Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět levných a chutných večeří pro každý den: Za tato jídla neutratíte více než 60 Kč a ještě si skvěle pochutnáte
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Po svátečních dnech se opět vracíme k běžné rutině a opět nám nastává každodenní otázka: Co zase uvařit k večeři? Ve všední dny přijdou vhod hlavně nějaké rychlovky, které se připraví téměř samy. Po vánočním hodování navíc oceníme pokrmy levné a trochu zdravější. Třeba takové, jako je pět následujících pokrmů. 

Nápady na rychlé a levné večeře 

Po svátečním lenošení se opět vracíme do pracovního shonu a na nějaké velké vyvařování přes týden většina z nás moc času nemá. Pokud si potrpíte na teplé večeře a nechcete se odbývat jen namazaným chlebem, je zkrátka třeba každý den něco ukuchtit. Co ale vymyslet, abyste se všem zavděčili a ještě jste stihli servírovat večeři v rozumnou dobu? Možná vám přijdou vhod následující tipy: 

Pondělí – cizrna na paprice

Luštěniny jíme obvykle hned první den nového roku, proč si je ale nevychutnat i dny další? Novoroční čočku pak vyměňte třeba za cizrnu. Chcete-li trochu odlehčit svou stravu od masa, můžete si vyzkoušet třeba tuto vynikající cizrnovou verzi kuřete na paprice. Jak na ni?

Budete potřebovat: 2 plechovky cizrny (cca 400 g vařené), 2 velké cibule, 1,5 lžíce kvalitní sladké papriky, 1/2 litru zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujonem, 1 pórek, nakrájený na šikmé proužky (nemusí být), cca 150 ml smetany (může být i kysaná nebo rostlinná), 1 citron, olej, pepř a sůl. 

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na oleji ve větším hrnci (cca 5 minut), poté přidejte papriku a restujte ještě minutu až dvě. Zalijte vývarem a povařte do měkka. Mezitím obsah jedné plechovky cizrny včetně tekutiny rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Když je cibulka v hrnci měkká, rovněž ji spolu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem. Do hrnce přidejte rozmixovanou cizrnu i druhou nerozmixovanou konzervu a nakrájený pórek. Opět přiveďte k varu a na mírném plameni vařte, dokud pórek nezměkne. Nakonec vmíchejte smetanu a šťávu z půlky citronu. Případně ještě dochuťte další citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s rýží nebo s těstovinami. 

Cena: cizrna (40 Kč), cibule (3 Kč), koření (5 Kč), smetana (12 Kč). Celkem 60 Kč.

Úterý – tyrolský gröstl

Inspiraci na levné a rychlé pokrmy můžete hledat také v rakouské kuchyni, hlavně v jídelníčku tyrolských horalů. Gröstl je jedním z jejich oblíbených pokrmů, který v zimě báječně zahřeje, a ještě do něj využijete zbytky z předchozího vaření. A jak jej připravíte?

Budete potřebovat: 500 g brambor, 2 lžíce oleje, 1 velkou cibuli, 200 g hovězího vařeného masa, sůl a pepř, 1 lžíci nasekané petržele, majoránku, kmín a máslo. 
Postup: Uvařte brambory, oloupejte a nechejte vychladnout. Nakrájejte jen na tenké plátky. Nasekejte vařené hovězí maso nahrubo a cibuli najemno. Ve velké pánvi zahřejte olej a osmahněte v něm cibuli. Přidejte brambory. Osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a kmínem. Vložte maso a opečte je dozlatova až křupava. Gröstl můžete podávat s volským okem nebo zelným salátem.
Cena: brambory (13 Kč), olej (2 Kč), cibule (3 Kč), maso (40 Kč), koření (3 Kč). Celkem 60 Kč. 

Středa – špagety aglio olio

Jestli je nějaká klasická rychlovka, jíž se zavděčíte dětem i dospělým, jsou to těstoviny. Nemusíte se ale nutně odbývat jen tou nejjednodušší verzí s kečupem. Levným a výborným těstovinovým pokrmem, který uvaříte za pár minut a ještě vám na něj stačí minimum ingrediencí, jsou špagety aglio olio

Budete potřebovat: 200 g špaget, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 3-4 stroužky česneku nakrájené nadrobno, 1/2 malé červené chilli papričky, jemně nasekané, malou hrst petrželky najemno nasekané.

Postup: Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a špagety v ní vařte asi 10 minut nebo dokud nejsou tzv. al dente. Když jsou těstoviny téměř hotové, rozehřejte na pánvi olej a 1 minutu na něm smažte česnek a chilli, dokud se nerozvoní a česnek lehce nezezlátne, nesmí však zhnědnout, aby nebyl hořký. Špagety slijte a přidejte je do česnekového oleje společně s petrželkou. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte, aby se vše spojilo. 

Cena: špagety (15 Kč), olej (13 Kč), česnek (4 Kč), chilli paprička (5 Kč), petržel (10 Kč). Celkem 47 Kč

Čtvrtek – pohanka s brynzou 

Chcete-li vařit levně a zdravě, nejlepší inspiraci najdete u našich předků. Oblíbenou potravinou v chudých horských a podhorských oblastech byla kdysi pohanka. Z této vynikající pseudoobiloviny, kterou v zimě oceníte pro její zahřívací schopnosti, se dá připravit spousta dobrot. Třeba s brynzou chutná úžasně. 

Budete potřebovat: 200 g pohanky, 2 cibule, 100 g brynzy, olej a pažitku nebo jarní cibulku na ozdobu. 

Postup: Pohanku propláchněte, zalijte vroucí vodou tak, aby sahala asi prst nad pohanku, zakryjte a zabalte na 30 minut do peřin. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte brynzu a za stálého míchání vše nechte rozpustit. Nakonec vmíchejte nasekanou pažitku. Uvařenou pohanku dejte na talíře, ozdobte brynzou a ihned podávejte.

Cena: pohanka (15 Kč), brynza (33 Kč), cibule (6 Kč), kysaná smetana (5 Kč). Celkem 59 Kč.

Pátek – rýžový nákyp

Máte-li chuť večer na něco sladkého, můžete si zavzpomínat na klasický pokrm školních jídelen a udělat si rýžový nákyp. Vynikající je třeba se švestkovým nebo broskvovým kompotem. Příprava je velmi snadná.

Budete potřebovat: 150 g rýže, 750 ml mléka, 50 g cukru, 80 g másla, 2 vejce, 400 g okapaného kompotovaného ovoce nebo 2-3 nastrouhaná jablka), sůl, 1 hrst rozinek (nemusí být), máslo na vymazání pekáčku. 

Postup: Pekáč vymažte máslem. Rýži propláchněte vodou, sceďte a uvařte v mléce, které jste osladili a lehce osolili. Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte pevný sníh. Uvařenou rýži vyklopte do mísy a vmíchejte do ní ihned máslo. Po vychladnutí přidejte žloutky a nakonec do směsi lehce vmíchejte sníh z bílků. Polovinu hmoty rozprostřete do připraveného pekáče, na ni naskládejte vrstvu okapaného kompotovaného ovoce. Pro vylepšení můžete přidat rozinky a přikryjte druhou polovinou rýže. Pekáč přiklopte a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C cca 50 minut. Ke konci pečení nákyp odkryjte a ještě dopečte.

Cena: rýže (6 Kč), mléko (15 Kč), máslo (11 Kč), vejce (10 Kč), ovoce (cca 15 Kč). Celkem 57 Kč.

Náš tip: Místo rýžového nákypu můžete vyzkoušet podobný sladký pokrm - jáhelník. Staročeskou specialitu snadno zvládnete podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více