Prvomájové dobroty pro zamilované: Zkuste růžovou polévku a jahodový krém

1. 5. 2021 10:04

Ostatní Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, Bahula Zdroj: Toprecepty, Bahula
První máj - lásky čas! Čert vem Valentýn, u nás v Česku se milenci líbají pod rozkvetlou třešní. Chcete svou drahou polovičku v tento den potěšit speciálním menu? Zkuste třeba netradiční růžovou polévku nebo sladký dezert s jahodovým krémem.

Vidíme to růžově

Prvomájový svátek zamilovaných je ryze českou záležitostí, na kterou můžeme být hrdí. Jen považte; je přece tísíckrát romantičtější políbit drahou osobu pod rozkvetlou třešní a za svitu slunce, než se s ní muchlovat v tuhé zimě uprostřed února, kdy jinde ve světě slaví Valentýn. Přejete si letos svou milou nebo svého milého potěšit něčím speciálním? Láska prochází žaludkem, proto vsaďte speciální prvomájové menu.

Svěží Panzanella

Jako vydatný předkrm, ale klidně i jako hlavní chod poslouží italský salát Panzanella. Pokrm původem z Toskánska se připravuje z rajčat a cibule, často se do něj přidávají také okurky. Svěží zálivka se dělá z olivového oleje, octa a utřeného česneku. Nezbytnou součástí Panzanelly jsou také krutony, které se dělají ze starého bílého chleba (může být například toastový), který se namočí a poté opeče dokřupava. Tip: Promeňte tuto skvělou chuťovku v prvomájovou specialitu tím, že krutony vyrobíte ve tvaru srdíček. Jak na to?

Netradiční těstoviny

Pokud nechcete vařit nebo rovnou chystat kompletní menu, polovičku jistě potěšíte i dobrou domácí limonádou. Tu můžete vyrobit z čerstvého ovoce, ale také z domácího sirupu. Zkuste růžový nebo levandulový sirup, skvělá je například malinová limonáda. Barevné pití ve sklenici doplňte květy nebo kousky ovoce a krásný drink je na světě. Do limonády se samozřejmě dá přimíchat také alkohol, například vodka, která prakticky neovlivní chuť sladkého pití. Rázem máte z limonády míchaný koktejl jako z luxusního baru.

Ať už alko, nebo nealko, osvěžující pití bude skvěle chutnat v kombinaci s těstovinami. Zkuste to tentokrát netradičně. Co takhle ravioli z červené řepy plněné ricottou a růžovým pepřem? Neskutečně zdravé, chuťově zajímavé jídlo milovaného strávníka potěší, ale nezatíží jeho trávení, takže po něm bude shopen vyrazit na májovou procházku, třeba právě pod tu rozkvetlou třešeň.

 
Opravdu speciální je růžová polévka - to váš drahý nebo drahá určitě ještě nejedli. Jak ji vyrobit, aby byla dobrá a měla krásně zářivou barvu?
 

Jahodový krém - sladké pohlazení

Správné menu bez sladké tečky? To ani omylem. Navíc, právě sladkým dezertem partnera potěšíte určitě nejvíc. Chcete-li něco luxusního a máte-li už dost růžové, co takhle crème brûlée? Legenda (nejen) francouzské kuchyně vyžaduje trochu práce, ale není právě sváteční První máj tou vhodnou příležitostí k tomu tento dezert vyzkoušet?

 
Jestli ale chcete růžovou, jahodový krém je naprosto jasná volba. Můžete upéct dort ve tvaru srdce, který je nadýchaný a na povrchu ozdobený právě jahodovým krémem, nebo se pusťte do na přípravu méně náročných a vzhledově decentnějších, nicméně stejně lahodných piškotových řezů.
 

I obyčejný koláč nebo buchta s ovocem ale udělá dojem. Pokud nemusíte jahody, zkuste jiné lesní plody. Nezapomeňte ovšem na drobenku, která každý koláč dovede k dokonalosti. Pečete rádi muffiny? A co takhle zkusit cupcakes? Čím se tyto dvě původem americké dobroty liší, to se dozvíte tady:

Zamilované cupcakes zkuste například ve vanilkovo-citrónové příchuti, která zaručuje ideální kombinaci sladkého a svěžího. Ozdobte je jahodami ochuceným mascarpone a růžovou posypkou, třeba ve tvaru srdíček. Přejeme dobrou chuť na na Prvního máje hodně lásky!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…
    Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

    Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

    Bývalý prezident České republiky, světově proslulý dramatik, esejista, disident i spisovatel byl…
    Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

    Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

    Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak…