Prvomájové dobroty pro zamilované: Zkuste růžovou polévku a jahodový krém
1. 5. 2021 Vaření
První máj - lásky čas! Čert vem Valentýn, u nás v Česku se milenci líbají pod rozkvetlou třešní. Chcete svou drahou polovičku v tento den potěšit speciálním menu? Zkuste třeba netradiční růžovou polévku nebo sladký dezert s jahodovým krémem.
Vidíme to růžově
Prvomájový svátek zamilovaných je ryze českou záležitostí, na kterou můžeme být hrdí. Jen považte; je přece tísíckrát romantičtější políbit drahou osobu pod rozkvetlou třešní a za svitu slunce, než se s ní muchlovat v tuhé zimě uprostřed února, kdy jinde ve světě slaví Valentýn. Přejete si letos svou milou nebo svého milého potěšit něčím speciálním? Láska prochází žaludkem, proto vsaďte speciální prvomájové menu.
Svěží Panzanella
Jako vydatný předkrm, ale klidně i jako hlavní chod poslouží italský salát Panzanella. Pokrm původem z Toskánska se připravuje z rajčat a cibule, často se do něj přidávají také okurky. Svěží zálivka se dělá z olivového oleje, octa a utřeného česneku. Nezbytnou součástí Panzanelly jsou také krutony, které se dělají ze starého bílého chleba (může být například toastový), který se namočí a poté opeče dokřupava. Tip: Promeňte tuto skvělou chuťovku v prvomájovou specialitu tím, že krutony vyrobíte ve tvaru srdíček. Jak na to?
Netradiční těstoviny
Pokud nechcete vařit nebo rovnou chystat kompletní menu, polovičku jistě potěšíte i dobrou domácí limonádou. Tu můžete vyrobit z čerstvého ovoce, ale také z domácího sirupu. Zkuste růžový nebo levandulový sirup, skvělá je například malinová limonáda. Barevné pití ve sklenici doplňte květy nebo kousky ovoce a krásný drink je na světě. Do limonády se samozřejmě dá přimíchat také alkohol, například vodka, která prakticky neovlivní chuť sladkého pití. Rázem máte z limonády míchaný koktejl jako z luxusního baru.
Mohlo by vás zajímat
Ať už alko, nebo nealko, osvěžující pití bude skvěle chutnat v kombinaci s těstovinami. Zkuste to tentokrát netradičně. Co takhle ravioli z červené řepy plněné ricottou a růžovým pepřem? Neskutečně zdravé, chuťově zajímavé jídlo milovaného strávníka potěší, ale nezatíží jeho trávení, takže po něm bude shopen vyrazit na májovou procházku, třeba právě pod tu rozkvetlou třešeň.
Jahodový krém - sladké pohlazení
Správné menu bez sladké tečky? To ani omylem. Navíc, právě sladkým dezertem partnera potěšíte určitě nejvíc. Chcete-li něco luxusního a máte-li už dost růžové, co takhle crème brûlée? Legenda (nejen) francouzské kuchyně vyžaduje trochu práce, ale není právě sváteční První máj tou vhodnou příležitostí k tomu tento dezert vyzkoušet?
Mohlo by vás zajímat
I obyčejný koláč nebo buchta s ovocem ale udělá dojem. Pokud nemusíte jahody, zkuste jiné lesní plody. Nezapomeňte ovšem na drobenku, která každý koláč dovede k dokonalosti. Pečete rádi muffiny? A co takhle zkusit cupcakes? Čím se tyto dvě původem americké dobroty liší, to se dozvíte tady:
Zamilované cupcakes zkuste například ve vanilkovo-citrónové příchuti, která zaručuje ideální kombinaci sladkého a svěžího. Ozdobte je jahodami ochuceným mascarpone a růžovou posypkou, třeba ve tvaru srdíček. Přejeme dobrou chuť na na Prvního máje hodně lásky!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více