

Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru
Suroviny 4 porce
- 3 housky z předešlého dne (i starší, zachovalé)
- 3 vejce
- 60 g pórku (asi 15 cm bílé části)
- 100 g gorgonzoly
- 50 g sýra comte nebo edamu (možno nahradit eidamem 40%)
- 8 lžic mléka
- 4 lžíce másla
- muškátový oříšek
- černý pepř
- sůl
- ---
- Vývar:
- 1 malé hovězí žebro
- 1 malá mrkev
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 malé rajče
- nové koření
- bobkový list
- pepř
- sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
Z hovězího žebra, kořenové zeleniny, malého rajčete a koření připravíme dlouze tažený vývar (vše vložíme do studené vody a od bodu varu necháme zlehounka odpařovat 3-4 hodiny).
Nebo použijeme vývar připravený předem, nebo třeba i rychlý vývar z kostky, jsme-li tak zvyklí.Sýry nameleme na masovém strojku, nebo jemně nastrouháme.
Dopředu nakrájíme housky na co nejmenší kousky.
Pórek nakrájíme velmi najemno a orestujeme ho na jedné lžíci másla. Necháme vychladnout a promícháme s mletými sýry.
Přidáme vejce, mléko a třikrát k němu "strouhneme" muškátový oříšek.
Vše dobře promícháme a přisypeme nadrobno nakrájené housky. Osolíme, opepříme, promísíme a necháme asi 15 minut nasáknout.
Z této hmoty vytváříme kuličky velikosti golfového míčku a nakonec je trochu rozplácneme namočenou lžící.
V pánvi rozehřejeme zbytek másla (můžeme přidat pár kapek oleje, aby máslo neprskalo) a knedlíčky opečeme z obou stran. Necháme vychladnout a odmastit na papírové utěrce a poté vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut.
V kastrolku rozehřejeme 2 lžíce másla a zasypeme stejným množstvím mouky. Zalijeme připraveným vývarem do hustoty řidší omáčky a na mírné teplotě prováříme 20-30 minut.
Hotové knedlíčky podáváme přelité zahuštěným vývarem a konzumujeme lžící.
Knedlíčky je možné konzumovat i v polévce s nezahuštěným vývarem, nebo přelité přepuštěným máslem a posypané jemně strouhaným parmazánem.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází z GastroNews.cz, článku "Knedlíčky na lžíci". Jelikož existuje několik variant tohoto receptu, předkládám svůj, oblíbený a vyzkoušený.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru
-
pěkné knedle
-
krása
-
Andrejko, syté to je opravdu hodně. Snědla jsem dva a odpadla jsem...
I manžel dal jen čtyři.
Ladi, tak si pochutnejte a vyblejskni nám výsledek... -
Eliza: tak zrovna tento díl jsem viděla taky a zuřila jsem u toho jak tajfún
ta byla chytrá jak rádio Jerevan..příšerně nesymaptická a všechno věděla, znala..pamatuju si tu osobu docela přesně
vůbec neměla šajnu o tom, jak se má správný vývar dělat..ale my..my víme -
rebeka: Občas se dívám na Prostřeno na Primě.. Byla tam taková namachrovaná oplácaná frajle (nějak před Vánoci) a tvrdila, že vývar se musí dělat krátce (asi půl hoďky), jinak by byl úplně "vyvařený"(jakože bez chuti)...
Bavila jsem se královsky, ale na druhou stranu je to strašné...ovšem komu není rady, tomu není pomoci
-
já ta žebra, milá El, zase vidím v pomaláči
asi mám PHmánii
golfáče..hmm, velmi interesantní -
No já jen hledím
Taková dobrůtka
+5
A jak to krásně vypadá
-
spagetka:No že to bude dobrota, to je mi jasný
-
Jé teď mě napadlo, mám čerstvý kozí sýr z farmy od nás, už se těším, zítra bude pochoutka
Manžel schválil, takže zítřejší oběd je jasný -
1974andrea:Odpovím za Elizu, protože to znám - jo syté to je. Ale vynikající!!!!!
-
To je velmi zajímavý recept a bude to asi i dost syté, viď?
-
-
Krásné knedlíčky
-
Eli, supéér
jen můj bavorák by ti řekl, co tam má co dělat gorgonzola (ber to jako vtip, ale fakt by to řekl
)prostě dělám podle tchýňky, dávám krkonošský sýr.Ale je to dobrota, doporučuju