Blahodárné bylinky by měly patřit do každé kuchyňky
12. 7. 2016 Životní styl
Bylinková mánie vtrhla do Česka před pár lety a v místních kuchyních nadělala pořádný nepořádek, díky bohu! Trend čerstvosti potravin s sebou přinesl nepřeberné množství možností přípravy pokrmů z čerstvých surovin. Základem těchto pokrmů nejsou kořenící směsi plné solí a glutamátů, ale čerstvé bylinky, které skvěle dochutí bez jakýchkoli náhražek. Výhodou u bylinek je jejich „dvojí využití“. S bylinkami dobře dochutíte každé jídlo, ale pomohou i při zdravotních potížích.
Když bylinky chutnají
Kdo by je nemiloval – jsou zelené, evokují v nás pocit zdraví a v jídlech výborně chutnají – BYLINKY. Trendem v bylinkářství současné doby není jen dochucení masa, salátů, rýže či těstovin, ale také spojení bylinek se sladkými pokrmy. Dezerty s citrusovými polevami může doladit výrazný rozmarýn či tymián. Ve zmrzlinách a dezertech zase vynikne osvěžující chuť máty a meduňky. A bonusem je, že bylinky si můžete vypěstovat doma v květináči nebo je téměř po celý rok zakoupit v obchodě.
Když bylinky léčí
Léčivá síla bylinek je známá po staletí. Z čerstvých i sušených bylinek jsou připravovány odvary nebo čaje. Lze je používat také ve formě kapek, které obsahují extrakt z bylinek. Dobré jsou i směsi kombinující více druhů bylinek, čímž léčí několik potíží najednou. V dnešní době, kdy je na každém rohu lékárna, není uměním vzít si prášek, ale vybrat si z nabídky přírodní přípravek, který pomáhá. Přírodní léčba bylinkami sice může být pomalejší než s klasickými léčivy z lékárny, zato může být účinnější a mnohdy trvalejší.
Devatero oblíbených bylinek:
- Bazalka – výborná na pesto, zdravá pro ledviny
- Koriandr – nezbytný k přípravě kari, tlumí migrény
- Tymián – výrazná vůně podtrhne chuť ryb a zvěřiny a odpuzuje klíšťata
- Rozmarýn – dodá chuť bramborám, těstovinám i masu a navíc povzbudí krevní oběh
- Šalvěj – léčí, hojí, uklidňuje mysl a skvěle chutná v nádivkách
- Meduňka – skvělá do osvěžujících drinků i pro podporu spánku ve formě čaje
- Máta – vynikající do koktejlů i letních pokrmů, účinná při přípravě čajů proti nadýmání
- Řeřicha – velké množství vitamínů v malých rostlinkách
- Libeček – výborný jako „přírodní bujón“ do polévek
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Šátečky z listového těsta v toustovači: Náplň zvolíme podle chuti, hotové jsou do pěti minut
Listové těsto je vynikající, křehké a chuťově neutrální těsto, které můžeme naplnit téměř jakoukoli náplní od ovocné, makové, tvarohové, až po náplně… Číst více
Sázená vejce z toustovače: Připravte si je s krásně tekutým žloutkem
Sázená vejce z toustovače jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak připravit vejce s dokonalým žloutkem, který je přesně podle vašich představ. Tento… Číst více
7 nápadů na využití toustového chleba: Je báječný na svačinu i přípravu pohoštění
Toustový chléb můžeme servírovat rovnou bez další tepelné úpravy namazaný chutnou pomazánkou a ozdobený, ale také se z něj dají připravit výborné… Číst více
Toustovač se hodí k přípravě rychlých snídaní i večeří. Který je nejlepší a kolik stojí?
S toustovačem, nebo chcete-li sendvičovačem, se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Míchaný drink italských sjezdovek s názvem Bombardino: Už jste jej ochutnali? Pojďte si horký nápoj připravit spolu s námi
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Věnečky výborné
Přidáno před 3 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 5 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 6 hodinami
Ananasové kytičky
Přidáno před 11 hodinami
Komentáře
13. 7. 2016 17:12