Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat citronovou polevu? Svěží nakyslou polevu využijeme nejen na cukroví, ale také na polití různých moučníků
Zdroj: Toprecepty

Citronová poleva se nejvíce hodí na polévání cukroví, nebo moučníků jako jsou makové, mrkvové a ořechové koláče. Celý dezert vyladí a dodá mu svěží nádech. Budeme potřebovat jen tři ingredience a to vše bez složitého vaření.

Některé moučníky se bez citronové polevy jednoduše neobejdou. Připravíme ji velmi snadno i bez vaření a dezertu dodáme nejen hezký vzhled, ale také příjemnou svěžest. Využití má opravdu pestré, ale nejvíce jí to sluší s perníkem, mákem, ořechy a mrkví

Jak udělat citronovou polevu

Budeme potřebovat jen tři ingredience. Cukr, vodu a citronovou šťávu. Pak už jen vařečku a trochu trpělivosti, aby vznikla hustá poleva. Toto množství vystačí na polití 1 plechu. 

  1. Do mísy prosijeme přes síto 200 g moučkového cukru
  2. Vymačkáme přibližně 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a nalijeme ji přes síto k cukru. 
  3. Přidáme 1 lžíci převařené horké vody a mícháme tak dlouho, až směs zhoustne. 

Vzniklou polevu nalijeme na moučník, nebo do ní namáčíme cukroví. Necháme ztuhnout. 

Několik tipů na závěr

  • Citronová poleva tuhne velmi rychle. Pokud z ní vykrajujeme drobné tvary (např. měsíčky), pracujeme rychle a opatrně, aby nám poleva nezačala praskat. 
  • Pro docílení lesklého vzhledu polevy přidáme do směsi 1 lžičku oleje. 
  • Zbytek polevy uchováváme v lednici, kde nám vydrží i 3 dny.

Polevou můžeme zdobit také perník, nebo tradiční vánoční perníčky. Celý návod, jak polevu připravit, můžete shlédnout v našem videu

Další bohatou inspiraci na nejrůznější polevy, které využijete na cukroví a moučníky, najdete v našem receptáři. 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více