

Zapečená pohanka
Suroviny
- 500 g pohanky (používáme celá zrna, tedy kroupy, ale samozřejmě můžete použít lámanku)
- 4 vejce
- cca 200 g Hermelínu nebo Nivy či jiného výraznějšího sýra
- zelenina dle chuti a sezóny (tentokrát jsme použili jarní cibulku, cuketu, česnek, brokolici a pro barevnou pestrost mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice)
- 1 zeleninový bujón nebo sůl
Postup přípravy receptu
Pohanku namočíme na 2-3 hodinky do studené vody - nevaříme. Díky namočení změkne, ale neztratí cenné látky. Přebytečnou vodu slijte. Poté ji osolíme nebo do ní rozdrobíme (opravdu na jemno) kostičku bujónu.
Mezitím na pánvičce orestujeme na olivovém oleji nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou cuketu a česnek (pozor, ať nezčerná - zhořkl by).
Brokolice rozkrájíme na růžičky a uvaříme na skus. Pokud použijete brokolici mraženou, máte o tento krok ulehčenou práci, ale čerstvá je čerstvá. Veškerou zeleninu zamíchejte do pohanky, tedy i mraženou směs, pokud ji použijete. Pohanku přendejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy.
V hrnku rozkvedlejte 4 vejce, můžete je zředit trochou mléka a osolte je (počítejte také se slaností sýra, tak raději méně než více). Pohanku zalijte vejci a povrch posypte nakrájeným či nastrouhaným sýrem.
Pečte dozlatova. Pohanku peču v remosce, pokud bych ji pekla v troubě, tak bych nastavila teplotu kolem 200°C.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zapečená pohanka
-
super
. davam bodik. pohanka je vyborna a zdrava. tento recept doporucuji vsem, kdo ma rad kvalitni jidlo a ma rad svoje zdravicko. a taky zalezi mu na tom jak vypada.
-
V nejbližší době kupuji pohanku. Toto mě setsakramensky nutí vyzkoušet. Vypadá to suprově
-
nevěřila jsem, ale po ochutnání začínám být nadšenec pohanky
-
pohanku zbožňuju
ta kouřící porce, to je teda mazec -
Akosi som tento recept prehliadla, tak si ho dávam k obľúbeným...
Pohánka je výborná vec
-
vypadá to naprosto úžasně, fakt se těším až to zítra vyzkouším, miluji tato jídla, teď jsem dělala zapečenou Quinoa
-
Tohle mám uložené už dávno, jen jsem se k realizaci zatím nedostala...ale jako nastartování nezbytné diety to vidím už reálně
Naštěstí mi tyhle pokrmy chutnají
-
Zní to dobře,ještě nevím jak to bude chutnat
-
No, já se nebráním ničemu, ráda uvařím pohanku se sýrem i bůček se zelím...
a knedlíkem. Podle mě je všechno závislé na množství, které do sebe člověk dostane... Jeden až dva bramborové knedlíky (slabé plátečky) spolu se zeleninovou přílohou - třeba dušeným kysaným zelím a půl porcí (5 g) libového masa - podle mě neuškodí a nemusíme být zastánci zdravé výživy. Volím zdravý rozum v kombinaci se střídmostí...
Moje hesla zdravé výživy zní (a všichni je známe):
"Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta."
"Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli."
Ovšem za recept moc děkuji, -
To Eliza: i tvá pohanka vypadá skvěle
. Moc děkuju za pozitivní reakci, vlídné slovo člověka potěší. A hlavně jsem ráda, že jste si pochutnali. Neustále totiž bojuji s odpůrci zdravé výživy
-
Na tento recept došlo nakonec až dnes k večeři, ale jsem moc ráda, že jsem ho realizovala. Moc jsme si pochutnali, hlavně syn byl nadšen (podle mého očekávání)
.
Přípravu jsem trochu upravila podle aktuálního stavu zásob. Použila jsem mraženou zeleninovou směs s názvem "Americká" (obsahuje brokolici, hrášek, kukuřičná zrna, malé kukuřičné klásky ad.), která je již ochucená nějakým kořeněným máslem - jen jsem ji zmrzlou promíchala s namočenou pohankou, ochutila česnekem, solí a zeleninovou Zdravitou (něco jako Podravka, ale ze "zdravé výživy"). Zapékala jsem 15 minut a teprve potom zalila vejci, aby se směs spojila. Celý povrch jsem pokladla plátky eidamu a poté půl na půl hermelínem a nivou.
Takže moc děkuji za inspirativní recept a na oplátku posílám bod a foto. -
to vypadá že už to někdo jednou jedl,nic ve zlým
-
Tak to bych mohla zkusit, myslím, že to bude něco pro syna
. No a my si dáme taky
. Snad to stihnu dnes večer a bodík pošlu pak. Díky za recept!!
-
Zkoušela jsem takto připravovanou pohanku i nezapečenou, ale takhle je opravdu lepší - sýrová krustička
je prostě jedinečná.
-
Pohanku miluji, musím pochválit její přípravu - nikdy pohanku nevařit - ztrácí rutin - potřebný pro naše žíly
+ bod
Pro sebe bych už pokrm nezapékala