.

Kakaové ořechy s griliášovým krémem

Jedním z druhů cukroví, který z etažéru či podnosu rychle mizí, jsou ořechy plněné krémem. Není divu, kombinace křehkého pečiva a sladkého ořechového krému je přímo neodolatelná. Může být ovšem ještě lepší!

Zkuste místo obyčejných ořechů připravit krém z griliáše. Karamelizování dodá ořechům nový chuťový rozměr, který bude znát i ve výsledném cukroví. Malý trik pozvedne tradiční recept na novou úroveň.

TIP REDAKCE APETITU: Ze stejného těsta připravíte i pracny. Pečte je 15 minut a hned zahorka obalte ve vanilkovém moučkovém cukru.

Pistáciové linecké cukroví

Klasické linecké cukroví je skvělé. Ideální poměr mouky, másla a cukru je 3:2:1. Do těsta se obvykle přidává citrónová kůra kvůli vůni, ale pokud použijete na plnění pikantní džem, není to třeba.

Zkuste letos lineckému cukroví dát nový švih a přidejte mleté pistácie. Až se začne linout vůně z trouby, bude vám jasné, že jste nešlápli vedle. Pistáciové linecké cukroví je vskutku návyková záležitost!

Kokosky de luxe

Milovníci cukroví nikdy nezapomenou upéct kokosky. Sladké, křupavé na povrchu a vláčné uvnitř, voňavé, bělostné a lehoučké jako andělská křídla...

Pamatujete si ovšem kokosky z cukrárny? Připravte si zmenšenou luxusní verzi kokosek, která umně spojuje kokosové kolečko, hříšný čokoládový krém, sladkokyselou brusinkovou zavařeninu a křehkou kokosku. To vše je ještě namočené do čokolády. Nezní to jako sen?

Čokoládová vosí hnízda

Vosí hnízda z mletých piškotů a ořechů patří mezi recepty prověřené generacemi a je součástí mnoha vánočních krabic s cukrovím. Z vánoční tabule pak mizí vždy mezi prvními.

Při jejich přípravě se nemusíte držet jen osvědčené klasiky, zkuste letos přidat do vosích hnízd čokoládu, která promění oblíbený kousek v naprostý hit. 

Náš tip: Zkuste třeba i kokosová hnízda podle našeho videa: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více