Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Bezmasá jídla 14 názorů

Suroviny

3 housky z předešlého dne (i starší, zachovalé)
3 vejce
60 g pórku (asi 15 cm bílé části)
100 g gorgonzoly
50 g sýra comte nebo edamu (možno nahradit eidamem 40%)
8 lžic mléka
4 lžíce másla
muškátový oříšek
černý pepř
sůl
---
Vývar:
1 malé hovězí žebro
1 malá mrkev
1/2 celeru
1 petržel
1 malé rajče
nové koření
bobkový list
pepř
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z hovězího žebra, kořenové zeleniny, malého rajčete a koření připravíme dlouze tažený vývar (vše vložíme do studené vody a od bodu varu necháme zlehounka odpařovat 3-4 hodiny).
    Nebo použijeme vývar připravený předem, nebo třeba i rychlý vývar z kostky, jsme-li tak zvyklí.

  2. Sýry nameleme na masovém strojku, nebo jemně nastrouháme.

  3. Dopředu nakrájíme housky na co nejmenší kousky.

  4. Pórek nakrájíme velmi najemno a orestujeme ho na jedné lžíci másla. Necháme vychladnout a promícháme s mletými sýry.

  5. Přidáme vejce, mléko a třikrát k němu "strouhneme" muškátový oříšek.

  6. Vše dobře promícháme a přisypeme nadrobno nakrájené housky. Osolíme, opepříme, promísíme a necháme asi 15 minut nasáknout.
    Z této hmoty vytváříme kuličky velikosti golfového míčku a nakonec je trochu rozplácneme namočenou lžící.
    V pánvi rozehřejeme zbytek másla (můžeme přidat pár kapek oleje, aby máslo neprskalo) a knedlíčky opečeme z obou stran. Necháme vychladnout a odmastit na papírové utěrce a poté vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut.

    V kastrolku rozehřejeme 2 lžíce másla a zasypeme stejným množstvím mouky. Zalijeme připraveným vývarem do hustoty řidší omáčky a na mírné teplotě prováříme 20-30 minut.
    Hotové knedlíčky podáváme přelité zahuštěným vývarem a konzumujeme lžící.

    Knedlíčky je možné konzumovat i v polévce s nezahuštěným vývarem, nebo přelité přepuštěným máslem a posypané jemně strouhaným parmazánem.

Poznámka

Recept pochází z GastroNews.cz, článku "Knedlíčky na lžíci". Jelikož existuje několik variant tohoto receptu, předkládám svůj, oblíbený a vyzkoušený.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 403 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru

  • suslajda suslajda

    ;-):yes::yes:pěkné knedle:-*

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p krása:yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Andrejko, syté to je opravdu hodně. Snědla jsem dva a odpadla jsem...:-D I manžel dal jen čtyři.
    Ladi, tak si pochutnejte a vyblejskni nám výsledek...:yes:;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Eliza: tak zrovna tento díl jsem viděla taky a zuřila jsem u toho jak tajfún:-!:-! ta byla chytrá jak rádio Jerevan..příšerně nesymaptická a všechno věděla, znala..pamatuju si tu osobu docela přesně:no:
    vůbec neměla šajnu o tom, jak se má správný vývar dělat..ale my..my víme:-8;-):yes::-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    rebeka: Občas se dívám na Prostřeno na Primě.. Byla tam taková namachrovaná oplácaná frajle (nějak před Vánoci) a tvrdila, že vývar se musí dělat krátce (asi půl hoďky), jinak by byl úplně "vyvařený"(jakože bez chuti)...:-O Bavila jsem se královsky, ale na druhou stranu je to strašné...ovšem komu není rady, tomu není pomoci:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    já ta žebra, milá El, zase vidím v pomaláči:-8 asi mám PHmánii:-D:-D
    golfáče..hmm, velmi interesantní:-8;-):-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-ONo já jen hledím;-)Taková dobrůtka:-p+5:yes:A jak to krásně vypadá:-K:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    spagetka:No že to bude dobrota, to je mi jasný:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jé teď mě napadlo, mám čerstvý kozí sýr z farmy od nás, už se těším, zítra bude pochoutka :-p:-p:-p
    Manžel schválil, takže zítřejší oběd je jasný:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    1974andrea:Odpovím za Elizu, protože to znám - jo syté to je. Ale vynikající!!!!!:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    To je velmi zajímavý recept a bude to asi i dost syté, viď?:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

  • eva hubova eva hubova

    Krásné knedlíčky:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eli, supéér :yes::yes: jen můj bavorák by ti řekl, co tam má co dělat gorgonzola (ber to jako vtip, ale fakt by to řekl:-D:-D)prostě dělám podle tchýňky, dávám krkonošský sýr.Ale je to dobrota, doporučuju ;-):-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: tyrolský knedlík tyrolský knedlíček tyrolské knedlíky se sýrem sýrové knedlíčky sýrové knedlíky sýrový knedlík do polévky tirolský knedlik tyrolské knedle tyrolský knedlík do polévky tirolský knedlíček tyrolské sýrové knedlíčky tyrolské speciality zahuštěný kuřecí vývar sýrový knedlík tyrolský štrudl tyrolské recepty sýrový knedlíky dlouze tažený vývar tažený vývar špenátové knedlíky