Zapečená pohanka

coco-choc Kuchařka:

Doba přípravy: cca 40 min. pečení PT0H40M Zeleninová jídla 16 názorů

512
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Suroviny

500 g pohanky (používáme celá zrna, tedy kroupy, ale samozřejmě můžete použít lámanku)
4 vejce
cca 200 g hermelínu nebo nivy či jiného výraznějšího sýra
zelenina dle chuti a sezóny (tentokrát jsme použili jarní cibulku, cuketu, česnek, brokolici a pro barevnou pestrost mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice)
1 zeleninový bujón nebo sůl
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku namočíme na 2-3 hodinky do studené vody - nevaříme. Díky namočení změkne, ale neztratí cenné látky. Přebytečnou vodu slijte. Poté ji osolíme nebo do ní rozdrobíme (opravdu na jemno) kostičku bujónu.

  2. Mezitím si na pánvičce orestujeme na olivovém oleji nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou cuketu a česnek (pozor, ať vám nezčerná - zhořkla by).

  3. Brokolice rozkrájíme na růžičky a uvaříme na zkus. Pokud použijete brokolici mraženou, máte o tento krok ulehčenou práci, ale čerstvá je čerstvá. Veškerou zeleninu zamíchejte do pohanky, tedy i mraženou směs, pokud ji použijete. Pohanku přendejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy.

  4. V hrnku rozkvedlejte 4 vejce, můžete je zředit trochou mléka a osolte je (počítejte také se slaností sýra, tak raději méně než více). Pohanku zalijte vejci a povrch posypte nakrájeným či nastrouhaným sýrem.

  5. Pečte dozlatova. Pohanku peču v remosce, pokud bych ji pekla v troubě, tak bych nastavila teplotu kolem 200°C.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zapečená pohanka

  • Natalif Natalif

    super :yes:. davam bodik. pohanka je vyborna a zdrava. tento recept doporucuji vsem, kdo ma rad kvalitni jidlo a ma rad svoje zdravicko. a taky zalezi mu na tom jak vypada. :-K

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    V nejbližší době kupuji pohanku. Toto mě setsakramensky nutí vyzkoušet. Vypadá to suprově:yes:

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    nevěřila jsem, ale po ochutnání začínám být nadšenec pohanky
    :-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    pohanku zbožňuju;-):-p:yes::yes:
    ta kouřící porce, to je teda mazec:yes::yes::yes::-K;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Akosi som tento recept prehliadla, tak si ho dávam k obľúbeným...;-) Pohánka je výborná vec:yes:

    Odpovědět

  • Kosheeeen Kosheeeen

    vypadá to naprosto úžasně, fakt se těším až to zítra vyzkouším, miluji tato jídla, teď jsem dělala zapečenou Quinoa

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Tohle mám uložené už dávno, jen jsem se k realizaci zatím nedostala...ale jako nastartování nezbytné diety to vidím už reálně:-8 Naštěstí mi tyhle pokrmy chutnají:-)

    Odpovědět

  • cima10 cima10(neregistrovaný)

    Zní to dobře,ještě nevím jak to bude chutnat:-O

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    No, já se nebráním ničemu, ráda uvařím pohanku se sýrem i bůček se zelím...;-) a knedlíkem. Podle mě je všechno závislé na množství, které do sebe člověk dostane... Jeden až dva bramborové knedlíky (slabé plátečky) spolu se zeleninovou přílohou - třeba dušeným kysaným zelím a půl porcí (5 g) libového masa - podle mě neuškodí a nemusíme být zastánci zdravé výživy. Volím zdravý rozum v kombinaci se střídmostí...;-)
    Moje hesla zdravé výživy zní (a všichni je známe):
    "Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta."
    "Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli."
    Ovšem za recept moc děkuji, :-K

    Odpovědět

  • coco-choc coco-choc(autor receptu)

    To Eliza: i tvá pohanka vypadá skvěle :-p. Moc děkuju za pozitivní reakci, vlídné slovo člověka potěší. A hlavně jsem ráda, že jste si pochutnali. Neustále totiž bojuji s odpůrci zdravé výživy :-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Na tento recept došlo nakonec až dnes k večeři, ale jsem moc ráda, že jsem ho realizovala. Moc jsme si pochutnali, hlavně syn byl nadšen (podle mého očekávání) :-).
    Přípravu jsem trochu upravila podle aktuálního stavu zásob. Použila jsem mraženou zeleninovou směs s názvem "Americká" (obsahuje brokolici, hrášek, kukuřičná zrna, malé kukuřičné klásky ad.), která je již ochucená nějakým kořeněným máslem - jen jsem ji zmrzlou promíchala s namočenou pohankou, ochutila česnekem, solí a zeleninovou Zdravitou (něco jako Podravka, ale ze "zdravé výživy"). Zapékala jsem 15 minut a teprve potom zalila vejci, aby se směs spojila. Celý povrch jsem pokladla plátky eidamu a poté půl na půl hermelínem a nivou.
    Takže moc děkuji za inspirativní recept a na oplátku posílám bod a foto. :-K

    Odpovědět

  • pizza pizza(neregistrovaná)

    ;-) to vypadá že už to někdo jednou jedl,nic ve zlým:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Tak to bych mohla zkusit, myslím, že to bude něco pro syna :-). No a my si dáme taky :-p. Snad to stihnu dnes večer a bodík pošlu pak. Díky za recept!!

    Odpovědět

  • coco-choc coco-choc(autor receptu)

    Zkoušela jsem takto připravovanou pohanku i nezapečenou, ale takhle je opravdu lepší - sýrová krustička :-p:-p:-p je prostě jedinečná.

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Pohanku miluji, musím pochválit její přípravu - nikdy pohanku nevařit - ztrácí rutin - potřebný pro naše žíly ;-)+ bod :yes: Pro sebe bych už pokrm nezapékala ;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo