Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři báječné dezerty do skleniček, do nichž využijete zbytky cukroví. Chutnají božsky, vypadají úžasně a příprava je snadná
Zdroj: Freepik, freepik

Cukroví máte ještě plnou spíž, ale všichni jsou jím už přejedení a o samotné už nikdo nemá zájem? Co mu tedy opětovně dodat šmrnc tím, že z něj připravíte nějaké další dezerty. Kousky cukroví se dají zpracovat do různých kuliček, jako základ dalších pečených moučníků a nebo do pohárů jako jsou následující tři.

Co se zbytky cukroví?

S cukrovím je to každý rok vždy stejný příběh. Napečeme ho obvykle velké množství, před svátky ho téměř zamykáme před nedočkavými ujídači a od Štědrého dne všechny pobízíme či v pozdějším stádiu dokonce prosíme, aby si dali aspoň kousek, ať se to konečně sní. Cukroví, s nímž jsme si dali v předvánočním shonu tolik práce, se zkrátka nikomu vyhazovat nechce.

Sice ho můžeme ještě v nouzi nacpat do mrazáku, cukroví to ale příliš nesvědčí, neboť ho mrazák vysušuje. Je sice hezká představa vychutnat si třeba perníčky nebo pracny ke kávičce uprostřed léta, ale obvykle už není tak dobré jako o svátcích.

Je tu ale ještě jedno řešení. Cukroví můžete ještě nadrtit, nalámat, rozmixovat, spojit jej s dalšími ingrediencemi a pak z něj vykouzlit další dezert. Ten pak můžete směle servírovat návštěvám, které k vám mezi svátky zavítají. 

Pohár trifle s cukrovím

Vrstvený pohár trifle je asi nejlepší dezertem, do kterého můžete zbylé vánoční cukroví využít. Slavný britský dezert je vlastně takový pohár (obvykle obřích rozměrů) skládající se z několika vrstev.

Kromě základu z rozdrobených sušenek, místo nichž můžete využít právě cukroví, je to smetanový či pudinkový krém nebo šlehačka a nakonec ovoce. Trifle tak může mít spoustu variant, záleží tedy jen na vás, co máte rádi nebo co vám zbylo v lednici. Jednu verzi si můžete vyzkoušet podle našeho receptu.

Budete potřebovat: misku rozlámaného cukroví (linecké, pracny, ořechy), 200 g mascarpone, 190 g 12% zakysané smetany, 1 lžíci želatinového ztužovače za studena, 1 vanilkový cukr, 2 dl pomerančové šťávy, 3 plátky želatiny, 1 vanilkový pudink, 4 dl mléka, ovoce podle chuti nebo kompot, čokoládovou polevu a šlehačku na ozdobu. 

  1. Mascarpone s kysanou smetanou, cukry a ztužovačem vyšlehejte a odložte do lednice. Uvařte vanilkový pudink a za občasného promíchání jej nechte zchladnout a dejte rovněž vychladit. Plátky želatiny nechte nabobtnat v cca 3 lžících vody pár minut, přidejte část pomerančové šťávy, zahřejte, nevařte, přidejte zbytek šťávy, promíchejte a nalijte do ploché misky ve vrstvě cca 1-2 cm. Nechte ztuhnout a nasekejte nadrobno. Opět dejte ztuhnout.
  2. Cukroví rozlámejte a nadrťte. Dospod sklenic nebo do velké mísy vrstvěte nejprve drobenku, pak pudink, nasekané pomerančové želé, opět trochu sušenek, pak vrstva šlehaného mascarpone a ovoce. Dozdobte šlehačkou a čokoládovou polevou. 

Cheesecake do skleničky

Pokud máte rádi vyhlášený americký dort cheesecake, můžete jej vyzkoušet v jednodušší jednoporcové verzi do skleničky. Příprava je snadná a jako pohoštění pro návštěvu nebo na nějaký večírek je takový dezert ideální. Navíc do něj můžete využít různé neplněné druhy cukroví, třeba zbylé korpusy na košíčky, ořechy, pracny nebo různé sušenky. Jak na to?

Budete potřebovat: 300 g smetanového sýra Philadelphia, 1 měkký tvaroh, 4 lžíce medu, 1 lžíci vanilkového pudinku, 1 lžíci vanilkového cukru, 1 lžíci kakaa, ovoce na ozdobení (jahody, maliny), 150 g cukroví, 50 g rozpuštěného másla. 

  1. Sušenky rozmixujte s rozpuštěnými máslem. Krém připravte smícháním sýra Philadelphia, tvarohu, medu, cukru a vanilkového prášku.
  2. Krém si rozdělte na dvě poloviny a do jedné přidejte lžíci kakaa. Dospod sklenice dejte rozmixované sušenky a na ně střídejte vrstvy krému a sušenek. Nakonec cheesecake ozdobte ovocem.

Perníčkové tiramisu

Přemýšlíte kam využít přebytek perníčků? Co si z nich třeba udělat takovou netradiční voňavou variantu tiramisu, která vás stále udrží ve sváteční náladě. A jak ji připravit?

Budete potřebovat: 500 g mascarpone, 300 ml smetany k zalití, 250 ml silné kávy espresso, 250 ml marsaly nebo jiného silného sladkého likéru, asi 20 větších perníčků a kakaový prášek na posypání.

  1. Ve velké míse prošlehejte mascarpone a smetanu na nadýchanou směs. V jiné misce smíchejte kávu a marsalu. Perníčky (můžete je nalámat na menší kousky) namočte do kávové směsi a pak jimi vyložte skleničky nebo mističky.
  2. Na ně rozetřete třetinu smetanové směsi v hladké vrstvě a dál vrstvy střídejte, dokud nenaplníte celé sklenice. Povrch uhlaďte a bohatě posypejte kakaovým práškem. Pak perníčkové tiramisu dejte vychladit do lednice a můžete podávat. 

Náš tip: Z nadrceného cukroví můžete udělat i tyto nepečené kuličky s příchutí tiramisu podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více