Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Louis de Funès byl gurmán. Nepohrdl ale vepřovými ledvinkami nebo zelňačkou a sám si pěstoval bio zeleninu
Zdroj: Wikimedia Comons, Marisa Rastellini (Mondadori Publishers), Public Domain

Cholerický četník ze Saint-Tropez, ale i noblesní majitel restaurace ve filmu Grand restaurant pana Septima patřil k nejpopulárnějším francouzkým hercům. Louis de Funès byl ovšem ve skutečnosti Španěl. Lásku k francouzské kuchyni ale předstírat nemusel. „Fufu“, jak se mu přezdívalo, byl gurmán.

Dobře se oženil

Louis de Funès uměl ocenit dobré a kvalitní jídlo. Role gastronomického průvodce, který hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací ve filmu Křidýlko nebo stehýnko, byla herci doslova šitá na míru.

Populární herec, kterého si většina lidí spojuje s rtuťovitým četníkem mluvícím hlasem Františka Filipovského, se v mládí potýkal s nedostatkem peněz.

Pracoval jako kožešník i prodavač, dlouho se živil jako barový pianista. Za války pak zažil i hlad. Dá se říct, že nejvíc si „polepšil“ sňatkem s druhou manželkou. Jeanne pocházela ze zámožné rodiny a zdědila zámek Clermont na Loiře.

Na prvním místě kvalita

Ačkoli prostřednictvím televizních obrazovek Louis de Funès často vstupoval nejen do francouzských do domácností a diváci měli pocit, že ho dobře znají, opak byl pravdou.

Za branou svého domova si rád užíval přepych a luxus. A to platilo i o jídle. Nebyl žádný velký jedlík jako například jeho kolega Jean Gabin, ale vysoká gastronomie hrála důležitou roli nejen v jeho filmech, ale i v životě. 

Jak prozradil jeho syn Olivier (mimochodem také herec), Funès preferoval menší porce pokrmů z kvalitních surovin, samozřejmostí pak bylo dokonalé prostírání a servírování.

Na čem si „Fufu“ pochutnával?

Jak se můžeme dozvědět z knihy En cuisine aves Louis de Funès, tedy sbírky receptů z kultovních filmů, šlo o pokrmy, které měl herec rád i ve skutečnosti. 

A překvapivě šlo i o zelňačku, které sehrála hlavní roli ve stejnojmenném filmu, na jehož scénáři se Funès podílel. Nepohrdl ani na první pohled obyčejnými a levnými vepřovými ledvinkami na cibulce, z dezertů pak měl rád kousek tvarohového koláče nebo jahodového dortu zdobeného bílou čokoládou.

Propagátor bio zeleniny

Koho by ale napadlo, že jednou z největších zálib velkého (i když postavou malého) herce bylo zahradničení? Na zámku v Clermont pěstoval růže, ale ještě víc se věnoval svému skleníku a pěstování zeleniny. Bez nadsázky můžeme konstatovat, že Louis de Funès patřil k prvním propagátorům ekologického zemědělství. 

Své soukromí si střežil, přesto dovolil několika novinářům navštívit právě zahradu a skleník, aby se o tuto vášeň podělil se světem. Horlivě obhajoval bio zeleninu a kvalitní potraviny a využívání místních surovin. To bylo na přelomu 70. a 80. let, kdy na vzestupu byla nadměrná spotřeba z dnešního pohledu nezdravého jídla.

Kvalitní a zdravé jídlo bohužel slavnému herci tolik život neprodloužilo. Jeho delší dobu nemocné srdce nevydrželo nápor třetího infarktu. Nezapomenutelný majitel restaurace ve filmu Grand restaurant pana Septima zemřel v roce 1983. Bylo mu 68 let.

Náš tip: Zdravou večeří z doma vypěstované zeleniny à la Louis de Funès může být i pohanka s restovanou zeleninou podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

cuisineactuelle.fr: Les recettes des films de Louis de Funès réunies dans un livre

radiofrance.fr: Un livre pour cuisiner avec Louis de Funès

discoverwalks.com: Top 10 Intriguing Facts about Louis de Funès

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více