Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete-li někomu vyznat lásku, nemusíte hned kupovat nákladné dary. Je možné říct to sladce křehkým ořechovým pečivem ve tvaru srdíček. Podle receptu bývalé vítězky MasterChefa Besky je uděláte během chviličky. 

Místo bonboniéry darujte domácí srdíčka

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem, chcete-li někomu, koho máte rádi, udělat radost nebo chcete-li rovnou někomu vyznat lásku, je nejlepší tak učinit tím, že mu připravíte něco dobrého na zub.

Samozřejmě můžete uvařit romantickou večeři, ideálním dárkem je ale i něco sladkého. Pokud vám ale na někom opravdu záleží, není škoda ho odbývat tradiční bonboniérou nebo tabulkou čokolády?

Raději si dejte práci a něco mu z lásky upečte. Není nutné se dělat s nazdobenými dorty nebo složitými moučníky, stejnou radost určitě udělá zdánlivě obyčejné pečivo mající tvar srdíček připravené podle receptu vítězky soutěže MasterChef Česko z roku 2021 Veroniky Beskydiarové, kterou všichni diváci znají pod přezdívkou Besky. 

Z listového těsta

Na těchto půvabných srdíčkách je úžasné hlavně to, že na to, jak vypadají efektně, jsou velmi jednoduché na přípravu a dokáží je udělat i ti, kteří nemají mnoho pekařských zkušeností. To hlavní, co na ně potřebujete, je listové těsto.

Samozřejmě můžete použít domácí, pokud si ale chcete usnadnit práci, použijte raději to kupované, které seženete snad v každém obchodě. V současnosti jsou již k dostání i kvalitní máslová. Srdíčka podle Besky jsou vlastně jen takové jednoduché šneky, ovšem nápaditě stočené tak, že po nakrájení řezy vypadají jako srdíčka

Nejlepší jsou s lískovými oříšky

Jako náplň používá Besky do srdíček lískové ořechy, klidně lze ale použít třeba vlašské nebo mandle. Ořechy pak doplňuje ještě ořechovým krémem/máslem. V původní verzi to úplně stačí, Besky ale ještě doporučuje případně srdíčka namočit i z části do čokolády, budou ještě lepší a také budou vypadat zajímavěji. A jak tedy ona úžasné ořechová srdíčka připravíte? 

Budete potřebovat: 80 g lískových ořechů bez slupky, 400 g listového těsta, 8-9 lžic ořechového krému (podle vaší volby, doporučujeme například BigBoy) a 50 g moučkového cukru. 

  1. Lískové ořechy krátce opražte nasucho v nepřilnavé pánvi, dokud se nerozvoní a na povrchu jemně nezezlátnou. Poté je posekejte najemno nožem nebo v mixéru. 
  2. Na lehce pomoučené pracovní desce rozválejte listové těsto na rozměr 40 x 25 cm. 
  3. Rozválené těsto potřete oříškovým krémem a zasypte najemno posekanými ořechy. Plát těsta rolujte z delší strany náplní dovnitř, v polovině rolování se zastavte a zarolujte těsto stejným způsobem z protilehlé strany. Pokud jste postupovali dobře, ve středu by se měly dvě zarolované části setkat. V místě, kde se rolky stýkají, je navlhčete vodou a přitiskněte k sobě, aby se při pečení spojily 
  4. Dvojrolku nakrájejte příčně ostrým nožem na 1 až 1,5 cm silné plátky. Listové těsto má rádo chlad, proto je dobré dát před pečením vykrájená srdíčka na 30 minut do lednice. 
  5. Pak je vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek na plechu jemně stlačte prsty anebo nožem do tvaru srdíčka, posypejte je moučkovým cukrem a pečte 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 220 °C. 

Na Besky nejen v soutěži MasterChef se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Recept pochází z knihy Veroniky Beskydiarové alias Besky Pečeme nebesky, jde již o druhou publikaci této vítězky MasterChefa z roku 2021. Až v této kuchařce se autorka plně věnuje tomu, co má nejraději  - tedy sladkému. Kniha  jsem rozřazená do tří hlavních kapitol. V první kapitole ─ Jednoduché nebeské pečení, jejíž součástí jsou i srdíčka, ukazuje, že péct může začít úplně každý. Jsou v ní jednoduché dezerty, celosvětové stálice i oblíbené české klasiky. Druhá kapitola ─ Duely ─ obsahuje sadu vizuálně podobných zákusků, které jsem postavila v pomyslném soubojovém duelu proti sobě, a na vás je, abyste rozhodli, kdo je vítěz? Třetí kapitola Dorty poodhaluje tajemství všeho, co by měl nadšenec do cukrařiny o vysokých piškotech a dortech vědět.
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více